Η «πρωτόγνωρη κατάσταση» στην οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο η Γαλλία, ήταν αρκετή για να πείσει τον Εντουάρ Φιλίπ να δεχθεί τη θέση του πρωθυπουργού, καταφέρνοντας να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός μεταπολεμικά που δέχεται τη θέση από έναν πρόεδρο προερχόμενο από άλλο κόμμα. Να γνωρίζει την κληρονομιά του πριν «δείξει με αποφασιστικότητα την κατεύθυνση» που θα πάρει τον κάλεσε ο προκάτοχός του, Μπερνάρ Καζνέβ, κατά την παράδοση της πρωθυπουργίας τη Δευτέρα.

«Σκέφτηκα ότι η κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν ήταν τόσο ιδιαίτερη που θα έπρεπε να δοκιμάσουμε κάτι που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ ξανά» είπε ο 46χρονος πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.

Ο Φιλίπ, που προέρχεται από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, είναι ο πρώτος πρωθυπουργός μεταπολεμικά που επιλέγεται από έναν πρόεδρο προερχόμενο από άλλο κόμμα. Στη συνέντευξή του, που αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε ότι η επιλογή του Μακρόν να μεταρρυθμίσει τον Εργασιακό Κώδικα καταφεύγοντας στην έκδοση προεδρικών διαταγμάτων δεν σημαίνει ότι αρνείται τον διάλογο. «Τα διατάγματα αυτά δεν συνιστούν άρνηση διαλόγου και σε αυτό το σημείο επιμένω: μια καλή μεταρρύθμιση είναι μια μεταρρύθμιση που την έχουμε σκεφθεί, ανακοινώσει, συζητήσει και στη συνέχεια την εφαρμόζουμε γρήγορα, επειδή οι Γάλλοι αναμένουν μια μεταμόρφωση, αναμένουν πρόοδο», υπογράμμισε ο Φιλίπ.

«Γνωρίζω τις ανησυχίες που προκαλεί (η μεταρρύθμιση), θα τις ακούσω, θα εργαστούμε, αλλά η βούληση του προέδρου της Δημοκρατίας έχει δηλωθεί με σαφήνεια και ο δικός μου στόχος είναι να φροντίσω ώστε οι στόχοι που έχει θέσει επιτυγχάνονται», συνέχισε. Σύμφωνα με τον Εντουάρ Φιλίπ, η έκδοση διαταγμάτων δεν αποκλείει τη συζήτηση των αλλαγών στο κοινοβούλιο. «Θα υπάρξει επομένως μια κοινοβουλευτική συζήτηση αλλά επίσης και ταχύτητα στην εφαρμογή τους», κατέληξε.

Καζνέβ: Μην ξεχνάς την κληρονομιά που παραλαμβάνεις

Ο Μπερνάρ Καζνέβ επισήμανε τη Δευτέρα στο νέο πρωθυπουργό της χώρας Εντουάρ Φιλίπ την αναγκαιότητα «να γνωρίζει κανείς ποια είναι η κληρονομιά του» προτού «δείξει με αποφασιστικότητα την κατεύθυνση» που θα πάρει.

«Δεν ερχόμαστε από το πουθενά. Κι εάν θέλουμε με αποφασιστικότητα να δείξουμε την κατεύθυνση, πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά που κληρονομούμε για τα οποία θα λογοδοτήσουμε και στα οποία θα πρέπει αναφερόμαστε πάντα εάν θέλουμε να παραμείνουμε πιστοί στους εαυτούς μας» δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής καθηκόντων στο Ματινιόν, έχοντας στο πλευρό του τον Εντουάρ Φιλίπ, τον νέο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης υπό τον Εμανουέλ Μακρόν.

Υπενθυμίζοντας τις «πεποιθήσεις» ενός «άνδρα της αριστεράς», ο Σοσιαλιστής Καζνέβ εξέφρασε τη «βεβαιότητά του ότι ο εκσυγχρονισμός της χώρας δεν είναι εφικτός παρά μόνο όταν υπάρχει στη δέσμευση που διατυπώνει καθένας μια αυθεντικότητα, μια δέσμευση στα μαθήματα που διδάσκει η ιστορία».

«Στην πολιτική ζωή μου, η πίστη, η αφοσίωση, ο σεβασμός προς εκείνους που εδραίωσαν τα ρεύματα της σκέψης στην ιστορία, αποτέλεσαν για εμένα πυξίδα, εξίσου με την έννοια του Κράτους» προσέθεσε ο Καζνέβ, απευθυνόμενος στον διάδοχό του, ένα στέλεχος της κεντροδεξιάς.

«Κατά την άσκηση των καθηκόντων μου και ιδίως κατά τη διάρκεια των φοβερών δοκιμασιών που περάσαμε, το πάθος και η έννοια του κράτους θα είναι η δύναμή μου και η μοναδική μου πυξίδα» σημείωσε ο ίδιος, ενώ ευχήθηκε στον Φιλίπ «με αγάπη, με αγάπη προς την χώρα μας, με αγάπη προς τη Δημοκρατία, τα καλύτερα στην άσκηση των καθηκόντων (του)»

Via : www.thepressproject.gr