Σαφή μηνύματα προς πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κοστάντσιο, σκιαγραφώντας την αλλαγή στάσης της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων. Αν και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ έμεινε προσηλωμένος στην πεπατημένη εν τούτοις η προσεκτικά επιλεγμένες διατυπώσεις του είναι αυτές που επιβεβαιώνουν στροφή.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Ο Βίτορ Κοστάντσιο ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση αφερεγγυότητας ενός κράτους έναντι ενός πιστωτή του δεν υπάρχει αυτοματισμός, ούτε σε σχέση με την έξοδο του κράτους αυτού από την ευρωζώνη, ούτε σε σχέση με την φερεγγυότητα των τραπεζών του.

Όπερ σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν είναι διατεθειμένη να κλείσει τη στρόφιγγα στις ελληνικές τράπεζες ακόμα κι αν η χώρα δεν πληρώσει κάποια από τις δώσεις των δανείων της. Ενώ απέφυγε να δείξει την πόρτα της εξόδου στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει αυτοματισμός σε σχέση με την έξοδο ενός κράτους από την ευρωζώνη.

Η στάση και η ρητορική που επέλεξε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είναι μήνυμα προς την Κομισιόν και τη Γερμανία ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να μπει στον χορό των πιέσεων και των πολιτικών εκβιασμών προς την Ελλάδα, ενώ αντιτείνει τον ρόλο της ΕΚΤ ως παράγοντα σταθερότητας και δανειστή τελευταίου καταφυγίου «last lender resort».

Ετσι η ΕΚΤ δημιουργεί φράγμα πυρός στις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα αποκαθιστώντας την πολιτική ισορροπία στη βάση της οικονομικής σταθερότητας.

Ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι ακόμα και σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες, ανεξαρτήτως των πολιτικών ισορροπιών σε επίπεδο Κομισιόν.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να παράσχει τη διαβεβαίωση ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον ο Κοστάντσιο ανέφερε ότι υπάρχουν κανόνες επί του θέματος και ότι εφόσον τηρούνται θα μπορούσε η ελαστικότητα να συνεχιστεί.

Ανέφερε επίσης ότι για την ΕΚΤ θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν τίθεται.

Ερωτηθείς εξάλλου από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή για τη στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ σε περίπτωση μη συμφωνίας των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση, όσο και για το ενδεχόμενο να επιβληθούν στις ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτικοί και κεφαλαιακοί έλεγχοι, η απάντηση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ ήταν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο αν ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια αν εγκριθεί και από την Επιτροπή, όπως έγινε και στη περίπτωση της Κύπρου.

Αναφορικά δε με την έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου που δεν καλύπτονται από τον EFSF και το πώς η ΕΚΤ προτίθεται να παρέμβει για να περιορίσει τον κίνδυνο συστημικού ρίσκου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο Κοστάντσιο απάντησε στην Καϊλή ότι η ΕΚΤ έχει συμβουλέψει ήδη τις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα.

Via : www.sofokleousin.gr