Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

Την ελαστικοποίηση των όρων απασχόλησης ενοικιαζόμενων εργαζομένων μέσω ιδιωτικών εταιριών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την σταδιακή ένταξη τους στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες διάταξη του εφαρμοστικού νόμου της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τριμερούς που αναμένεται να προωθηθεί στη βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ρύθμιση μειώνεται από τους 6 στους 3 μήνες ο χρόνος κατά τον οποίο ο έμμεσος εργοδότης δεν θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε απολύσεις και από τους 12 στους 6 μήνες η απαγόρευση ομαδικών απολύσεων.

Επίσης, απαλείφεται η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία η απασχόληση ενοικιαζόμενου εργαζομένου επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένους λόγους που δικαιολογούνται από έκτακτες ή εποχιακές ανάγκες. Οι λόγοι απασχόλησης του εργαζόμενου δεν είναι πλέον υποχρεωτικό να αναφέρονται ούτε στη σύμβαση εργασίας του μισθωτού.

Ειδικά, για τα δημόσια έργα αρχικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ και πάνω δίδεται η δυνατότητα απασχόλησης εργατοτεχνητών οικοδόμων μέσω εταιριών ενοικίασης εργαζομένων κατά παρέκκλιση της σχετικής προηγούμενης πρόβλεψης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, εάν δεν αλλάξει κι αυτό, η απασχόληση ενοικιαζόμενων εργαζομένων δεν μπορεί να ξεπερνά τους 36 μήνες.

Συγκεκριμένα πρόκειται για εργαζόμενους με ελάχιστα δικαιώματα, με πολύ χαμηλούς μισθούς, με ενδεχόμενη χρήση δελτίου παροχής υπηρεσιών, με μη συγκεκριμένες συμβάσεις που θα «παράγουν έργο», με το Δημόσιο να λειτουργεί σαν ενοικιαστής και όχι ως εργοδότης. Μάλιστα οι εργαζόμενοι αυτοί θα ασφαλίζονται πλέον στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, ώστε να επεκταθεί και η ασφαλιστική του βάση και να καλυφθεί εν μέρει η έλλειψη εσόδων που εμφανίζει.

Τι ισχύει σήμερα

Οι βασικοί όροι εργασίας των εργαζόμενων με σύμβαση ή σχέση εργασίας προσωρινής απασχόλησης, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι αποδοχές, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής τους στον έμμεσο εργοδότη είναι τουλάχιστον αυτοί που θα εφαρμόζονταν αν οι εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί απευθείας από τον εν λόγω εργοδότη (τον έμμεσο εργοδότη) για να καταλάβουν την ίδια θέση.

Η διάρκεια της τοποθέτησης του μισθωτού στον έμμεσο εργοδότη, στην οποία περιλαμβάνονται και οι ενδεχόμενες ανανεώσεις που γίνονται εγγράφως, δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη από 36 μήνες.

Σε περίπτωση υπέρβασης των χρονικών ορίων επέρχεται μετατροπή της υπάρχουσας σύμβασης σε αορίστου χρόνου με τον έμμεσο εργοδότη.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες απαγορεύεται η απασχόληση μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη όπως:
α) όταν με αυτήν αντικαθίστανται εργαζόμενοι που απεργούν,
β) όταν ο έμμεσος εργοδότης το προηγούμενο εξάμηνο είχε πραγματοποιήσει απολύσεις εργαζομένων της ίδιας ειδικότητας για οικονομοτεχνικούς λόγους ή το προηγούμενο δωδεκάμηνο είχε προβεί σε ομαδικές απολύσεις ιδίων ειδικοτήτων,
γ) όταν ο έμμεσος εργοδότης προσλαμβάνει προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ,
δ) όταν οι εργασίες λόγω της φύσης τους εγκυμονούν ιδιαίτερους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων,
ε) όταν ο απασχολούμενος υπάγεται στις ειδικές διατάξεις περί ασφαλίσεων εργατοτεχνιτών οικοδόμων

Via : www.real.gr