Γιώργος Παππούς του Γιώργου Παππού

Ένας έλεγχος ρουτίνας για ποτά- μπόμπες, σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, φαίνεται ότι θα οδηγήσει στην αποκάλυψη μιας από τις μεγαλύτερες υποθέσεις λαθρεμπορίας οινοπνευματωδών στην Ευρώπη.

Όλα ξεκίνησαν στην Κρήτη, όταν σε έλεγχο εντοπίστηκαν ποσότητες νοθευμένων αλκοολούχων ποτών.

Ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο, οι Διωκτικές Αρχές εντόπισαν τον χονδρέμπορο, μέσω του οποίου διακινήθηκαν οι «μπόμπες». Εκεί βρήκαν το πρώτο ίχνος, που έδειξε ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη περίπτωση νοθείας ποτών: τα οινοπνευματώδη δεν είχαν παρασκευαστεί στην Κρήτη, σε κάποιο αυτοσχέδιο εργαστήριο, ως είθισται, αλλά είχαν φτάσει από το εξωτερικό.

Το επόμενο βήμα ήταν να αναζητηθεί ο εισαγωγέας, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα, κι από εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης, που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις όσο περνούν οι ημέρες.

Παράλληλα με τις έρευνες που άρχισαν στο εσωτερικό της χώρας, για να διαπιστωθεί σε ποιες άλλες περιοχές μπορεί να έχουν φτάσει οι εισαγόμενες «μπόμπες», οι ελληνικές διωκτικές αρχές έστειλαν σήμα στην OLAF, την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης, η οποία συντονίζει πανευρωπαϊκές έρευνες για το λαθρεμπόριο ποτών, καυσίμων, τσιγάρων, για απάτες με κοινοτικά κονδύλια κ.λπ. Οι έρευνες σε ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν και τα πρώτα ευρήματα είναι συγκλονιστικά.

Εταιρείες-φαντάσματα, εικονικά και πλαστά τιμολόγια και φορτωτικές είναι μόνο μερικές από τις μεθόδους που φαίνεται ότι έχει χρησιμοποιήσει το διεθνές κύκλωμα, για να εισάγει από τρίτη χώρα ποτά-μπόμπες κι εν συνεχεία να τα διοχετεύσει σε όλη την Ευρώπη, υπό τον μανδύα των ενδοκοινοτικών συναλλαγών, για να ξεγλιστρήσουν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Η πανευρωπαϊκή επιχείρηση είναι σε εξέλιξη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη δεκάδες κοντέινερ βρίσκονται στο μικροσκόπιο της OLAF.

Την ίδια ώρα, το ΣΔΟΕ συνεχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης, που αποκάλυψε στην αρχή της εβδομάδας, όταν εντόπισε σπείρα Γεωργιανών που έχουν πλημμυρίσει την αγορά με νοθευμένα ποτά.

«Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγε κανείς ότι η μισή Αθήνα πίνει μπόμπες» σημειώνει αρμόδια πηγή, αποκαλύπτοντας ότι πέρα από τις 4.000 μπουκάλια που βρέθηκαν στα διαμερίσματα-αποθήκες του κυκλώματος, πριν καταλήξουν σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το πελατολόγιο του κυκλώματος είναι μεγάλο.

Ο νέος γύρος των ερευνών εστιάζει στην παρούσα φάση στο Γκάζι, ωστόσο ο κύκλος θα ανοίξει. Άλλωστε, πέρα από το παράνομο εργαστήριο στην περιοχή του Βοτανικού, έχουν εντοπιστεί άλλα δύο στα νότια προάστια, όπου το κύκλωμα παρασκεύαζε τις «μπόμπες», γέμιζε επαναχρησιμοποιούμενες φιάλες γνωστών ποτών, κολλούσε ετικέτες-μαϊμού κι εν συνεχεία έβαζε βαλβίδες ασφαλείας και πώματα!

Πέρα από τους τρεις συλληφθέντες, έχουν ταυτοποιηθεί άλλα τέσσερα μέλη της σπείρας, που καταζητούνται.

Πηγή : https://www.iefimerida.gr