Στο κλουβί όπου διαβιούν οι γύπες υπάρχουν διάσπαρτα τα απομεινάρια των γευμάτων τους (φωτογραφεία αρχείου)

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα, η οποία ίσχυε από το 2003. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες από φιλοζωικές οργανώσεις με το ΥΠΕΝ (σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, το Δασαρχείο Πειραιά, και το Δασονομείο Αίγινας) να προβαίνει σε δύο ελέγχους στο χώρο του ΕΚΠΑΖ, με τελευταία τον Αύγουστο του 2018.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η αρμόδια πενταμελής Γνωμοδοτική Επιτροπή, που βρέθηκε στον τελευταίο έλεγχο, εισηγήθηκε την αναστολή της λειτουργίας λόγω της πραγματικής, όπως διαφάνηκε από τις αυτοψίες, αδυναμίας του ΕΚΠΑΖ:

  • να παρέχει έργο περίθαλψης
  • να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις
  • να φροντίζει για την επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον των ειδών που φιλοξενούνται
  • να παρέχει υδροδότηση και ηλεκτρικό ρεύμα στις εγκαταστάσεις

Επιπλέον λόγους αποτελούν:

  • η μη τήρηση των όρων που τίθενται στην απόφαση του 2000 (ΦΕΚ Β΄223) για τα κριτήρια και τις διαδικασίες αναγνώρισης και εποπτείας των ΚΕΠΕΑΠ
  • η μη τήρηση των Υγειονομικών διατάξεων
  • η λήξη του χρησιδανείου που είχε δοθεί από την Περιφέρεια Αττικής για τη χρήση του κτηρίου εγκατάστασης του ΕΚΠΑΖ και η μη ανανέωσή του

Για τους πολίτες που ενδιαφέρονται για την περίθαλψη της άγριας ζωής

Στην απόφαση του υπουργού ορίζεται περίοδος έξι (6) μηνών κατά την οποία το σύνολο των φιλοξενούμενων ειδών της πανίδας θα πρέπει να μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας ή να απελευθερωθεί στο φυσικό περιβάλλον.

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την περίθαλψη της άγριας ζωής θα πρέπει από εδώ και στο εξής να απευθύνονται στα νομίμως λειτουργούντα Κέντρα Περίθαλψης Αλκυόνη και Αρκτούρο και στους συνεργαζόμενους με αυτά Σταθμούς Πρώτων Βοηθειών.

Σοβαρά προβλήματα

«Ασυλοποιημένα είναι τα ζώα στον χώρο του ΕΚΠΑΖ, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να ζουν ελεύθερα στη φύση», δήλωνε πριν από τρεις μήνες περίπου στην «Εφ.Συν.», ο ιδιωτικός κτηνίατρος Αχιλλέας Ακρίβος.

Το ΕΚΠΑΖ που φιλοξενείται στην περιοχή Μετόχι της Αίγινας, είναι από τα πρώτα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων που λειτούργησαν στη χώρα μας. Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν καταγγελίες εθελοντών, επιστημόνων και συνεργατών που έχουν αποχωρήσει από το Κέντρο, για ακατάλληλες κτιριακές δομές και ότι δέχεται για περίθαλψη ζώα χωρίς να υπάρχουν οι στοιχειώδεις συνθήκες περίθαλψης ούτε και κτηνίατροι.

Via : www.efsyn.gr