55S

Τα αιωρούμενα σωματίδια και οι φωτοχημικοί ρύποι όζον και διοξείδιο του αζώτου καταδυναστεύουν τη ζωή των κατοίκων της Αττικής, χωρίς ουδείς να ασχολείται με το πρόβλημα, αφού πλέον δεν συζητείται καν. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2012 της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ, τα μικροσωματίδια υπερέβησαν την οριακή τιμή των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα για την προστασία της δημόσιας υγείας βάσει της εθνικής κοινοτικής νομοθεσίας, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνιέται πάνω από 35 ημέρες τον χρόνο, 40 ημέρες στον σταθμό της Λυκόβρυσης και δύο λιγότερες στην περιοχή του Πειραιά.

Η κατάληψη της Αθήνας, αλλά και άλλων αστικών κέντρων από τα μικροσωματίδια λόγω της λειτουργίας τζακιών και ξυλόσομπων, η οποία εκδηλώθηκε στα τέλη του 2012 και αρχές νέου έτους, μετά την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτόν της κίνησης, ακροθιγώς αναφέρεται στην έκθεση. Καταγράφεται «ως απότομη αύξηση τον Δεκέμβριο του 2012 λόγω της έναρξης χρήσης σε μεγάλο βαθμό βιομάζας ως θερμαντικού μέσου».

Όσο για τα μικροσωματίδια ΑΣ 2,5, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία, η «ύπαρξή» τους σαφώς υποβαθμίζεται με την αναφορά ότι «δεν παρουσίασαν υπέρβαση της ενδεικτικής οριακής τιμής και της τιμής στόχου σε καμία θέση μέτρησης».

Ο έτερος δυνάστης που εμφανίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, το όζον, κινήθηκε εκτός του ορίου ενημέρωσης, των 180 μικρογραμμαρίων, και στους 10 σταθμούς μέτρησης, αλλά υπερέβη κατά πολύ την τιμή – στόχο για την προστασία της ανθρώπινη υγείας, τα 120 μικρογραμμάρια, σε οκτάωρη βάση σε εννέα σταθμούς.

55Oz

Τα έτη 2010-2012 η εκτός ορίων πορεία του είχε ως εξής: στη Νέα Σμύρνη ο αριθμός των ημερών με υπερβάσεις ήταν 74, στα Λιόσια 32, στο Μαρούσι 41, στο Περιστέρι 32, στη Λυκόβρυση 43, στους Θρακομακεδόνες 75, πρώτη η Αγία Παρασκευή με 85 ημέρες, στην Ελευσίνα 34 και στο Κορωπί, εκτός Λεκανοπεδίου, και ο μοναδικός στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, με 68. Από την έκθεση αναδεικνύεται και η αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, όταν τον Ιούλιο στη Λυκόβρυση και τους Θρακομακεδόνες για τέσσερις και πέντε ώρες, αντίστοιχα, ο φωτοχημικός ρύπος είχε αφηνιάσει (ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια συναγερμού, τα 240 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, επί τρεις συνεχόμενες ώρες). Ως… μέτρα στην έκθεση παρουσιάζονται τα αυτονόητα, όπως: «Το ΥΠΕΚΑ, εφαρμόζοντας τη σχετική νομοθεσία, εξέδωσε τα εξής:

* Την προβλεπόμενη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με οδηγίες και συστάσεις για την αποφυγή των μετακινήσεων ευπαθών ομάδων πληθυσμού και σωματικής άσκησης από τα παιδιά.

* Τις προβλεπόμενες συστάσεις του ΥΠΕΚΑ για μείωση της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων και χρησιμοποίηση των ΜΜΜ, για αποφυγή διακίνησης υγρών καυσίμων, για ανεφοδιασμό των οχημάτων με καύσιμο μετά τη δύση του ήλιου και κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων».

Στις άλλες περιπτώσεις που σημειώθηκαν υπερβάσεις του ορίου ενημέρωσης ή του ορίου συναγερμού, με διάρκεια μικρότερη των τριών ωρών, το ΥΠΕΚΑ εξέδωσε την προβλεπόμενη γι’ αυτές τις περιπτώσεις ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού, η οποία περιελάμβανε και την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Όσο για το διοξείδιο του αζώτου, άλλο συστατικό του πνιγηρού νέφους, σημειώθηκαν υπερβάσεις στη μέση ετήσια τιμή, η οποία έχει ορισθεί στα 40 μικρογραμμάρια, σε τέσσερις σταθμούς, εκ των οποίων οι τρεις στο κέντρο της Αθήνας. Στην Πατησίων με 64 μικρογραμμάρια, στην Αθηνάς και την Αριστοτέλους με 54 και στον Πειραιά με 41 μικρογραμμάρια.

Σε κάθε περίπτωση, το θλιβερό είναι ότι το δίκτυο των σταθμών μέτρησης για την καταγραφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αττική παραμένει ανεπαρκές. Διαθέτει μόνον 14 σταθμούς, όταν το 2005 λειτουργούσαν 17 σταθμοί.

Via : www.avgi.gr