ΣΥΡΙΖΑ συνιστώσες

Η επόμενη μέρα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ: Η κυριαρχία Τσίπρα και οι ανοιχτές πληγές των συνιστωσών

Η κυριαρχία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο εσωκομματικό «παιχνίδι» θεωρείται αδιαμφισβήτητη και πέραν του ότι η νίκη αυτή αποτυπώθηκε σε αριθμούς, αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς και το ποιοτικό στοιχείο που εγκυμονούσε η κάλπη.

Τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες του το iefimerida.gr ψήφισε -κόντρα στις παλιές συνήθειες- ένα αρκετά μεγάλο μέρος από το σώμα των συνέδρων που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα, στέλνοντας έτσι το μήνυμα πως ο χώρος αποκτά για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια (από την εποχή του Λεωνίδα Κύρκου) ηγέτη.

Στον αντίποδα, το… σκοτεινό κομμάτι των λευκών ψηφοδελτίων που άγγιξαν το 22% ερμηνεύθηκε ως στρατηγική κίνηση από την ανανεωτική κυρίως πτέρυγα να… κρατήσει σφιχτά τα λουριά απέναντι στην ηγεσία, με δεδομένο ότι μια ισχυρή μερίδα εντός του κόμματος δεν είναι εξοικειωμένη στην προσωποπαγή ηγεσία.

ΤΑ «ΣΥΝ» του Συνεδρίου

-Κατέστη σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αφού καταψηφίσθηκαν οι τροπολογίες που ζητούσαν ρήξη με την ευρωζώνη, όπως και οι προτάσεις για μονομερείς ενέργειες στο ζήτημα του δημοσίου χρέους.

-Στην κοινή γνώμη πέρασε η εικόνα ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μετριοπαθές κεντροαριστερό κόμμα εξουσίας, κόντρα σε εσωκομματικούς μηχανισμούς και παραμάγαζα. Κι αυτό πολιτικά τον ευνοεί κυρίως στον λεγόμενο «μεσαίο» χώρο τον οποίο προσπαθεί να διεμβολίσει.

-Είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις του με ψυχραιμία, χωρίς κραυγές και υπερβολές, περνώντας την εικόνα ότι δύσκολα θα μπορούν να απομακρύνονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την ενιαία προγραμματική φωνή προς την κοινωνία, αφού τώρα υπάρχουν ψηφισμένες θέσεις.

ΤΑ «Πλην» που είδε η Κουμουνδούρου

-Παρά το γεγονός ότι η επίσημη θέση πια στο κείμενο των πολιτικών αποφάσεων, κάνει λόγο για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα και τους δανειστές, το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι » που διαφοροποιείται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή τη διατύπωση από την κυβέρνηση στο ζήτημα του χρέους».

-Ανοιχτή «πληγή» στην πράξη παραμένει το θέμα των συνιστωσών, αφού η ηγεσία έκανε μία ουσιώδη….υποχώρηση, αποσύροντας από το καταστατικό την προθεσμία των τριών μηνών για την αυτοδιάλυσή τους (ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΔΕΑ, ΚΕΔΑ, ΔΗΚΚΙ) και την αντικατέστησε με τον όρο «εύλογο χρονικό διάστημα», δίχως όμως το τελευταίο να προσδιορίζεται μα σαφήνεια.

-Λύση δεν βρέθηκε ούτε στα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ με όρους ενιαίου κόμματος, αφού το καταστατικό προβλέπει πλέον επίσημα τάσεις και λίστες, αλλά η αίσθηση που δόθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ήταν ότι η ηγεσία ήθελε να τις κρύψει κάτω… από το χαλί. Εξ ου και επεδίωξε τη διενέργεια της ψηφοφορίας για την εκλογή κεντρικής επιτροπής με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, χωρίς ξεχωριστές λίστες από κάθε τάση και χωρίς αναγραφή δίπλα από το όνομα των υποψηφίων της τάσης στην οποία ανήκουν, αν και στο τέλος προκρίθηκε η λύση των ξεχωριστών ψηφοδελτίων.

Τέλος, παρά την κυρίαρχη θέση που αποκτά στο νέο σκηνικό ο κ. Τσίπρας, ενισχυμένη εμφανίζεται και η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο κυριότερος πόλος εσωκομματικής αντιπολίτευσης, στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του νέου κόμματος. Τα αποτελέσματα της κάλπης έδειξαν την «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ» σε σύνολο 1.023 ψήφων να καταγράφει ποσοστό 30,15%, δηλαδή έδρες 60, και το «ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ» σε σύνολο 2.294 ψήφων ποσοστό 67,61% και έδρες 135.

via http://www.iefimerida.gr/news/114881/%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%85#ixzz2Z7DocHk5