Ο υποψήφιος Μπενουά Χαμόν (αριστερά) έξω από τα γραφεία των Σοσιαλιστών | AP PHOTO / BOB EDME

Η νέα χρονιά ξεκίνησε στη Γαλλία μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας για την έκβαση των προεδρικών εκλογών και τις εξελίξεις που θα διαμορφωθούν στο πολιτικό προσκήνιο, με φόντο μια διεθνή συγκυρία η οποία σημαδεύεται από την άνοδο του λαϊκισμού και τις απρόβλεπτες επιλογές των ψηφοφόρων.

Στο επίκεντρο της εκλογικής χρονιάς είναι ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων μετά το «φονικό έτος» 2016 που σημαδεύτηκε με την εκτόπιση δύο βετεράνων ηγετών, του Νικολά Σαρκοζί και του Φρανσουά Ολάντ.

Τον παραδοσιακό στη Γαλλία διπολισμό διαδέχεται τώρα ο τριπολισμός, η τρικομματική εκπροσώπηση Δεξιάς-Ακροδεξιάς-Αριστεράς. Καινοτομία στις εκλογές του 2017 είναι επίσης η προώθηση των πενηντάρηδων πολιτικών, που προτείνουν την ανανέωση.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου 2017 και ο β’ γύρος τον Μάιο. Θα ακολουθήσουν τον Ιούνιο οι βουλευτικές εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει μέχρι τώρα ότι κανένας Σοσιαλιστής υποψήφιος δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο, στον οποίο αναμένεται να αντιπαρατεθούν ο συντηρητικός υποψήφιος-φαβορί Φρανσουά Φιγιόν και η ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν.

Για πρώτη φορά, πρόσφατη δημοσκόπηση της Elabe δείχνει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν κερδίζει το 24% των ψήφων και βρίσκεται πίσω από τον υποψήφιο της Δεξιάς Φιγιόν (26%) αλλά μπροστά από τη Λεπέν (22%).

Ο Φιγιόν κατάφερε να δημιουργήσει κλίμα ενότητας στο Κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, αλλά αντιμετωπίζει σφοδρές αντιδράσεις συνδικάτων και ψηφοφόρων για το «υπερβολικά φιλελεύθερο» οικονομικό του πρόγραμμα.

Οι κεντρώοι τον καλούν να αμβλύνει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που προτίθεται να επιβάλει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Odoxa για την τηλεόραση France 2, το 57% των Γάλλων έχει αρνητική άποψη για τον Φιγιόν.

Κλίμα σύγχυσης επικρατεί στην κατακερματισμένη και διχασμένη Αριστερά, η οποία οδεύει προς την ήττα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Τη ριζοσπαστική Αριστερά και το Κομμουνιστικό Κόμμα εκπροσωπεί ο Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Τη σοσιαλδημοκρατική τάση εκφράζει ως ανεξάρτητος υποψήφιος ο πρώην υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προκαλεί έντονη ανησυχία στους Σοσιαλιστές, στον Φιγιόν και στη Λεπέν γιατί προσελκύει ψηφοφόρους από όλες τις πολιτικές τάσεις.

Ο κεντρώος ηγέτης Φρανσουά Μπαϊρού κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του και δηλώνει ότι θα ανακοινώσει αν θα είναι προεδρικός υποψήφιος στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα προετοιμάζει πυρετωδώς τις προκριματικές εκλογές του, που θα διεξαχθούν στις 22 και 29 Ιανουαρίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μειώθηκε το προβάδισμα του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop, ο Βαλς που εκπροσωπεί τη δεξιά τάση του Σ.Κ., εμφανίζεται με ποσοστό 36% στον πρώτο γύρο των προκριματικών, έναντι 24% του εκπροσώπου της αριστερής πτέρυγας Αρνό Μοντμπούρ, 21% του αριστερού Μπενουά Χαμόν, 9% του Σοσιαλδημοκράτη Βενσάν Πεϊγιόν. Στον δεύτερο γύρο, σε μονομαχία ανάμεσα στα δύο φαβορί, ο Μοντμπούρ φέρεται να είναι νικητής με 51% έναντι 49% του Βαλς.

Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στη Γαλλία σχετικά με τις επιλογές των ψηφοφόρων, τίποτε δεν γίνεται όπως προβλεπόταν. Ακόμα και η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων αμφισβητείται. Η εφημερίδα Le Parisien ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη δημοσίευση δημοσκοπήσεων, γιατί οι εκτιμήσεις σήμερα είναι επισφαλείς.

Via : www.efsyn.gr