Λουτρό αίματος στο Κίεβο- Στην αντεπίθεση ο Γιανουκόβιτς- Κυρώσειςετοιμάζει η ΕΕ

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Κίεβο με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πια σε δεκάδες…

Στα πρόθυρα του εμφυλίου βρίσκεται το Κίεβο, με τους νεκρούς να αγγίζουν τους 25, κατά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και αστυνομικούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 241 άνθρωποι νοσηλεύονται, ανάμεσά τους 79 αστυνομικοί και πέντε δημοσιογράφοι.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μεταξύ των νεκρών είναι εννέα αστυνομικοί.

Ο Γιανουκόβιτς κατηγορεί την αντιπολίτευση για αντισυνταγματική απόπειρα κατάληψης της εξουσίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι κάλεσαν τους «ριζοσπάστες της πλατείας της Ανεξαρτησίας σε ένοπλο αγώνα» πριν καν αρχίσει η σημερινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση «που θα μπορούσε να εγκρίνει τους νόμους, οι οποίοι θα αλλάξουν την Ουκρανία».

«Απέκλεισαν το Κοινοβούλιο και απαίτησαν όλη την εξουσία για την αντιπολίτευση και αμέσως», τόνισε ο Γιανουκόβιτς στο διάγγελμά του προς το έθνος τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Χωρίς εντολή από το λαό, αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι πολιτικοί άνδρες επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία παραβιάζοντας το Σύνταγμα με βιαιότητες και δολοφονίες» τόνισε αναφερόμενος στις χθεσινές αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος απείλησε με διώξεις τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι «ξεπέρασαν τα όρια» με τις βίαιες απόπειρες «κατάληψης της εξουσίας».

Σουηδός ΥΠΕΞ: Ο Γιακουκόβιτς φταίει

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ επέρριψε την ευθύνη για τους νεκρούς του Κιέβου στον πρόεδρο της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «τα χέρια του είναι λερωμένα με αίμα».

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: η τελική ευθύνη για τους νεκρούς και τη βία ανήκει στο πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Έχει αίμα στα χέρια του», έγραψε στο Twitter ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών.

Η Ευρώπη ετοιμάζει κυρώσεις

Από την πλευρά του ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση να επιβάλει κυρώσεις κατά της ουκρανικής κυβέρνησης, μετά το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων στις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.

«Θα έχω σήμερα συνομιλίες με τους ηγέτες των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών χωρών και θεσμών και θα τους πείσω να επιβάλουν κυρώσεις-ατομικές και οικονομικές» τόνισε ο Τουσκ σε έκτακτη συνεδρίαση του πολωνικού Κοινοβουλίου.

«Ελπίζω ότι η στάση αυτή της Πολωνίας θα βοηθήσει την ΕΕ ως σύνολο στη λήψη γρήγορων αποφάσεων» πρόσθεσε ο Τουσκ.

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ουκρανίας θα συζητήσουν Γερμανία και Γαλλία κατά τη συνάντηση που θα έχουν αργότερα σήμερα στο Παρίσι, οι υπουργοί των κυβερνήσεων των δυο χωρών, δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο η Γερμανίδα πρεσβευτής στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε η Σουζάν Βάζουμ-Ράινερ στο γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter πριν από τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και των υπουργών τους.

«Πρέπει να εξετάσουμε από κοινού την ανάγκη για την επιβολή κυρώσεων», τόνισε η γερμανίδα πρεσβευτής.

 

Ερωτηθείσα για το είδος των κυρώσεων που μπορούν να επιβληθούν η Βάζουμ-Ράινερ υπογράμμισε ότι «όλα είναι πιθανά», αλλά τόνισε: «Δεν πρέπει να τιμωρήσουμε το λαό. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ασκήσουμε περισσότερες πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση».

Via : epikaira.gr