Ιταλοί σε αναζήτηση εργασίας

Ιταλοί σε αναζήτηση εργασίας

του ΑΔΑΜ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ

Φαίνεται, τελικά, πως το success story δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά αποτελεί μανιέρα για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Τι κι αν το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ, τι κι αν ένας στους τέσσερις νέους στις χώρες του ευρώ είναι άνεργος; Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες βλέπουν ανάκαμψη και δεν διστάζουν να διακηρύττουν πως τα χειρότερα πέρασαν.

Μετά την προχθεσινή δημοσκόπηση που διενήργησε το πρακτορείο Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων, η οποία προβλέπει ανάπτυξη 0,2% για το β’ τρίμηνο του έτους στην Ευρωζώνη, ήρθε η χθεσινή είδηση για τα spreads Ιταλίας και Ισπανίας να ενισχύσει το κλίμα αισιοδοξίας.

Λίγες εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές, οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών και ισπανικών ομολόγων υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών.

Το ιταλικό spread απόδοσης μειώθηκε στις 237 μονάδες βάσης, η μικρότερη διαφορά από τις 22/7/2011, ενώ το ισπανικό στις 265 μονάδες βάσης, η μικρότερη διαφορά από τις 16/8/2011. Οι αγορές δείχνουν να πιστεύουν τις προβλέψεις των Ευρωπαίων, προεξάρχοντος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για ανάκαμψη αργότερα μέσα στο 2013. Η δε γερμανική κυβέρνηση έχει άλλο ένα επιχείρημα πως τα πράγματα βαίνουν καλώς.

Μπορεί οι τίτλοι δύο εκ των πιο προβληματικών οικονομιών της Ευρωζώνης να παραμένουν λίγο πάνω από το όριο για τα επονομαζόμενα «σκουπίδια», όπως όμως φαίνεται τα κουρέλια τραγουδούν ακόμα. Από τη Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα δήλωσε πως η αποκλιμάκωση των spreads «αποδεικνύει ότι η Ιταλία είναι μια χώρα που μπορεί να εμπιστευθεί κανείς ακόμη μία φορά. Η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι αγορές στην Ιταλία πρέπει να μας δώσει ώθηση και δεν πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να απολαύσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη και να είμαστε ήσυχοι».

Η δήλωση αυτή θυμίζει την ομιλία του κ. Σαμαρά στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ στις 13 Μαΐου όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός διαφήμιζε το δικό του success story: «Για πρώτη φορά, εδώ και δυόμισι χρόνια, τα ελληνικά spreads υποχώρησαν σε επίπεδα που είχαμε να τα δούμε από τον Απρίλιο του 2010, πριν μπούμε στο Μνημόνιο. Και κάτω από τα μισά απ’ όπου ήταν πέρσι τέτοιον καιρό. Μια αίσθηση, επομένως, αισιοδοξίας αρχίζει να διαχέεται. Η ελπίδα ξαναγεννιέται. Εχουμε πολύ δρόμο μέχρις ότου να κυριαρχήσει παντού. Αλλά όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι η πτώση σταμάτησε κι ότι σύντομα θα αρχίσει η άνοδος».

Άνοδος, βεβαίως, υπάρχει, όπως για παράδειγμα στην ανεργία που για την Ευρωζώνη καταγράφεται στο 12,1%. Αυτή μάλιστα αναμένεται -σύμφωνα με οικονομολόγους που πήραν μέρος σε πρόσφατη δημοσκόπηση της ΕΚΤ- να αυξηθεί στο 12,4% το 2014. Με τις ευρωεκλογές να απέχουν λιγότερο από ένα χρόνο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κρύβουν τον πανικό τους, αναζητώντας εναγωνίως ένα success story. Και η Ευρώπη, κύριε;

Via : www.enet.gr