του Σπύρου Σεραφείμ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «φρεσκάρισε» τη μνήμη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τις δηλώσεις του για τις εξελίξεις στην Κριμαία. Έχει άδικο ο Τσίπρας;

«Διάβασα με έκπληξη και απορία τη δήλωση του κ. Σουλτς, με αφορμή τις εξελίξεις στην Κριμαία, για επαναχάραξη συνόρων στην Ευρώπη… Αναρωτιέμαι: Έχει απολέσει τη μνήμη του ο κ. Σουλτς ή η συμμαχία του με την κυρία Μέρκελ τον εξωθεί σε ανακρίβειες; Μήπως ξέχασε τη Γιουγκοσλαβία; Ή μήπως δεν γνωρίζει ότι, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύνορα στην Ευρώπη παραβιάστηκαν με την εισβολή των στρατευμάτων του Αττίλα στην Κύπρο;».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε, επίσης, ότι «αυτό που, πράγματι, συμβαίνει για πρώτη φορά σήμερα, με αφορμή την Ουκρανία, είναι η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση μιας κυβέρνησης με ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία, που παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας της… Στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε το δικό της προηγούμενο, με την επιβολή κυρώσεων στην Αυστρία το 2000, όταν στην κυβέρνηση συμμετείχε το ακροδεξιό κόμμα του Γιεργκ Χάιντερ. Και προχωρά σε ψυχροπολεμικές ακροβασίες με τη Ρωσία… Τέτοιες δηλώσεις παραπέμπουν στο σκοτάδι του Ψυχρού Πολέμου».

Ακόμα και να διαφωνείς κάθετα με τις πολιτικές που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορείς -από τη μια- να διαφωνήσεις με αυτά που απηύθυνε προς τον Μάρτιν Σουλτς; Μπορείς, από την άλλη, να συγκινηθείς και να ισχυριστείς ότι, ξαφνικά, έπιασε ο… πόνος την Ευρώπη για τα τεκταινόμενα στην Κριμαία; Μπορείς να ξεχάσεις το τι συνέβη στη Γιουγκοσλαβία; Έχεις αφαιρέσει από τη μνήμη σου την Κύπρο; Σου έχει διαφύγει το τι γινόταν στην Αυστρία προ δεκατεσσάρων ετών; Μήπως θυμάσαι, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, πώς (δεν) αντέδρασε η Ευρώπη; Προσωπικά, όχι.

Μπορεί να μην ψηφίσεις ποτέ το κόμμα του Τσίπρα. Πιθανώς να βλέπεις τον ίδιο στην τηλεόραση και να αλλάζεις κανάλι. Καλά κάνεις. Καλό θα ήταν, όμως, να θυμάσαι ότι με κάποιον διαφωνείς εκεί που πρέπει, σε συγκεκριμένα σημεία, και όχι επειδή μπορεί να σου πει, απλώς, «καλημέρα». Και να θυμάσαι ότι ο νέος «Ψυχρός Πόλεμος» δεν λαμβάνει χώρα αποκλειστικά με φόντο την Κριμαία, αλλά και δίπλα σου, στη γειτονιά σου. Περνάμε, βλέπεις, την εποχή της βαθιάς πόλωσης, όπου η κρίση των λόγων απουσιάζει – αφήστε μήνυμα. Ζούμε στον καιρό που θα πρέπει να διαφωνείς άκριτα, οπωσδήποτε -ακόμα κι αν λέει κάτι σωστό- αφού είναι ο «άλλος», ο «απέναντι».

Βασικά, απέναντι είσαι εσύ. Στην κοινή λογική. Σύνελθε…

Via : www.protagon.gr