Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν πίσω με περίπου 7 μονάδες διαφορά, ο Μπέρνι Σάντερς έκανε την έκπληξη κι επικράτησε της Χίλαρυ Κλίντον στους προκριματικούς για το χρίσμα των δημοκρατικών στην πολιτεία της Ιντιάνα

Η Κλίντον παραμένει το μεγάλο φαβορί, αλλά η Ιντιάνα δείχνει ότι ο γερουσιαστής του Βερμόντ παραμένει ζωντανός στην κούρσα.

Με το 93% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, ο Σάντερς προηγείται της Κλίντον συγκεντρώνοντας το 52,5% της προτίμησης του εκλογικού σώματος. Εκτών των δημοσκοπήσεων ο Σάντερς είχε να αντιμετωπίσει κι ένα σερί συνεχόμενων αρνητικών αποτελεσμάτων, που είχαν θέσει την καμπάνια του σχεδόν εκτός μάχης, σύμφωνα με αμερικάνικα ΜΜΕ.

Ωστόσο πλέον δείχνει έτοιμος να προσπαθήσεις μέχρι τέλους, παρά το μεγάλο προβάδισμα της Κλίντον στους εκλέκτορες και τους «σούπερ-εκλέκτορες». Οι επόμενες μάχες μεταξύ των υποψηφίων για το δημοκρατικό χρίσμα είναι στη Δυτική Βιρτζίνια (10 Μαϊου) και το Όρεγκον (17 Μαϊου), ενώ τον Ιούνιο θα λάβει χώρα η «μάχη» στην Καλιφόρνια, που προσφέρει 546 εκλέκτορες.

Στον Τραμπ το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων

Στην πλευρά τον Ρεπουμπλικάνων νέα μεγάλη νίκη πέτυχε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Ιντιάνα, αποτέλεσμα που ουσιαστικά «κλειδώνει» το χρίσμα του κόμματος για τον αμφιλεγόμενο δισεκατομμυριούχο.

Συν τοις άλλοις ο μεγάλος του αντίπαλος, Τεντ Κρουζ, υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές του 2016, παραιτείται από τη συνέχεια της κούρσας των προκριματικών εκλογών του κόμματος. Μια σειρά από ήττες οδήγησαν τον βουλευτή στην παραίτηση, αφήνοντας πλέον τον Ντόναλντ Τραμπ ως τον μόνο υποψήφιο ικανό να «κλειδώσει» το χρίσμα του κόμματος αυτόματα, συγκεντρώνοντας 1.237 εκλέκτορες.

Ο Κρουζ φαινόταν αρχικά ότι θα έφτανε μέχρι το εθνικό συνέδριο τον Ιούλιο, αλλά μια σειρά από μεγάλες ήττες στις βορειοανατολικές πολιτείες και την Τρίτη στην Ιντιάνα τον έπεισαν ότι δεν έχει κανένα μέλλον στην κούρσα.

Via : www.thepressproject.gr