2013debate-thumb-large

του Χρήστου Μιχαηλίδη

Update:

O Nίκος Αναστασιάδης έχει σαφές προβάδισμα για την εκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο η αναμέτρηση μάλλον θα κριθεί στην επαναληπτική εκλογή της επόμενης Κυριακής. Αντίπαλος του θα είναι ο Σ. Μαλάς. Τα αποτελέσματα: Ν.Αναστασιάδης 45,37%, Γ.Λιλλήκας 25,96%, Σ.Μαλάς 25,90% Αποχή:17,20%, Λευκά:0,95%

Περίπου μισό εκατομμύριο Ελληνοκύπριοι είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν την Κυριακή, και να εκλέξουν τον 12ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας του από το 1960 που το νησί απέκτησε (όσο και όπως) την ανεξαρτησία του από τους Άγγλους. Οι υποψήφιοι είναι 11, αλλά η μάχη ανάμεσα σε τρεις έχει το ζουμί.

Είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, 67, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ), που ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης, κόμμα αδερφάκι της Νέας Δημοκρατίας, που συνεργάζεται στις εκλογές αυτές με το «επίσημο κομμάτι» του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗ.ΚΟ). Υπάρχει και ανεπίσημο, αλλά θα τα πουμε παρακάτω γι’ αυτό. Είναι ο Σταύρος Μαλάς, 46, πρώην Υπουργός Υγείας στην απερχόμενη κυβέρνηση Χριστόφια. Προέρχεται από τους Ελεύθερους Δημοκράτες του πρωην Προέδρου της Κύπρου Γιώργου Βασιλείου. Διαφημίζει την υποψηφιότητά του ως «μη κομμαική», αλλά τον στηρίζει όλος (ή σχεδόν όλος) ο μηχανισμός του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ. Και είναι ο Γιώργος Λιλλήκας, 53, πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, ήταν στο πλευρό του Γιώργου Βασιλείου ως σύμβουλός του όταν εκείνος ήταν Πρόεδρος, συμμετείχε και ως Υπουργός Εξωτερικών στη κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, τώρα κατέρχεται, λέει, ως «ο μόνος ανεξάρτητος», αλλά τον υποστηρίζουν το σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ, που ίδρυσε ο Βάσος Λυσσαρίδης (ένα μικρό ΠΑΣΟΚ, ας πούμε, αλλά πλέον με ποσοστό κοντά στο 4% που ίσως και να ανατρέπει αυτόν τον χαρακτηρισμό), καθώς και το «ανεπίσημο κομμάτι» του ΔΗΚΟ που σας λέγαμε πρίν.

Που στέκονται λοιπόν τώρα, οι τρείς;

Ο Αναστασιάδης είναι πολύ πιο μπροστά απ’ όλους, στις δημοσκοπήσεις όλες, και σίγουρα την Κυριακή θα κόψει πρώτος το νήμα. Εάν πάρει 50% συν μία ψήφο, (ή κοντά στο 48%, βοηθούσης και μιας ισοστάθμισης αναλόγως της αποχής και των άκυρων), εκλέγεται Πρόεδρος αμέσως. Αυτός είναι ο στόχος του, δύσκολος αλλά όχι απίθανος. Εάν δεν τον επιτύχει, θα πάμε σε επαναληπτική εκλογή την Κυριακή 24 του μηνός.

Εκεί, θα γίνει και η σφαγή! Διότι, δεν είναι απίθανο, το έχουμε ξαναδεί άλλωστε στον β’ γυρο Προεδρικών Εκλογών στη Κύπρο, ο θριαμβευτής του πρώτου να μην εκλέγεται τελικά, λόγω αλλαγής συσχετισμών. Η μάχη, λοιπόν, δίδεται τώρα ανάμεσα στους άλλους δύο. Ποιος θα είναι ο αντίπαλος του Αναστασιάδη;

Ο Μαλάς, που στηρίζεται από τον πάντα αποτελεσματικό μηχανισμό του ΑΚΕΛ, αλλά που ο ίδιος δεν θέλει να το πολυλέει αυτό διότι ως κυβερνητικό κόμμα υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια, πιο θάλασσα δεν θα μπορούσε να τα κάνει.; Ή ο Λιλλήκας, που μαζεύει ψήφους απ’ όπου νάναι – αντιμνημονιακούς, ψηφίσαντες «όχι» στο Σχέδιο Ανάν, μισούντες την Δεξιά του ΔΗΣΥ και την Αριστερά του ΑΚΕΛ, κλπ – και που είναι μέν τρίτος τώρα στις δημοσκοπήσεις, αλλά η διαφορά του από τον Μαλά είναι ευκόλως ανατρέψιμη;

Όπως και να έχει, τα σενάρια του β’ γύρου, εφ’ όσον αυτός υπάρξει, θα τα δούμε την επόμενη εβδομάδα. Τώρα, έχουμε μπροστά μας μία εκλογική αναμέτρηση στην οποία, για πρώτη φορά από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας, το «εθνικό πρόβλημα» δεν είναι πρώτο θέμα. Το έχει εκπορθήσει η οικονομία, που μέχρι πριν μερικά χρόνια (5-6, όχι πολλά), ήταν το καμάρι της Κύπρου («το κυπριακό οικονομικό θαύμα» λέγαμε, θυμάστε;), και τώρα πια ο εφιάλτης της.

