116

Ιστορική συνεδρίαση της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις

του Χάρη Ιωάννου

-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟ ΠΟΥΛΟΣ: Ο,τι μας ανήκει το διεκδικούμε με νόμιμο τρόπο

-ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Πολιτική διαπραγμάτευση για ένα εθνικό θέμα

-ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εχουμε πρόσθετα επιχειρήματα για το κατοχικό δάνειο

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την Ελλάδα, με την ελληνική Βουλή να ζητάει διακομματικά ηθική δικαίωση. Σε μια διαφορετική συνεδρίαση, καθώς μετά από πολύ καιρό επικρατούσαν χαμηλοί τόνοι και διακομματική συμφωνία για ένα σημαντικό ιστορικό και εθνικό θέμα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν πως το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και θα ακολουθήσουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες με προσεκτικά βήματα.

Συγκίνηση

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο επικράτησε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, με βουλευτές να καταθέτουν ιστορίες από τους μαρτυρικούς τόπους καταγωγής τους (Δίστομο, Καλάβρυτα, κ.λπ) και όλα αυτά υπό το βλέμμα των επιζώντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των συγγενών τους που παρακολουθούσαν τη διαδικασία με ζωηρό ενδιαφέρον από τα θεωρεία.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσαν τα άδεια έδρανα της Χρυσής Αυγής, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με τα τελευταία να γεμίζουν μόνο κατά την παρέμβαση του Ευάγγ. Βενιζέλου, πλην του Απόστολου Κακλαμάνη που παρακολούθησε όλη τη συζήτηση και έκανε και σχετική παρέμβαση, εξαίροντας το κλίμα εθνικής ομοψυχίας στην αίθουσα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, αφού καυτηρίασε την απουσία (για άλλη μια φορά) του πρωθυπουργού από τη Βουλή, έκανε λόγο για «εθνικό θέμα» και ζήτησε τη συγκρότηση ειδικής διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Επίσης τόνισε πως η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους πρέπει να δοθεί στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη πως το ζήτημα απαιτεί πολιτική διαπραγμάτευση και πρόσθεσε πως μόνο ένα ευρύ λαϊκό κίνημα συμπαράστασης -και μέσα στην κοινή γνώμη της Γερμανίας- θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι το θέμα δεν πρέπει να συγχέεται με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, καθώς «ο ελληνικός λαός υπέφερε, πείνασε, λεηλατήθηκε όσο καμιά άλλη χώρα στο Β’ Π.Π. Οι μνήμες αυτές δεν σβήνουν». Εξήγησε ακόμη ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων «δεν έκλεισε με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο» και πρόσθεσε: «Ο,τι μας ανήκει το διεκδικούμε με τον ορθό και νόμιμο τρόπο. Προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, είναι όμως σύνθετο ζήτημα και παρουσιάζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

“Στην τελική επίλυση”

“Σας διαβεβαιώνω, άνοιξε για να κλείσει, με τη Δικαιοσύνη να θριαμβεύει. Η κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο για να οδηγηθεί στην τελική του επίλυση».

Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ακόμη, αναφερόμενος στη Γερμανία, πως «η ανακίνηση του θέματος δεν μπορεί να θεωρηθεί εχθρική κίνηση προς ένα λαό με τον οποίο πορευόμαστε μαζί στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Ο αν. υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας επισήμανε πως έγινε για πρώτη φορά καταγραφή του ιστορικού υλικού από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο φάκελος, που έχει χαρακτηριστεί απόρρητος, έχει αποσταλεί στο ΥΠΕΞ και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, «η γνωμοδότηση του οποίου θα είναι καθοριστική».

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος υποστήριξε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις έθεσαν το θέμα, αλλά δεν είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα και πρόσθεσε πως ειδικά για το θέμα του κατοχικού δανείου έχουμε πρόσθετα επιχειρήματα. «Πρόκειται ωστόσο για μια δύσκολη πολιτική και νομική διαδικασία και πρέπει να γίνει με σωστό και τεκμηριωμένο τρόπο», σημείωσε μεταξύ άλλων, προσυπογράφοντας τις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα.

