Vendola

“Η Μέρκελ ανησυχεί για μία πιθανή νίκη της Αριστεράς στην Ιταλία; Εγώ εύχομαι μία νίκη της Αριστεράς όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στη Γερμανία, με στόχο την οικοδόμηση μίας Ευρώπης των δικαιωμάτων και της εργασίας…”.

Με αυτά τα λόγια απάντησε σε συνέντευξη Τύπου ο ηγέτης της Αριστεράς Οικολογίας και Ελευθερίας (SEL) Νίκι Βέντολα σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μάριο Μόντι. σύμφωνα με τις οποίες η καγκελάριος θα ήταν αντίθετη με μία ενδεχόμενη κυβέρνηση Μπερσάνι.

Σε ερώτηση για τον ρόλο του στη συμμαχία με την Κεντροαριστερά ο Βέντολα τονίζει: “Η συμμαχία δεν είναι το λουρί και εγώ δεν είμαι το σκυλάκι στο σαλόνι της Κεντροαριστεράς”.

Ο στόχος για τον ηγέτη του SEL είναι η “εκθρόνιση των τεχνοκρατών και της χρηματιστηριακής ολιγαρχίας. Χρειάζεται -προσθέτει ο Νίκι Βέντολα- ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για μία Ευρώπη της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της εργασίας, της κουλτούρας, της ποιότητας των προϊόντων, της πράσινης οικονομίας και της έρευνας”.

Όσο για τους συμμάχους του στην Ευρώπη, ο Νίκι Βέντολα υπογραμμίζει την “ανάγκη της εγκατάλειψης της ιδέας του τρίτου δρόμου και της συγκρότησης ενός κοινού μετώπου με τους Γάλλους και Ισπανούς σοσιαλιστές και τους εργατικούς της Βρετανίας. Η Αριστερά, μαζί με τις προοδευτικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις, πρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα.”

“Δεν είναι αλήθεια ότι η κρίση είναι κρίση συνολικά της πολιτικής” υποστηρίζει ο Βέντολα και καταλήγει ότι “η πραγματική κρίση είναι η κρίση της Αριστεράς.”

Σχολιάζοντας τον ρόλο του SEL εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης ο Νίκι Βέντολα προσθέτει: “Το κόμμα μας γεννήθηκε για να ανοίξει ξανά τις πόρτες για την Αριστερά μετατρέποντας τη σε ένα υποκείμενο μετασχηματισμών. Το SEL επιθυμεί να συμμετάσχει στη συγκρότηση ενός μεγάλου και ανανεωμένου λαϊκού κόμματος με γερούς δεσμούς με τον κόσμο της εργασίας και των νέων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αριστερά του μέλλοντος θα είναι πλουραλιστική”.

Απαντώντας στην κριτική για μία ενδεχόμενη συνεργασία με τον Μάριο Μόντι, ο ηγέτης του SEL τονίζει: “Θέλω να είμαι σαφής. Εγώ δεν πρόκειται να συμμετέχω σε ένα κόμμα και μία συμμαχία που θα κρατούν ίσες αποστάσεις από το κεφάλαιο και την εργασία. Δεν οραματίζομαι μία Αριστερά μαξιμαλιστική ή μία Αριστερά μινιμαλιστική. Το κόμμα μου εργάζεται στο πλαίσιο της Κεντροαριστεράς για την ανάγκη της αλλαγής πλεύσης για τη χώρα. Το κριτήριο είναι το μοντέλο της κοινωνίας και για τον λόγο αυτό η ανάληψη της κυβέρνησης συνιστά μία σκληρή δοκιμασία. Εκείνοι που προπαγανδίζουν τη μοναδική σκέψη περιορίζονται στη θέση ότι ο Μόντι διέσωσε τη χώρα από το χάος. Τα οικονομικά δεδομένα και το μέγεθος της κρίσης τους διαψεύδουν”.

Για το κόμμα της Αριστεράς της Οικολογίας και της Ελευθερίας, υπογραμμίζει ο Βέντολα “ Το SEL είναι το μόνο κόμμα μίας κυβερνητικής Αριστεράς, ενώ το κριτήριο των όποιων συγκλίσεων είναι το κοινωνικό ευρωπαϊκό μοντέλο το οποίο θα έχει ως αφετηρία την εργασία. Εμείς προτάσσουμε την καταπολέμηση της εργασιακής ανασφάλειας γιατί αυτή συνιστά μία απειλή για την ποιότητα της ίδιας της ζωής εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Η Ιταλία έχει ανάγκη από τους προοδευτικούς, γιατί είναι σε θέση να σκέφτονται με το δικό τους μυαλό, αφού δεν είναι υποτελείς των ισχυρών της εξουσίας”.

Στο ερώτημα γιατί είναι αναγκαία η ενότητα της Κεντροαριστεράς, ο Βέντολα απαντάει: “Μόνο μία καθαρή νίκη της συμμαχίας Μπερσάνι – Βέντολα μπορεί να διαμορφώσει τις συνθήκες για τη μετουσίωση των αγώνων σε μία πραγματική αλλαγή, η οποία δεν θα εξαντλείται απλά και μόνο σε μία οργή χωρίς διέξοδο…”.

Via : ecoleft.wordpress.com