IMG_9923

του Νίκου Φωτόπουλου

Νέες μηνύσεις κατά της μεταλλουργίας χρυσού από τους φορείς της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης- Εβρου κατά της Εξόρυξης, μετά την πρόσφατη απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Αλεξανδρούπολης για αναστολή των χωματουργικών εργασιών στον λόφο του Περάματος. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό για τις καταγγελλόμενες παρανομίες.

Οι σοκαριστικές εικόνες δείχνουν την υλοτόμηση δέντρων στην τοποθεσία Μαύρη Πεύκη για να γίνει διαπλάτυνση – διάνοιξη νέων δρόμων στη δυτική, βόρεια και βορειοδυτική πλευρά του λόφου του Περάματος. «Δείτε τις φωτογραφίες που απεικονίζουν ξεκάθαρα το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής. Ο κάθε λογικός άνθρωπος βλέπει το έγκλημα και την αυθαιρεσία. Δεν πάει άλλο. Κάποιος πρέπει να τους σταματήσει. Χάρη στις δικές μας αντιδράσεις κινητοποιήθηκε επιτέλους και το Δασαρχείο πριν από μερικές μέρες. Κάναμε μηνύσεις κατά της εταιρείας και κατά παντός άλλου υπευθύνου. Τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη, να αποδώσει τις ευθύνες όπου υπάρχουν», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» το μέλος της διανομαρχιακής επιτροπής, Ανέστης Στρατιάδης.

Πριν από μερικές μέρες, το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης προχώρησε σε μερική ανάκληση και αναστολή εκτέλεσης των πάσης φύσεως χωματουργικών εργασιών εντός της έκτασης όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης», στη δυτική πλευρά του λόφου Περάματος. Της απόφασης προηγήθηκε εκτεταμένος έλεγχος, μετά τις καταγγελίες φορέων για παράνομες εργασίες της εταιρείας. Οπως έγινε γνωστό, η «Χρυσωρυχεία Θράκης» είχε εξασφαλίσει άδεια για εργασίες γεωτεχνικής έρευνας σε περίπου 20 σημεία. Διαπιστώθηκε όμως ότι εργασίες έγιναν και σε άλλες τοποθεσίες, για τις οποίες δεν υπήρχε έγκριση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Διεύθυνση Δασών απαιτεί τώρα από την εταιρεία για οποιαδήποτε γεωτεχνική γεώτρηση να είναι υποχρεωτική η παρουσία υπαλλήλου του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης. Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι δεν επιτρέπεται στην εταιρεία να παρεμβαίνει με δικά της μηχανήματα στη συντήρηση των υπαρχόντων δασικών δρόμων.

Via : www.efsyn.gr