Φωτογραφία από twitter (KaterinaMarg)

Φωτογραφία από twitter (KaterinaMarg)

Παλμός, φαντασία και δυναμισμός σε μια από τις μαζικότερες πορείες στη συμπρωτεύουσα

Ολοκληρώθηκε η διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη ενάντια στα μεταλλεία χρυσού που διοργάνωσαν οι συντονιστικές επιτροπές αγώνα Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Θράκης. Η πορεία με χιλιάδες κόσμο στους δρόμους, αλλά και στα γύρω πεζοδρόμια, κατέληξε λίγο πριν τις 15:00 στον Λευκό Πύργο.

Για κάποια ώρα διαδηλωτές παρέμειναν συγκεντρωμένοι στο Λευκό Πύργο, όπου έγινα ομιλίες ενάντια στην λειτουργία των μεταλλείων χρυσού. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης.

Αύριο Κυριακή 10 Μαρτίου 6 μ.μ. προγραμματίζεται συγκέντρωση στο Σύνταγμα, καθώς η πλατεία… επιστρέφει.

Στη Θεσσαλονίκη, πολλά πλακάτ και πολύχρωμα πανό έδωσαν τόνο και ρυθμό στους δρόμους, ενώ περίσσευε η φαντασία αρκετών διαδηλωτών οι οποίοι μασκαρεύτηκαν… αναλόγως, συμβαδίζοντας με τις ημέρες των αποκριών.

Μιλούσαν για «Καρναβάλι» που ηγείται της προσπάθειας εξόρυξης χρυσού, με σκοπό… χορό κερδών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος της ζωής και της υγείας των κατοίκων και φώναζαν συνεχώς συνθήματα.

Ισχυρή ήταν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, η οποία προσπάθησε να είναι διακριτική, ενώ παραταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονταν στο Βελίδειο και στο Αμερικανικό προξενείο.

Φωτογραφία από twitter (spyros gkelis )

Φωτογραφία από twitter (spyros gkelis )

Στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, περίμενε κι ένα μουσικό παραδοσιακό συγκρότημα από τη Χαλκιδική, που «υποδέχτηκε» την πορεία παίζοντας μουσική.

Στην πορεία συμμετείχαν επίσης κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, μέλη πολιτικών κινήσεων και οργανώσεων που εναντιώνονται επένδυση χρυσού και αντιπροσωπείες διαδηλωτών από το Κιλκίς και τη Θράκη.

Την ίδια ώρα από το άγαλμα του Βενιζέλου ξεκινούσε η πορεία του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου κατά του σχεδίου «Αθηνά» και την κατάστασης στο χώρο της παιδείας, με τη συμμετοχή μαθητών, καθηγητών, σπουδαστών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και φοιτητών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς την οδό Τσιμισκή, για να συναντήσουν την πορεία κατά των μεταλλείων χρυσού. Στη διασταύρωση με την Αγ. Σοφίας κόσμος από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο χειροκροτούσε την πορεία ενάντια στα μεταλλεία χρυσού και μπήκε στις γραμμές της.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών. Η κεφαλή της πορείας νωρίτερα έφτανε στην οδό Ναυαρίνου, ενώ η ουρά της βρίσκονταν ακόμα στη ΧΑΝΘ. Τα μεγέθη είναι ανάλογα με αυτά των πορειών της ΔΕΘ, λένε κάτοικοι της πόλης που διαδηλώνουν μαζί.

Η πορεία κατέβαινε προς την παραλία από την οδό Βενιζέλου περίπου 13:15. Τα ΜΑΤ έκαναν μπλόκο αρκετά μέτρα πιο κάτω στο ύψος της οδού Δραγούμη, με αποτέλεσμα το προγραμματισμένο δρομολόγιο της πορείας να μην περάσει από το σημείο αυτό.

Όταν η πορεία βρέθηκε στο ύψος του Αμερικάνικου προξενείου η αστυνομία έκλεισε τα στόρια, ενώ οι διαδηλωτές αποδοκίμαζαν το μπλόκο των ΜΑΤ στο ύψος της Δραγούμη.

 

Φωτογραφία από twitter (spyros gkelis)

Φωτογραφία από twitter (spyros gkelis)

 

Η μαζικότητα φαίνεται από τις περιγραφές. Οταν η κεφαλή έφτανε στο Λευκό Πύργο, η ουρά έστριβε ακόμα από Βενιζέλου, ενώ όλη η Λ. Νίκης στην ηλιόλουστη παραλία είχε πλημμυρίσει με διαδηλωτές.

Την ίδια ώρα η αστυνομία έδιωχνε δημοσιογράφους και φωτογράφους από το τον Λευκό Πύργο για να μην τραβήξουν πανοραμικά πλάνα. Η κεφαλή της πορείας έφτασε στον Λευκό Πύργο λίγο μετά τις 14:00.

Το κάλεσμα της προσυγκέντρωσης στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ήταν στις 11:30 το πρωί. Νωρίτερα έφτασαν λεωφορεία με κατοίκους της Χαλκιδικής οι οποίοι κατευθύνθηκαν με πορεία στο σημείο προσυγκέντρωσης όπου ξεκίνησε η διαδήλωση.

Την Παρασκευή κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων που είναι αντίθετοι στη λειτουργία της μονάδας χρυσού, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Ιερισσό Χαλκιδικής, όπου ένα 24ωρο νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια.

Χθες στους συγκεντρωθέντες στην Ιερισσό μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επανέλαβε την αντίθεσή του κόμματός της στην επένδυση εξόρυξης χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων από την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός».

Την Παρασκευή το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χαλκιδικής, ανέβαλε για τις 17 Ιανουαρίου 2014 τη δίκη των τεσσάρων κατοίκων της Χαλκιδικής που κατηγορούνται για συμμετοχή σε επεισόδια που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Σκουριές, στη διάρκεια κινητοποίησης εναντίον της εξόρυξης χρυσού. Το δικαστήριο ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα εκδίκαση της υπόθεσης, έπειτα από αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος λόγω ασθένειας ενός εκ των κατηγορουμένων.

 

Φωτογραφία από twitter (@Andreas Kakaris )

Φωτογραφία από twitter (@Andreas Kakaris )

 

Έξω από τα δικαστήρια του Πολυγύρου συγκεντρώθηκαν από νωρίς δεκάδες κάτοικοι της Χαλκιδικής σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους διωκόμενους συντοπίτες τους, ενώ φώναζαν συνθήματα εναντίον της «αστυνομικής καταστολής».

Επίσης, χθες, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με πρωτοβουλία του εισαγγελέα Εφετών της πόλης, παρουσία κατοίκων της Ιερισσού και του αστυνομικού διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση.

Οι κάτοικοι τόνισαν πως αντέδρασαν για την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας και δεν έχουν σκοπό να εμποδίσουν τις όποιες έρευνες της αστυνομίας για την εξιχνίαση της υπόθεσης στις Σκουριές.

Από την πλευρά του ο αστυνομικός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν χθες στο πλαίσιο της νομιμότητας, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Εισαγγελίας, ΕΛ.ΑΣ. και κατοίκων.

με πληροφορίες ΑΠΕ

Via : www.enet.gr