galdamygd2-thumb-large

του Άρη Γαλδαδά

Τους βρίζουν, τους κακομεταχειρίζονται, τους δίνουν Depon για οποιαδήποτε αρρώστια, τους έκοψαν και το ρεύμα προχθές και άρχισαν να… σιγοψήνονται μέσα στα σιδερένια κιβώτια που τους έχουν δώσει για σπίτια-κελιά. Όσο σκληραγωγημένος να είσαι και όσα και να έχεις τραβήξει για να περάσεις από το Αφγανιστάν στην Ελλάδα, φτάνεις κάποια στιγμή στο τέλος της αντοχής σου. Κρατούμενος για 12 και μετά για 18 μήνες, με αυτές τις συνθήκες, προσπαθείς να ξεφύγεις. Το Σάββατο οι άνθρωποι αυτοί εξεγέρθηκαν. Μερικοί, γύρω στους δέκα, κατάφεραν να αποδράσουν και σαράντα τώρα είναι κατηγορούμενοι για τα όσα έγιναν. Χθες Κυριακή το απόγευμα, ώρα επισκεπτηρίου κανονικά, όσοι Έλληνες και ξένοι διερμηνείς έφθασαν μέχρι την πόρτα της Σχολής Αστυνομικών στους Θρακομακεδόνες και θέλησαν να επικοινωνήσουν με τους έγκλειστους αποπέμφθηκαν χωρίς να υπάρχει κάποια σοβαρή δικαιολογία.

Η Αθήνα τον Αύγουστο δεν είναι απλά νύστα, μοναξιά και άπειρες θέσεις για παρκάρισμα. Έχει και βρώμικες ιστορίες που εξελίσσονται. Μια από αυτές μου φαίνεται ότι έχουμε εκεί επάνω στη ρίζα της Πάρνηθας, στην ειδυλλιακή όπως φαίνεται, για όποιον περνάει (μόνο) απέξω, Σχολή της Αστυνομίας. Πιο μέσα όμως, αθέατα από τον δρόμο είναι τα κιβώτια κράτησης όσων πιάστηκαν στις εφόδους της Αστυνομίας στους δρόμους, και αυτή τη στιγμή είναι 1.620 (μείον 10). Χθες μίλησε και ο Δήμαρχος του Δήμου Αχαρνών. Δεν έχει και αυτός καμιά καλύτερη ιδέα για τους κρατούμενους, λαθρομετανάστες τους αποκαλούσε όλη την ώρα, αλλά μέσα στην πίκρα του γιατί «ο Δήμος δεν έχει πάρει ούτε ένα Ευρώ από όλη αυτή την ιστορία» και δεν τον έχουν αφήσει καν να μπει μέσα, ήταν αποκαλυπτικός γιατί όσο και να είναι κάτι ξέρει για το τι (δεν) γίνεται στα ενδότερα. Έτσι, λοιπόν, τελικά φαίνεται πως πρέπει να κρατήσουμε από την όλη ιστορία τα εξής:

  • Η τροφοδοσία, η περίθαλψη, η καθαριότητα, η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται από ιδιώτες με κατευθείαν ανάθεση από κάποιους μέσα στην Αστυνομία. Καταλαβαίνει ο καθένας ότι είναι υπόθεση πολλών χρημάτων που ένα μεγάλο μέρος τους έρχεται μάλιστα από έξω.
  • Ο Δήμος δίνει το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά από την Παρασκευή είχε κοπεί λόγω εργασιών. Και όπως καταλάβαμε όλοι, δεν υπήρχαν ή δεν δούλεψαν κάποιες γεννήτριες για να μην αρχίσουν να τρελαίνονται οι άνθρωποι μέσα στη βασανιστική ζέστη.
  • Η συμπεριφορά των Αστυνομικών που δεν είναι εκπαιδευμένοι καν για τη δουλειά αυτή δεν είναι και η καλύτερη.
  • Στην Κυβέρνηση συμμετέχει κι ο εμπνευστής αυτού του εγκλεισμού, το παντός καιρού και ειδικότητας golden boy, ο μελετηρός κ. Χρυσοχοΐδης που όπως μας περιέγραφε κάποτε τις συνθήκες κράτησης θέλαμε κι εμάς να μας πιάσουν και να μας στείλουν εκεί στη μικρή Ελβετία των Θρακομακεδόνων. Τώρα βέβαια δεν λέει λέξη. Αντίθετα βγήκε ο κυρ-Δένδιας για να μαλώσει για άλλα αντ’ άλλων θέματα με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (που εγώ δεν είδα κανέναν εκπρόσωπό του καν να έχει ανέβει μέχρι την Αμυγδαλέζα να δει τι γίνεται. Δηλώσεις από τα κλιματιζόμενα γραφεία της Κουμουνδούρου και από την παραλία κάνει εύκολα ο καθένας, «σύντροφοι»).
  • Όσοι είδαν τα βραδινά τηλεοπτικά δελτία μόνο η εκδοχή της Αστυνομίας υπήρχε. Γιατί δεν επέτρεψαν άραγε στους διερμηνείς να μπουν μέσα χθες το απόγευμα; Μήπως γιατί δεν ήθελε η Αστυνομία να δουν κρατούμενους μαυρισμένους από τον… ήλιο και πρησμένους από την καλοπέραση;
  • Και κάτι τελευταίο για το Σ.Δ.Ο.Ε. Διαβάσατε ο Δήμαρχος τι είπε. Μήπως παράλληλα με τα δημοφιλή ντου στις Ψαρούδες και τα Λιτόχωρα θα έπρεπε να δείτε ποιοι συναλλάσσονται εκεί στην Αμυγδαλέζα με την Αστυνομία, τι τιμολόγια κόβουν και πού πηγαίνουν τα Ευρώ όταν φθάνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Σήμερα το μεσημέρι, ενώ εμείς θα παίζουμε αμέριμνοι με το κυματάκι, θα προσπαθήσουν οι δικηγόροι να πάρουν κάποια άδεια από το Δικαστήριο για να δουν τι συμβαίνει. Ας μην ξεχάσουμε την υπόθεση.

Via : www.protagon.gr