Από το ΚΚΕ ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως το κόμμα του θέτει το ζήτημα εδώ και 20 χρόνια, αλλά οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα συγκεκριμένο για τη διεκδίκηση των χρωστούμενων.

Ο Β. Καπερνάρος (Ανεξάρτητοι Ελληνες) δήλωσε πως στηρίζει την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε πως συμψηφισμό των δανείων της Ελλάδας με τις πολεμικές αποζημιώσεις ζητούσε το 2011 με ερώτησή του στη Βουλή ο νυν αν. υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Ο Β. Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ) υπογράμμισε πως «οι αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι ζητήματα τα οποία η χώρα μας έχει και νομικό και πολιτικό έρεισμα για να τα διεκδικήσει, άσχετα αν σήμερα βρίσκεται σε μια οικονομική περιπέτεια».

……………………………………………………………….

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ «Το θέμα είναι ηθικό, όχι οικονομικό»

Στην ιστορική ομιλία του από τη βήμα της Βουλής ο Μανώλης Γλέζος καθήλωσε επί αρκετή ώρα τους παριστάμενους υπουργούς και βουλευτές, οι οποίοι τον άκουγαν με θρησκευτική ευλάβεια να εξηγεί τι ακριβώς διεκδικεί η Ελλάδα από τη Γερμανία και να ζητά από την κυβέρνηση να θέσει το ζήτημα επί τάπητος στη γερμανική πλευρά.

«Και μόνο το γεγονός ότι ο Σόιμπλε λέει ότι το θέμα είναι λήξαν, σημαίνει ότι υπήρχε θέμα. Πώς και γιατί έληξε; Ελα εδώ Σόμπλε να το κουβεντιάσουμε. Αν η κυβέρνηση το κάνει αυτό, να είναι σίγουρη ότι έχει όλο τον ελληνικό λαό μαζί της και να ξέρει ότι ταυτίζει τον εαυτό της με την ιστορία του έθνους και το μέλλον της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού αναφέρθηκε στην ιστορία των αποζημιώσεων μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπενθύμισε τι βίωσε η Ελλάδα, για να ορίσει τελικά η διασυμμαχική επιτροπή στο Παρίσι τον Φλεβάρη του 1946 το ποσό των 7,1 δισ.: «Οι Γερμανοί πήραν το 51% των μετοχών όλων των σημαντικών κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών, κυκλοφόρησαν ένα χαρτονόμισμα των 50 μάρκων και αγόραζαν ό,τι ήθελαν και γι’ αυτό τον λόγο άρχισε η μεγάλη πείνα, τόσο τρομερή που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί. Οι θάνατοι έφταναν τους 400 την ημέρα».

Την έντονη συγκίνηση που επικράτησε στην αίθουσα της Ολομέλειας μετά τη λήξη της πρωτολογίας του Μ. Γλέζου εξέφρασε η προεδρεύουσα Μ. Κόλλια-Τσαρουχά (ΑΝ.ΕΛΛ.), η οποία τόνισε: «Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που σας άκουσα σ’ αυτή την ομιλία».

Στη δευτερολογία του ο κ. Γλέζος εξήγησε: «Δεν ζητώ από τον γερμανικό λαό να πληρώσει. Ζητάμε να πληρώσουν οι εταιρείες που θησαύρισαν στη διάρκεια του πολέμου και το γερμανικό Δημόσιο που φορολογεί περισσότερο τους πολίτες του». Αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν έχει αποπληρωθεί ακόμη το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τη στιγμή που τα αντίστοιχα με την Πολωνία και τη Γιουγκοσλαβία αποπληρώθηκαν, και πρόσθεσε: «Μήπως μας μισούν γιατί ανατρέψαμε όλα τα σχέδια του Χίτλερ με τη μάχη της Κρήτης; Η Γερμανία οφείλει να πληρώσει για να μην επαναλάβει στο μέλλον παρόμοια εγκλήματα».

«Το καθήκον μας είναι, παραμερίζοντας οποιεσδήποτε κομματικές διαφορές, να συστρατευτούμε στην υπεράσπιση της ιστορίας μας και να μην παραιτηθούμε από έναν αγώνα που είναι πάνω απ’ όλα ηθικός», κατέληξε ο Μ. Γλέζος.

Via : www.efsyn.gr