Η οικονομία της έχει πεταχτεί στην κατηγορία «σκουπίδια» από τους Οίκους Αξιολόγησης, και η χώρα χρειάζεται πακέτο στήριξης ύψους όσο και το ΑΕΠ της, δηλαδή κοντά στα 17δις. ευρώ. Ήδη, η βοήθεια έχει αργήσει να εγκριθεί και να υπογραφεί το σχετικό Μνημόνιο. Από τον Απρίλιο, εάν δεν έρθουν λεφτά, έστω κι από τη Μόσχα, μισθοί και συντάξεις δεν θα πληρωθούν. Η τεράστια τρύπα δημιουργήθηκε και εξαιτίας της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, λέει ο Μαλάς, αλλά και στην δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Χριστόφια, λένε οι άλλοι δύο.

Το Μνημόνιο, που το θέλει η πλειοψηφία του κυπριακού λαού, το θέλουν ο Αναστασιάδης κι ο Μαλάς, αλλά όχι ο Λιλλήκας, αργεί να υπογραφεί διότι οι Γερμανοί (που έχουν κι αυτοί τις εκλογικές τους έγνοιες τώρα…) ήγειραν θέμα ξεπλύματος μαύρου χρήματος στη Κύπρο, ισχυριζόμενοι ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν ούτε ένα σεντ σε μια οικονομία από την οποία θα επωφεληθούν χιλιάδες Ρώσοι ολιγάρχες που έχουν αποταμιεύσει τα βρώμικά τους χρήματα (όπως λέει μια έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών , που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Σπίγκελ) σε κυπριακές τράπεζες.

Απ’ αυτό το θέμα, έχει κερδίσει πολλούς πόντους ο Λιλλήκας, ο οποίος παίζει έντονα και έξυπνα (κατ’ άλλους και λαϊκίστικα) το χαρτί της «παραβίασης της εθνικής μας ανεξαρτησίας», αφού οι Γερμανοί έχουν ζητήσει ο έλεγχος για το πιθανό ξέπλυμα μαύρου χρήματος στη Κύπρο να γίνει από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, και όχι από θεσμοθετημένα όργανα της Ε.Ε., όπως θέλει ο ανεξάρτητος υποψήφιος.

Το ίδιο ζητάνε και οι άλλοι δύο, αλλά ο Αναστασιάδης, που ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία με τον αέρα του statesman, που φιλοξένησε στη Κύπρο, επί της Προεδρίας της, τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και απόλαυσε άπειρη δημοσιότητα αγκαζέ με την Ανγκέλα Μέρκελ, εξασφαλίζοντας, εννοείται, και την πλήρη υποστήριξή της, τώρα βλέπει την ταύτιση αυτή να του αφαιρεί ψήφους. Ο Λιλλήκας, εάν σας θυμίζει κάτι και κάποιον αυτό, παίζει πολύ γερά το «χαρτί Μέρκελ», και μαζεύει ό,τι πέφτει από τον Αναστασιάδη.

Αυτός, όμως, έχει ένα άλλο όπλο, που ίσως αποδειχτεί ισχυρότερο από εκείνο της «μερκελικής» του προσέγγισης. Τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο τον Β’, που βγήκε ανοικτά πριν από περίπου 3 εβδομάδες και δήλωσε ότι υποστηρίζει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Προέβλεψε μάλιστα (ίσως και να έχει άνωθεν πληροφόρηση, ποιος ξέρει;), ότι «ο Αναστασιάδης θα κερδίσει από την πρώτη Κυριακή».

Η αρχιεπισκοπική υποστήριξη, όσο και αν είναι (που είναι!) απαράδεκτη και τριτοκοσμική, δεν μπορεί να υποτιμηθεί με τίποτα. Η αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου έχει αμύθητη περιουσία, σε ακίνητα και σε επιχειρήσεις, και την διαχειρίζεται προσωπικά ο Χρυσόστομος, που λέγεται ότι παίζει τα τραπεζικά θέματα στα δάχτυλά του. Στέλεχος του επιτελείου Αναστασιάδη, στο οποίο παρατήρησα πρόσφατα πόσο ενόχλησε τους σκεπτόμενους ανθρώπους αυτή η παρέμβαση της Εκκλησίας, πολύ κυνικά απάντησε «ναι, αλλά οι σκεπτόμενοι είναι πολύ λιγότεροι από τους μη σκεπτόμενους, και η ψήφος όλων μετράει το ίδιο». Αποκάλυψε δεν, ότι στην επόμενη δημοσκόπηση μετά το αρχιεπισκοπικό χρίσμα, τα ποσοστά του Αναστασιάδη εκτινάχτηκαν.

