Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Υστερα από σχεδόν 11ωρη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να καλέσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να ανακαλέσει τις αποφάσεις παραχώρησης της έκτασης στη NOTION και να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό ή έκπτωτη την εταιρεία ● Το χρονικό ενός μικρού «θαύματος» της τοπικής κοινωνίας που υπεράσπισε τον δημόσιο χώρο και νίκησε τη νομική «τρομοκρατία» των επίδοξων επενδυτών.

Να, λοιπόν, που συμβαίνουν και μικρά «θαύματα» στις τοπικές κοινωνίες, αδίκως επισκιασμένα από τον ζόφο της κεντρικής πολιτικής των υποκλοπών ή της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και της ανατριχιαστικής ειδησεογραφίας της παιδικής κακοποίησης.

Στη Λευκάδα των 23.000 κατοίκων, που το καλοκαίρι ο πληθυσμός της σχεδόν δεκαπλασιάζεται από τον τουρισμό, μια μικρή «εξέγερση», που συσπείρωσε υπεράνω ιδεολογικών και πολιτικών διαιρέσεων την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, πέτυχε μια σημαντική νίκη. Υστερα από τέσσερις μήνες κινητοποιήσεων, συσκέψεων, ψηφισμάτων, ακόμη και συλλαλητηρίων στην πόλη του νησιού κατά της ιδιωτικοποίησης του Κάστρου, της παραλίας του και του τουριστικού περιπτέρου που βρίσκεται εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε ουσιαστικά να ακυρώσει την αμφιλεγόμενη παραχώρηση στην εταιρεία NOTION της αγαπημένης περιοχής των Λευκαδιτών. Της βόλτας τους, της πίσω αυλής της πόλης τους, της ελεύθερης παραλίας τους δίπλα στα τείχη του μεσαιωνικού Κάστρου της Αγίας Μαύρας.

 Επειτα από μια συνεδρίαση σχεδόν 11 ωρών, που τέλειωσε στις 4 το ξημέρωμα της Πέμπτης, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να καλέσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, που έχει και την τυπική αρμοδιότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, να ανακαλέσει τις δύο αποφάσεις παραχώρησης που έχει αποστείλει προς έγκριση στο υπουργείο Ναυτιλίας, μια και η αμφιλεγόμενη παραχώρηση αφορά έκταση εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης, αλλά και εντός αρχαιολογικής ζώνης.

Τα δύο ψηφίσματα που τέθηκαν σε ψηφοφορία δεν είχαν ριζικές διαφορές στην ουσία, ωστόσο πλειοψήφησε με 18 ψήφους (έναντι 9 υπέρ του δεύτερου ψηφίσματος και 3 λευκών/κατά) η πρόταση που υποστήριξαν ο δήμαρχος Χ. Καλός και η παράταξη του Θ. Σολδάτου. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου –τυπικά είναι έκφραση γνώμης– καλεί, επίσης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, μετά την ανάκληση των αποφάσεών του, να διερευνήσει κατά πόσο μπορεί ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος, λόγω των παραβιάσεων των όρων της διακήρυξης, ενώ, σε περίπτωση που φανεί ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, να κινηθεί η διαδικασία, ώστε να κηρυχθεί έκπτωτη από τον διαγωνισμό η εταιρεία NOTION, που τον είχε κερδίσει σε πρώτη φάση.

Το ψήφισμα που μειοψήφησε και υπέβαλαν οι παρατάξεις της δημοτικής αντιπολίτευσης είναι στο ίδιο πνεύμα της ακύρωσης του διαγωνισμού, προσθέτει ωστόσο τη διάσταση ότι ο δήμος πρέπει να διεκδικήσει κρατική χρηματοδότηση για την ανάπλαση της περιοχής του Κάστρου υπέρ των κατοίκων, ως δημόσιο έργο και χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών.

Η «μπάλα» τώρα είναι στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, η πλειοψηφία των μελών του οποίου (τα 3/5) διορίζεται από τον δήμαρχο, επομένως θεωρητικά είναι απίθανο να μη λάβει υπόψη τη θέση του δημοτικού συμβουλίου.

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι, από τον περασμένο Ιούλιο, ξεκίνησε ένα κύμα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων κατά της ιδιωτικοποίησης του Κάστρου, από πρωτοβουλίες πολιτών που τελικά συσπείρωσαν την τεράστια πλειοψηφία των φορέων του νησιού.

Ακολούθησαν:

 Οι εκφοβιστικές αγωγές της NOTION εναντίον δύο πολιτών που είχαν εκφράσει δημόσια τη θέση τους εναντίον του φαραωνικού επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας (απαιτούσε αποζημιώσεις 300.000 ευρώ καθεμιά από τις δύο εναγόμενες κατοίκους!)

 Το εξώδικο της εταιρείας εναντίον του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και η προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με την οποία απαιτούσε τον πειθαρχικό έλεγχό τους, γιατί τόλμησαν να συνεδριάσουν με θέμα την παραχώρηση του Κάστρου. Το εξώδικο είχε την υπογραφή του καθηγητή Σπύρου Φλογαΐτη και της δικηγορικής εταιρείας του (του γνωστού για γενναιόδωρες κρατικές επιδοτήσεις των ΜΚΟ του, βλέπε «Εφ.Συν.», 22/9/2022, «Η Λευκάδα, το Κάστρο και ο φλεγόμενος επίτιμος δημότης).

 Η ομόφωνη καταδίκη των εκφοβιστικών αγωγών και της νομικής «τρομοκρατίας» της εταιρείας εναντίον πολιτών και δήμου, τόσο από το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων (έστω κι αν οι προσκείμενες στην κυβέρνηση παρατάξεις στο θέμα του Κάστρου επέμειναν στην «αξιοποίησή» του), που συνεδρίασε πριν από λίγες μέρες.

Είναι άγνωστο τι θα κάνει η εταιρεία NOTION μετά την τελευταία εξέλιξη, καθώς η διαφαινόμενη ματαίωση της ιδιωτικοποίησης του Κάστρου αναπόφευκτα επηρεάζει και το σχέδιό της για πεντάστερο ξενοδοχείο στα παρακείμενα κτίρια του συνεταιρισμού οινοπαραγωγών της Λευκάδας (ΤΑΟΛ), που συμπληρώνει το φαραωνικό τουριστικό σχέδιο της NOTION. Εναντίον και αυτής της πώλησης εκκρεμεί δικαστική προσφυγή από περίπου 80 συνεταιριστές.

Τελικά, ακόμη και οι ακριβοπληρωμένες νομικές, τρομοκρατικές στρατηγικές ενίοτε συντρίβονται από τη δύναμη των τοπικών κοινωνιών και από την αγάπη τους για όσα κομμάτια του τόπου τους δεν τα έχει σαρώσει ο τουριστικός ολετήρας.

Πηγή : https://www.efsyn.gr