GE Protest against EU Seed Directive in Germany Aktion gegen Gen-Mais

Μόλις έληξε η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία για πρώτη φορά έπειτα από τρεισήμισι χρόνια, οι  Ευρωπαίοι Επίτροποι υποστήριξαν την έγκριση νέας ποικιλίας μεταλλαγμένου καλαμποκιού για καλλιέργεια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το επόμενο βήμα της διαδικασίας είναι ότι να πάει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα κληθούν να ψηφίσουν τους επόμενους μήνες.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ζητήσει την απαγόρευση αυτής της επικίνδυνης καλλιέργειας!

Το 2011, η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων) που αποτελεί το επίσημο γνωμοδοτικό σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρήκε ότι η Bt τοξίνη που παράγει το μεταλλαγμένο καλαμπόκι 1570 [1] βλάπτει ορισμένα είδη πεταλούδων [2]και επέμεινε στις αμφιβολίες της σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει σε άλλα είδη εξαιρετικά χρήσιμων εντόμων, όπως οι μέλισσες. Όσον αφορά τις συνέπειες στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα (αλλά και το έδαφος, την ίδια τη γεωργία και  το μέλλον της), η EFSA συνέστησε να παρακολουθηθούν οι επιπτώσεις του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507 αφότου απελευθερωθεί στο περιβάλλον (δηλαδή κατόπιν ‘εορτής’ κι όταν πλέον θα είναι πολύ αργά!). Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η EFSA οφείλει να αξιολογήσει

«πιθανές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα τις οποίες μπορεί να προκαλέσει η καλλιέργεια οποιουδήποτε μεταλλαγμένου φυτού εξαιτίας της αλλαγής που θα γίνει στις αγροτικές πρακτικές (συμπεριλαμβανομένων και αλλαγών από τη χρήση διαφορετικών παρασιτοκτόνων)» [3]

Επιπλέον, οι δοκιμές ασφάλειας που έγιναν στο μεταλλαγμένο καλαμπόκι 1570 παρουσιάζουν σοβαρότατα κενά [4].

Η τελευταία φορά που δόθηκε έγκριση για μεταλλαγμένο φυτό για καλλιέργεια σε εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το 2010 για την μεταλλαγμένη πατάτατα της εταιρείας BASF που ήταν ανθεκτική σε αντιβιοτικά. Αυτή η πατάτα θεωρήθηκε μεγάλη εμπορική αποτυχία και η BASF αποφάσισε να την αποσύρει από την αγορά. Από τότε μέχρι σήμερα, BASF και Monsanto έχουν αποσύρει όλες τις αιτήσεις τους για έγκριση μεταλλαγμένων για καλλιέργεια και σήμερα το μοναδικό μεταλλαγμένο φυτό που καλλιεργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (κυρίως στην Ισπανία) είναι το καλαμπόκι MON810 της Monsanto.

Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται η καλλιέργεια και η εμπορία μεταλλαγμένων και μάλιστα πρόσφατα (στις 7 Οκτωβρίου) το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε [5]

«απαγόρευση εμπορίας στην ελληνική επικράτεια σπόρων προς σπορά υβριδίων αραβοσίτου που φέρουν τη γενετική τροποποίηση MON810»

που στην ουσία αποτελεί τη συνέχεια προηγούμενων απαγορεύσεων.


Σημειώσεις:

[1] Το καλαμπόκι 1570 έχει μεταλλαχθεί ώστε να παράγει Bt τοξίνη παρασιτοκτόνου και να αντιστέκεται στο παρασιτοκτόνο glufosinate ammonium.

[2] http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2429.htm.

[3] European Commission document on the environmental risk assessment of herbicide-tolerant plants: www.greenpeace.org/eu-unit/en/Publications/2013/Environmental-risk-assessment-of-herbicide-tolerant-plants/

[4] http://www.lemonde.fr/planete/article/2013/10/31/la-culture-d-un-nouveau-mais-ogm-pourrait-bientot-etre-autorisee-en-europe_3505895_3244.html.

[5] http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/1778-dt071013b

 

Via : www.greenpeace.org