φωτογραφία αρχείου

φωτογραφία αρχείου

Το Σάββατο το νομοσχέδιο για το “κούρεμα”

Στις Βρυξέλλες το Σάββατο ο Ν.Αναστασιάδης- την Κυριακή συνεδριάζει το Eurogroup

Μετά από πολύωρες διεργασίες και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να προειδοποιεί τους βουλευτές ότι θα υπάρξουν οδυνηρές πτυχές στις αποφάσεις αλλά η χώρα πρέπει να σωθεί, οι βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα το νομοσχέδιο για την ίδρυση ταμείου Αλληλεγγύης και ενέκριναν το νομοσχέδιο για τον περιορισμό στη διακίνηση και μεταφορά κεφαλαίων και για την Λαϊκή Τράπεζα.

Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Λαϊκής πέρασε με 26 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και 25 αποχές. Επίσης εγκρίθηκαν ομόφωνα και ακόμα 6 νομοσχέδια υποστηρικτικά των τριών πρώτων

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να μεταβεί το Σάββατο στις Βρυξέλλες συνοδευόμενος και από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ενώ για την Κυριακή προγραμματίστηκε Eurogroup.

Έντονες ενστάσεις διατυπώθηκαν για το νομοσχέδιο που αφορά την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, από τη ψήφιση του οποίου απείχαν ΑΚΕΛ , Οικολόγοι, Ευρωπαϊκό Κόμμα και ΕΔΕΚ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η Λαϊκή θα μετατραπεί σε «κακή τράπεζα», στην οποία θα παραμείνουν παγωμένοι 11.000 λογαριασμοί με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Μετά την διαδικασία της αναδιάρθρωσης οι καταθέτες αυτοί θα εισπράξουν ίσως μετά από αρκετά χρόνια ένα μέρος (σχεδόν 50% υπολογίζεται) των χρημάτων τους. Τα καλά στοιχεία της τράπεζας μαζί με τις εγγυημένες καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα μεταφερθούν στην Τράπεζα Κύπρου, ή στην Ελληνική Τράπεζα.

Νωρίτερα, τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα πέρασαν στην Τράπεζα Πειραιώς. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας είπε: «Ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα».

Via : www.enet.gr