prosegisisirizadimar

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Περικοπή μέρους του χρέους ζήτησε για πρώτη φορά η ΔΗΜΑΡ. Το κόμμα του κ. Κουβέλη, το οποίο ως τώρα είχε κινηθεί στη γραμμή, ότι αναγνωρίζει τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας, βρέθηκε αίφνης να συμπλέει με αυτό που είπε το Σάββατο ο Γιάννης Δραγασάκης, ότι δηλαδή το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και χρειάζεται μερική διαγραφή: “Η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ελάφρυνση των βαρών του χρέους με περικοπή μέρους του».

Η σύγκλιση των απόψεων προϊδεάζει και για πολιτική σύγκλιση τους επόμενους μήνες, όσο και αν στη ΔΗΜΑΡ θέλουν να επαναπαύονται στην ιδέα, ότι θα αποτελέσουν “πόλο” Κεντροαριστερό, ανταγωνιστικό του ΠΑΣΟΚ. Η ΔΗΜΑΡ χρειάζεται έναν μετεκλογικό ρόλο και έναν σύμμαχο στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να διασώσει τα αυτοδιοικητικά της στελέχη.

Με το ΠΑΣΟΚ τα έσπασε και το ρήγμα αυτό θα γίνεται όλο και πιο βαθύ τους επόμενους μήνες. Το αλληθώρισμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κάτω από αυτές τις συνθήκες μονόδρομο.

Στην Κουμουνδούρου θέλουν να τεστάρουν τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ σε μια πρώτη φάση τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Τη φιλοδοξία της ΔΗΜΑΡ να καταστεί πόλος για την Κεντροαριστερά δεν την βλέπουν αρνητικά, με την προϋπόθεση ότι θα φέρει καρπούς.

Ο Νίκος Παππάς βγήκε στο “Κοκκινο” – το ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ – για να μεταφέρει στην κοινή γνώμη από πρώτο χέρι τι θέλουν στην Κουμουνδούρου για τις δημοτικές εκλογές. Τοποθέτησε τον πήχη ψηλά  σε σχέση με την “πολιτική η μάχη στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους”: “Θέλουμε οπωσδήποτε τη νίκη”, οι κάλπες πρέπει να δώσουν “σαφές αντικυβερνητικό μήνυμα”, δήλωσε ο εξ’ απορρήτων του κ. Τσίπρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παππάς έκανε λόγο για επιλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, που θα πρέπει να είναι νικηφόρες και έτεινε χείρα φιλίας στην Κεντροαριστερά και τους κεντροαριστερούς, αναγνωρίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι πολίτες έτσι αυτοπροσδιορίζονται (όπως οι πλείστοι των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ) και προέτρεψε το κόμμα του να προσπαθήσει να τους συσπειρώσει στα αυτοδιοικητικά του ψηφοδέλτια και στις τάξεις του: «θα ήταν λάθος για την Αριστερά να υποδείξει σ’ αυτόν τον κόσμο υποταγή σε κάποιο μνημονιακό σχήμα» είπε και πρόσθεσε: «Δεν δεν θα σπρώξουμε αυτόν τον κόσμο στο μνημονιακό στρατόπεδο».

Μετά από αυτές τις διευκρινήσεις, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνει τα όρια του, απευθύνεται κυρίως στη μεγάλη δεξαμενή της Κεντροαριστεράς και από κομματικούς σχηματισμούς πρωτίστως στη ΔΗΜΑΡ. Παρά την αριστερόστροφη ρητορική του, ο ΣΥΡΙΖΑ διέπεται από τον ρεαλισμό της εξουσίας. Αν η κυβέρνηση αντέξει ως τις δημοτικές, οι συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ με πρώην αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και με τη ΔΗΜΑΡ σε Δήμους και Περιφέρειες δεν θα πρέπει να λογίζονται ως έκπληξη.

Via : newpost.gr