Η Πίνα Μπάους έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο το Βούπερταλ και έδωσε νέα πνοή στο χοροθέατρο. Η πόλη όπου γεννήθηκε την τιμά και δίνει επιτέλους το πράσινο φως για την ίδρυση Κέντρου Πίνα Μπάους.

Ο Γιοχάνες Σλάβιχ, υπεύθυνος για τον τομέα θεάτρου στο δήμο του Βούπερταλ δεν μασάει τα λόγια του. «Έχουμε στο χοροθέατρο να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» λέει υπονοώντας την δικαστική διαμάχη που υπάρχει με την Αδόλφη Μπίντερ, την τελευταία καλλιτεχνική διευθύντρια του διάσημου χοροθεάτρου, της οποίας καταγγέλθηκε η σύμβαση. Μετά από ένα κενό αρκετών μηνών τα ηνία αναλαμβάνει τώρα η Μπετίνα Βάγκνερ-Μπέργκελτ, η οποία ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου και θα παραμείνει στη θέση αυτή για δυο χρόνια εάν όλα πάνε καλά. Ένα πρόβλημα δηλαδή επιλύθηκε.

Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλάνιζε εδώ και χρόνια το διασημότερο χοροθέατρο του κόσμου ήταν η ίδρυση ενός Κέντρου Πίνα Μπάους στο Βούπερταλ. Ο κύβος ερρίφθη και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την ίδρυσή του στο παλιό δημοτικό θέατρο της πόλης. Εκτιμάται ότι θα κοστίσει 58,4 εκατομμύρια ευρώ και στο νέο κέντρο θα στεγαστεί το αρχείο και ό,τι άλλο σχετίζεται με τις παραστάσεις της Πίνα Μπάους, η οποία πέθανε το 2009. Το ομοσπονδιακό κράτος αναλαμβάνει το ήμισυ των δαπανών, το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αναλαμβάνει 12,5 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα 16,7 εκατομμύρια ευρώ θα καλύψει ο δήμος του Βούπερταλ.

Το Κέντρο Πίνα Μπάους αναμένεται να λειτουργήσει το 2025 και εκεί θα μεταφερθεί και το ομώνυμο Ίδρυμα. Ο γιος της μεγάλης χορογράφου, Σόλομον Μπάους θα στεγάσει στο πρώην δημοτικό θέατρο του Βούπερταλ την πολιτιστική κληρονομιά της μητέρας του, δηλαδή 38.000 φωτογραφίες, 3.900 βίντεο και διάφορα άλλα ντοκουμέντα. Ακόμη στο χώρο αυτό θα δίνονται και οι παραστάσεις του Χοροθεάτρου.

Παραστάσεις σε όλο τον κόσμο με εισιτήρια που εξαντλούνται αμέσως

Πρόβες από "Τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα"

Πρόβες από «Τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα»

Το όνομα της Πίνα Μπάους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη του Βούπερταλ. Η καλή είδηση όμως της ίδρυσης του Κέντρου Πίνα Μπάους επισκιάζεται λόγω της δικαστικής διαμάχης της πρώην επικεφαλής Αδόλφης Μπίντερ με την διοίκηση του θεάτρου. Το Εργατικό Δικαστήριο στο Βούπερταλ πάντως την δικαίωσε πριν λίγες ημέρες σε πρώτο βαθμό και έκρινε πως η καταγγελία της σύμβασής της δεν ήταν σύννομη. Οι εκπρόσωποι του Χοροθεάτρου από την πλευρά τους δήλωσαν πως θα προσφύγουν σε δεύτερο βαθμό. Η Αδόλφη Μπίντερ φέρεται να ασκούσε να καθήκοντά της, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, με τρόπο αυταρχικό και η απομάκρυνσή της τον περασμένο Ιούλιο είχε στόχο «να λειτουργήσει και πάλι κανονικά» το Χοροθέατρο όπως ανέφερε το διοικητικό συμβούλιο.

Μάλιστα και μετά τη δικαστική απόφαση εκπρόσωπος του Χοροθεάτρου Πίνα Μπάους δήλωσε «ότι επειδή η διοίκηση θεωρεί εσφαλμένη την πρωτόδικη απόφαση δεν θα συνεχίσει να απασχολεί την κυρία Μπίντερ».

Το Χοροθέατρο παρά τις δυσκολίες συνεχίζει να δίνει παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, τα εισιτήρια των οποίων εξαντλούνται συνήθως σε λίγες μόνο ώρες. Ανάμεσα στα 34 μέλη του θιάσου να υπενθυμίσουμε ότι βρίσκεται και ο Δάφνις Κόκκινος ενώ φέτος τον Μάιο ο Δημήτρης Παπαϊωάννου συνεργάστηκε με το θίασο δημιουργώντας  μια νέα παράσταση.

DPA – Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Via : www.dw.com