Προσέξετε τώρα, πόσο…όμορφα μπλέκονται όλα:

Ο Λιλλήκας, όταν αποφάσισε να κατέβει ως υποψήφιος, τον περασμένο Μάρτιο, το ανακοίνωσε επισήμως μετά από επίσκεψή του στην Αρχιεπισκοπή. Ενημέρωσα, (είπε), τον Μακαριότατο για την απόφασή μου, και μου έδωσε την ευχή του (δεν είπε, αλλά το εννοούσε). Λέγεται, ανοικτά σε όλες τις συζητήσεις στη Κύπρο, ότι αυτό το «μικρό χρίσμα», το έχει καβάντζα ο Λιλλήκας για τον 2ο γύρο, σε περίπτωση που μείνει απέξω, οπότε και θα συνταχθεί με τον Αναστασιάδη! Εάν δεν μείνει, ε τότε θα συγκρουστούν δυο παιδιά της Εκκλησίας, οπότε πάλι κερδισμένος θα είναι ο Χρυσόστομος!

Πάντως, προς το τέλος της προεκλογικής τους μάχης, Αναστασιάδης και Λιλλήκας είδαν να σκάνε στην αυλή τους αποκαλύψεις για δύο σκάνδαλα, που σίγουρα ταρακούνησαν το τοπίο, αλλά μάλλον όχι τόσο ώστε να ανατραπούν οι μέχρι τώρα προβλέψεις.

Για τον πρώτο αποκαλύφθηκε από το Hotdoc του Κώστα Βαξεβάνη, ότι από το δικηγορικό του γραφείο στη Λεμεσό έχουν περάσει «αστρονομικά κέρδη ύψους 50 εκατ. ευρώ, που δεν δικαιολογούνται από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του», καθώς και «δάνεια ύποπτα, από ρωσική τράπεζα που ξεπλένει μαύρο χρήμα στη Κύπρο». Ο ίδιος τα διέψευσε όλα αυτά, και η Νομική Υπηρεσία του Κράτους που μελέτησε την έρευνα που έκανε η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟ.Κ.Α.Σ), έκρινε ότι δεν προκύπτουν υποψίες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για τον Αναστασιάδη και το δικηγορικό του γραφείο.

Και για τον δεύτερο, η εφημερίδα «Πολίτης» έγραψε ότι τον καιρό που ήταν υπουργός, η γαλλική εταιρεία Publicis, που συνεργάζεται με την διαφημιστική εταιρεία Marketway που ανηκει στην οικογένειά του και διευθύνεται από τη γυναίκα του, κέρδισε συμβόλαια διαφήμισης του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) στο έξωτερικό, ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Λιλλήκας είπε ότι το δημοσίευμα είναι στημένο για να χάσει τις εκλογές, και προχώρησε σε αγωγές.

Ο τρίτος άνθρωπος, Σταύρος Μαλάς, προσπάθησε να επωφεληθεί από αυτές τις αποκαλύψεις, λέγοντας ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ανάλογα δημοσιεύματα θα είχαν οδηγήσει τους εμπλεκόμενους σε παραιτήσεις. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πάντως, που επιτρεπόταν να δημοσιοποιηθούν, έφερναν τον Αναστασιάδη πρώτο με 43%, τον Μαλά δεύτερο με 23%, και πολύ κοντά του, τρίτο, τον Λιλλήκα, με 21%. Ο τελευταίος αλιεύει ψήφους από όσους αντιτάχθηκαν στο Σχέδιο Ανάνα, κερδίζοντας έτσι το «ανεπίσημο κομμάτι» του ΔΗΚΟ που εκπροσωπείται από τον γιό του Τάσσου Παπαδόπουλου, Νικόλα. Όμως, είπαμε ότι τον περισσότερο κόσμο δεν τον καίει πιά το Κυπριακό αλλά η τσέπη του, και έτσι ο Λιλλήκας ανεβάζει επίσης και τους αντιμνημονιακούς τόνους του, λέγοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί εδώ και τώρα το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, και να «μην γίνει η πατρίδα μας υπόδουλη των Μνημονίων».

Πάντως, αυτήν την στιγμή, εκείνο που προβληματίζει όλους τους δημοσκόπους, είναι τι θα κάνει το ΑΚΕΛ; Το ερώτημα τους απασχολεί, διότι στο κόμμα αυτό, παρά την όποια κινητοποίηση του μηχανισμού του για τον Μαλά, εμφανίζεται μία «κρυφή ψήφος» κοντά στο 7%. Εάν αυτοί οι ΑΚΕΛικοί δεν πάνε στον υποψήφιο που στηρίζει το κόμμα τους, τότε βγαίνει από την πρώτη Κυριακή ο Αναστασιάδης, δεύτερος ο Λιλλήκας και τελειώνει το παιχνίδι. Εάν πάνε στον Μαλά, τότε η μάχη στον β’ γύρο θα αφήνει απέξω τον Λιλλήκα, και τότε η εκτίμηση είναι ότι ο Αναστασιάδης θα βγει με πολύ μεγάλο ποσοστό. Για τους δημοσκόπους, η πιθανότητα να μην εκλεγεί τελικά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είναι πολύ-πολύ μικρή.

Via : www.protagon.gr