Ιάσων Πιπίνης

Μπορεί οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ισπανία να δίνουν ως νικητή τον αρχηγό του συντηρητικού κόμματος Μαριάνο Ραχόι, ωστόσο ο πρωταγωνιστής αυτών των εκλογών αναμφισβήτητα είναι ο ηγέτης των PODEMOS Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ο «Ισπανός Τσίπρας» όπως πολλοί τον αποκαλούν, όπως όλα δείχνουν, θα καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση με το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών και να καθορίσει την επόμενη μέρα στην Ισπανία. Μετά την συνεργασία του με το -επίσης αριστερό- κόμμα UNIDOS το κόμμα του Ιγκλέσιας δείχνει να έχει κερδίσει έδαφος.

Ο συντηρητικός Μαριάνο Ραχόι σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους οπαδούς του προειδοποίησε για την πιθανότητα το κόμμα του Ιγκλέσιας να καταφέρει να φέρει την ανατροπή και να κατακτήσει ακόμη και την πρώτη θέση στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. «Το κλειδί για να κερδίσουμε στις εκλογές τους PODEMOS είναι να ενώσουμε τις μετριοπαθείς ψήφους όλης της Ισπανίας», τόνισε ο Ραχόι, ο οποίος δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο μετά από αυτές τις εκλογές να υπάρξει νέο αδιέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης και η χώρα να οδηγηθεί για τρίτη φορά στις κάλπες, κάτι που θα συνιστά όπως είπε «παγκόσμια ντροπή».

Στο iefimerida.gr μιλούν Ισπανοί πολίτες, εκπρόσωποι κομμάτων και δημοσιογράφοι, που δίνουν την δική τους οπτική για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία και εξηγούν ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 26ης Ιουνίου.

Θα χρειαστεί κυβέρνηση συνεργασίας

Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι και σε αυτές τις εκλογές κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία και θα χρειαστεί να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα σε δυο ή και περισσότερα κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Μέχρι σήμερα πάντως, τα περισσότερα κόμματα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους σχετικά με τις συνεργασίες που θα μπορούσαν να προκύψουν μετά τις εκλογές. Όλα θα εξαρτηθούν, λένε, από το αποτέλεσμα των εκλογών. Την επόμενη μέρα αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνο του. Το πιο πιθανό είναι το Λαϊκό Κόμμα PP να έρθει πρώτο, το αριστερό κόμμα PODEMOS (Μπορούμε) να κατακτήσει την δεύτερη θέση, το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE να κατρακυλήσει στην τρίτη θέση και το κεντροδεξιό κόμμα CIUDADANOS (Πολίτες) να κατακτήσει την τέταρτη θέση», δηλώνει στο iefimerida.gr ο γνωστός Ισπανός δημοσιογράφος και παρουσιαστής στο κανάλι TV3 της Καταλονίας Λουίς Καέγιες και προσθέτει: «Η κατάσταση που θα διαμορφωθεί θα είναι “διαβολική”. Το Λαϊκό Κόμμα είναι απομονωμένο. Όλα τα κόμματα έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα συνεργαστούν μαζί του. Οι CIUDADANOS έχουν αφήσει ένα παράθυρο ανοικτό αλλά μόνο αν ο Ραχόι παραιτηθεί από αρχηγός και δώσει την θέση του σε άλλον. Το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE στην περίπτωση που συνεργαστεί με τους PODEMOS, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους του σαν κόμμα. Το γνωρίζουν και οι ίδιοι. Νομίζω ότι πολλοί Ισπανοί σοσιαλιστές παρακολουθούν με την άκρη του ματιού τους πως το ελληνικό ΠΑΣΟΚ από κόμμα εξουσίας έγινε ένα κόμμα με μικρή επιρροή. Μετά τις εκλογές το σοσιαλιστικό κόμμα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα στηρίξει μια κυβέρνηση με κορμό το συντηρητικό κόμμα ή μια κυβέρνηση με κορμό τους αριστερούς».

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας πάντως έχει ζητήσει από τον ηγέτη των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ να πει ανοικτά από τώρα αν προτιμάει να κυβερνήσει μαζί με το Λαϊκό Κόμμα ή με τους PODEMOS. Ο Ιγκλέσιας δήλωσε πως μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους σοσιαλιστές και να συνεργαστούν, πάντα όμως με την προϋπόθεση να τεθεί ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας. Όπως συνέβη και στις προηγούμενες εκλογές, οι PODEMOS αναμένεται να πάρουν με το μέρος τους ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του σοσιαλιστικού κόμματος.

«Η Ισπανία χρειάζεται αλλαγή»

Η Ασαάρα Καρμπονέλ Ταμπουένκα, νοσηλεύτρια στην πόλη Σαραγόσα στη βόρειο Ισπανία επισημαίνει στο iefimerida.gr την ανάγκη για πολιτική αλλαγή στην χώρα αλλά με όρους πολιτικής σταθερότητας.

«Πολλά κόμματα αυτή τη φορά έκαναν μεγάλη καμπάνια μέσω της τηλεόρασης και ξόδεψαν πολλά χρήματα. Σχεδόν κανένα κόμμα δεν συγκρατήθηκε, όλοι κατασπατάλησαν εκατομμύρια ευρώ», τονίζει η κ. Καρμπονέλ και προσθέτει: «Για μένα η συνεργασία των PODEMOS με τους UNIDOS μου φαίνεται μια τρύπα στο νερό. Πως είναι δυνατόν να συνεργαστούν οι αριστεροί με τους κομμουνιστές; Και μάλιστα έχουν την στήριξη της Βενεζουέλας και όλοι μαζί στηρίζουν τους φυλακισμένους της οργάνωσης ΕΤΑ. Η Ισπανία χρειάζεται μια αλλαγή αλλά με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Νομίζω ότι το καλύτερο για την χώρα είναι να υπάρξει μια συνεργασία ανάμεσα στα μεγάλα παραδοσιακά κόμματα. Χρειάζεται να υπάρξει πολιτική σταθερότητα για να μπορούμε όλοι μας να βγάζουμε το ψωμί μας και ο κόπος μας να πιάνει τόπο».

Διαφορετική είναι η άποψη της Ντιάνα Παρέδες, στελέχους του κόμματος PODEMOS στη Μαδρίτη η οποία υποστηρίζει στο iefimerida.gr: «Σε αυτές τις εκλογές δυο είναι τα ζητούμενα. Αλλαγή με τους PODEMOS ή στασιμότητα με τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα. Οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουμε με τις παλιές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και με τις πολιτικές λιτότητας ή αν θέλουν μια αλλαγή πολιτικής που θα ωφελήσει την πλειοψηφία. Αν θέλουν μια κοινωνική πολιτική με επίκεντρο τους φτωχούς. Οι PODEMOS όμως, δεν θα μπορέσουν να κυβερνήσουν μόνοι τους. Θα μπορούσαν να κυβερνήσουν με τους σοσιαλιστές αλλά εξαρτάται αν εκείνοι επιθυμούν να συμβάλλουν σε μια αλλαγή στην Ισπανία ή θέλουν να ταυτιστούν με την στασιμότητα».