ifesi

Ο νέος οικονομικός της Ευρώπης είναι η Φινλανδία, με μια οικονομία χρόνια σε ύφεση, αυξανόμενη ανεργία και «αποστροφή για τις μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς», σύμφωνα με το Bloomberg.

Το δημοσίευμα του οικονομικού πρακτορείου αναφέρει ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται κάθε χρόνο από το 2012 και κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2015.

Επικαλούμενο στοιχεία της Eurostat το Bloomberg σημειώνει ότι το έλλειμμά της είναι σχετικά υψηλότερο από της Ιταλίας, παρόλο που κατατάσσεται τέταρτη στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές που απαιτεί από τους πολίτες, και το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά αυτό των σκανδιναβών γειτόνων της.

Η οικονομία που κάποτε ήταν μια από τις ισχυρότερες στη δυτική Ευρώπη» υπονομεύτηκε μεταξύ άλλων από την πτώση των παραγγελιών από τη γειτονική Ρωσία, την αποδυνάμωση της εγχώριας χαρτοβιομηχανίας και την κατάρρευση της μονάδας καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων Oyj της Nokia, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Φινλανδία υποχώρησε από την τέταρτη στην όγδοη θέση στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα. Το σύστημα μισθολογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα είναι το πλέον συγκεντρωτικό ανάμεσα στις 140 χώρες που μελετήθηκαν στην έρευνα.

Έρχονται μέτρα

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι για να διορθωθεί αυτό απαιτούνται βαθιές και γρήγορες αλλαγές και αναμένεται να προωθήσει μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας τον Ιούνιο στη Βουλή, όπου ο συνασπισμός του Σίπιλα –παρότι η δημοτικότητα του μειώνεται στις δημοσκοπήσεις– έχει 123 από τις 199 έδρες.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αλεξάντερ Στουμπ, έχει αρχίσει να αναφέρεται στη Φινλανδία ως «τον τελευταίο ασθενή στην Ευρώπη», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Στην ανάγκη «προσαρμογών» στη Φινλανδία αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας Ρεν σε συνέντευξή του αυτό το μήνα, διότι «έχει γίνει μια οικονομία με έλλειμμα» και είναι «10-15% πίσω από τη Σουηδία ή τη Γερμανία» σε όρους ανταγωνιστικότητας.

Ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι οι προσαρμογές της Φινλανδίας θα ανέλθουν «περίπου στο 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο». Η ανάκαμψη της Πορτογαλίας, αντίθετα, απαίτησε αυξήσεις φόρων και περικοπές ύψους «2,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, ενώ στην Ιρλανδία το επίπεδο αυτό ανήλθε περίπου στο 1,5 με 2%», δήλωσε.

Σύμφωνα πάντα με τον Ρεν, η εναλλακτική είναι να διολισθήσει σε ένα νοτιοευρωπαϊκού τύπου τέλμα αδύναμης ανάπτυξης και χαμηλής απασχόλησης.

Δεν θα χρειαστεί μνημόνιο

Τη βεβαιότητα ότι η Φινλανδία δεν πρόκειται να χρειαστεί το είδος των διεθνών διασώσεων που χαρακτηρίζουν την κρίση χρέους, εκφράζει το Bloomberg, που υποστηρίζει ότι τα μέτρα που προτείνει ο πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα είναι δρακόντεια όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στις νότιοευρωπαϊκές χώρες.

Η Φινλανδία είναι μια από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης που συνεχίζουν να έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ από τους οίκους Moody’s Investors Service και Fitch Ratings, αν και η Standard & Poor’s αφαίρεσε την ανώτατη αξιολόγηση τον Οκτώβριο του 2014. Το χρέος της Φινλανδίας, περίπου στο 60% του ΑΕΠ, είναι λιγότερο από το μισό της Πορτογαλίας.

Ωστόσο, υπάρχουν άλλες ομοιότητες, καθώς η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει τα ισχυρά εργατικά συνδικάτα. Τα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση των κοινωνικών δαπανών και των ημερών αδείας καθώς και για μεγαλύτερη επιβάρυνση στους εργαζόμενους που κάνουν χρήση άδειας ασθενείας έχουν οδηγήσει σε διαδηλώσεις και απεργίες.

Via : www.efsyn.gr