komision

του Ανδρέα Πετρόπουλου

«Είμαστε αναρμόδιοι και δεν σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση», απάντησε προκλητικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα για τα λουκέτα στα εργοστάσια και τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων της πολυεθνικής Coca Cola στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Η Επιτροπή δεν σκοπεύει να καταθέσει νομοθετική πρόταση που να αφορά ειδικά τις πολυεθνικές εταιρείες», ήταν η απάντηση της Επιτρόπου Μαριάν Τίσεν, παραπέμποντας σε ανάλογη απάντηση που είχε δώσει και σε Ισπανίδα ευρωβουλευτή.

Η απάντηση είναι ενδεικτική και αντιμετωπίζει τη στρατηγική των πολυεθνικών κατά της απασχόλησης περίπου ως φυσικό φαινόμενο, συστήνοντας ως θεραπεία τις γνωστές «ασπιρίνες» που χρησιμοποιεί η Ε.Ε. «για να υποστηρίζει τη γενική απασχολησιμότητα (sic!) των εργαζομένων και να μετριάσει τις αρνητικές κοινωνικές συνέπειες των αναδιαρθρώσεων» (δηλαδή επαγγελματική κατάρτιση, επαναπροσανατολισμός δεξιοτήτων κλπ).

Με άλλα λόγια η Κομισιόν αγνόησε επιδεικτικά την πιο ουσιώδη διάσταση της ερώτησης της Κ. Κούνεβα, αν δηλαδή σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες περιορισμού της τεράστιας ισχύος που συγκεντρώνουν οι πολυεθνικές όπως η Coca Cola, αφενός για να ενισχύσουν την μονοπώληση της αγοράς και αφετέρου για να καταστρατηγήσουν θεμελιώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Κατά τα λοιπά, η Κομισιόν παραπέμπει στις εθνικές αρχές που έχουν αρμοδιότητα να ελέγξουν αν τηρήθηκε η ευρωπαϊκή ή εθνική νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις ή τη διαβούλευση των εργαζομένων.

Via : http://newpost.gr