Του Γιάννη Παντελάκη

Photo: Μαρία Μαράκη

Η φύση μερικές φορές κάνει θαύματα. Είναι ικανή ακόμα και να μας βγάλει από την δύσκολη θέση. Μέχρι και σε εσωτερικής πολιτικής ζητήματα μπορεί να παρέμβει. Τα ορμητικά νερά από τις βροχές των προηγούμενων ημερών παρέσυραν και γκρέμισαν σε μεγάλο μέρος και τον φράκτη του Έβρου. Έτσι, βοήθησε την κυβέρνηση σ’ ένα δύσκολο θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον του φράκτη, ο υπουργός του, Γ. Πανούσης, δήλωσε πολύ πρόσφατα ότι δεν θα πρέπει να  γκρεμιστεί και η νέα κυβέρνηση έπρεπε ν’ αποφασίσει.

Αποφάσισε τελικά η φύση με τα ορμητικά νερά. Φαντάζομαι πως τώρα η δυσκολία για την κυβέρνηση θα είναι αν πρέπει να ξαναχτιστεί (όπως θα ήθελε ο Πανούσης) ή να γκρεμιστεί ολοσχερώς, όπως έλεγαν παλιότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Υποθέτω πως θα συμβεί ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα με αυτά τα ζητήματα. Θ’ αφεθεί όπως είναι μάλλον. Μισογκρεμισμένος.

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ωστόσο, ότι η φύση θα παρέμβει και σε μερικά άλλα ζητήματα για τα οποία θα πρέπει ν’ αποφασίσει η κυβέρνηση. Δεν αναφέρομαι στην οικονομία (εκεί, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα να δούμε τι εννοεί κάθε φορά ο Βαρουφάκης). Αναφέρομαι σε ζητήματα που δεν έχουν οικονομικές παραμέτρους, όπως αυτό που έθεσε ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος. Να μην παίρνουν ιθαγένεια τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών, είπε.

Περιττό να υπογραμμίσω τι έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ τα πρηγούμενα χρόνια. Και καλά τα έλεγε. Πολύ καλά τα είπε πολύ πρόσφατα και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Εδώ, η φύση δεν νομίζω ότι μπορεί να κάνει κάτι. Η κυβέρνηση ή θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το θέμα, όπως και η Ε.Ε. προβλέπει, ή θ’ ακούσει τον Καμμένο που έχει αντιρρήσεις.

Το πρόβλημα δεν ειναι αριθμητικό. Προφανώς και μια τέτοια ρύθμιση (που θα δίνει ιθαγένεια στα παιδιά αυτά) μπορεί να περάσει από την σημερινή Βουλή. Αν προστεθούν οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ) που θα συμφωνούσαν σε κατι τέτοιο, δεν υπάρχει πρόβλημα πλειοψηφίας.

Υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Θα έχουμε μια κυβέρνηση που εν μέρει υποστηρίζει ένα νομοθέτημα, το οποίο η υπόλοιπη κυβέρνηση απορρίπτει; Σουρεαλιστικό. Και βέβαια, δεν είναι μόνο η ιθαγένεια αυτή που μπορεί να μας δώσει εικόνες σουρεαλισμού από την σημερινή Βουλή. Είναι ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους, είναι το σύμφωνο συμβίωσης, είναι πολλά ακόμα ζητήματα που πρέπει να λυθούν για να μπορούμε να μιλάμε για μια πιο δημοκρατική χώρα…

Via : www.protagon.gr