Αντώνης Καρπετόπουλος : " Το υφυπουργείο Αθλητισμού ήταν ένα τερατούργημα"  - Parapolitiki.com

Αντώνης Καρπετόπουλος

Η ΑΕΚ αποκτώντας από την Θέλτα τον Πινέδα έκανε μια πολλή σημαντική κίνηση βάζοντας φωτιά στο εφετινό, νωθρό ακόμα, μεταγραφικό παζάρι μας: επί της ουσίας αυτή η μεταγραφή μοιάζει να είναι η πρώτη που έγινε στην Ελλάδα κι ας έχει ξεκινήσει πρώτος τις προσθήκες ο ΠΑΟ. Ο Πινέδα ήταν για μένα ο MVP του περσινού πρωταθλήματος: η απόκτησή του δεν αποτελεί κάποιου είδους ρίσκο, αλλά είναι απόδειξη πως η ΑΕΚ θέλει να δώσει συνέχεια στην περσινή σεζόν της. Κάτι που δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι θα κάνουν εξίσου εύκολα οι περσινοί ανταγωνιστές της: όλοι για να την προσπεράσουν πρέπει να γίνουν καλύτεροι, όλοι θα αλλάξουν. Η απόκτηση του Πινέδα βάζει το πράγμα σε μια νέα βάση. Αν στο νέο πρωτάθλημα υπάρχει μια σειρά εκκίνησης όπως στα γκραν πρι της Formula 1 η ΑΕΚ είναι πρώτη από όλους – και να δούμε αν στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου θα υπάρχει κάποιος να πλασαριστεί δίπλα της.

Αγόρασε μια βεβαιότητα

Ο Μεξικάνος είναι πουλέν του κόουτς Αλμέιδα, που επιθυμούσε την παραμονή του πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο. Η ΑΕΚ έσπευσε να ικανοποιήσει την επιθυμία του προπονητή πληρώνοντας 6,5 εκατ ευρώ – ποσό ρεκόρ στην ιστορία της για αγορά ξένου ποδοσφαιριστή. Τέτοια χρήματα που πολύ δύσκολα δίνουν ελληνικές ομάδες. Από τη συμφωνία μοιάζουν κερδισμένες και η Θέλτα και η ΑΕΚ. Η Θέλτα δεν βρήκε τα 10 εκατ ευρώ που ήταν η ρήτρα στο συμβόλαιό του ΠΙνέδα – ποσό που κανείς δεν πλήρωσε. Ομως πήρε 6.5 εκατομμύρια για ένα παίκτη που είχε κάνει γνωστό πως θέλει να συνεχίσει με τον Αλμέιδα δυσχεραίνοντας τις διαδικασίες πώλησής του. Η Θέλτα δεν είχε, όπως αποδείχτηκε, προσφορά μεγαλύτερη, αλλά δεν χάρισε τον παίκτη στην ΑΕΚ –ίσα ίσα. Αλλά και η ΑΕΚ έχει κάνει μια σπουδαία κίνηση: χάρη στην διαπραγμάτευση έριξε λίγο την τιμή του παίκτη (πράγμα καθόλου εύκολο καθώς οι Ισπανοί γνώριζαν πόσο ο Αλμέιδα καίγεται για αυτόν). Φυσικά σπουδαιότερο κι από τα χρήματα είναι το ό,τι κράτησε τον ποδοσφαιριστή, που πέρυσι έκανε εξαιρετική σεζόν. Με δεδομένο πως πριν τον Πινέδα έφτασε σε συμφωνία και με τον Αμραμπατ, γίνεται φανερό ότι η ΑΕΚ, στην χειρότερη των περιπτώσεων, θα είναι όσο δυνατή ήταν πέρυσι διότι δεν έχασε κάποιο από τους βασικούς της. Μόνο της πρόβλημα στην αρχή της σεζόν η απουσία του Αραούχο, που, όμως, όλα δείχνουν πως στο τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμος. Δεν είναι επίσης πολύ καλό το γεγονός ότι τα 6,5 εκατ μοιάζουν να είναι το ταβάνι των χρημάτων που μια ομάδα μπορεί να πληρώσει για τον Πινέδα, αλλά αυτό είναι το λιγότερο που πρέπει να απασχολεί την ΑΕΚ. Ο σκοπός δεν είναι να αγοράζεις ένα παίκτη κι αμέσως να σκέφτεσαι πως θα τον πουλήσεις για να κερδίσεις: ο στόχος πρέπει να είναι να τον προσθέτεις στη μηχανή σου και να έχεις την βεβαιότητα ότι θα σου δώσει πολλά. Αυτό αγόρασε η ΑΕΚ: μια βεβαιότητα. Πράγμα σημαντικότερο από την ελπίδα.

Στόχος η ευρωπαϊκή πορεία

Χρήματα δεν έρχονται μόνο από πωλήσεις παικτών άλλωστε: έρχονται και από ευρωπαϊκές πορείες και μάλιστα αυτά τα χρήματα μόνο λίγα δεν είναι. Το γεγονός ότι η ΑΕΚ δεν θα έχει καμία σημαντική έλλειψη σε σχέση με πέρυσι επιτρέπει στον Αλμέιδα να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους της Ενωσης στους προκριματικούς του Τσάμπιονς λιγκ με την ομάδα που κέρδισε το νταμπλ στην Ελλάδα – με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η ΑΕΚ μπορεί πλέον βάσιμα να ελπίζει ότι θα πάει καλά στους συγκεκριμένους προκριματικούς γιατί θα πάρει μέρος σε αυτούς με μια ομάδα «δεμένη», που έχει αυτοπεποίθηση χάρη στην κατάκτηση των εγχώριων τίτλων και έχει και εξασφαλισμένη παρουσία σε όμιλο κυπέλλου Ευρώπης, καθώς στην χειρότερη των περιπτώσεων θα αγωνιστεί στο UEFA Conference League, πράγμα που δεν είναι σίγουρο για καμία άλλη ελληνική ομάδα. Την ίδια στιγμή η αγορά του Μεξικάνου πιστοποιεί την δυναμική της ΑΕΚ και σε οικονομικό επίπεδο: η ΑΕΚ έχει να ξοδέψει πολλά, χωρίς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και δωρεές. Ηταν λογικό η ΑΕΚ να δώσει στην Θέλτα σχεδόν ό,τι ζητούσε για ένα παίκτη που χρειαζόταν, γιατί το ταμείο της είναι σε καταπληκτική κατάσταση: λεφτά υπάρχουν τόσο από τις πωλήσεις των διαρκείας εισιτηρίων για το ελληνικό πρωτάθλημα, όσο και από τις πωλήσεις διαρκείας εισιτηρίων για τα ματς της Ευρώπης (τα πακέτα είναι διαφορετικά…). Ενώ υπάρχει προς διαπραγμάτευση κι ένα νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο που θα φέρει στο ταμείο της φέτος χρήματα που η ΑΕΚ είχε να δει χρόνια. Υπό κανονικές συνθήκες, έχοντας μπροστά της την πιθανότητα να διεκδικήσει είσοδο σε ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ η ΑΕΚ, μπορεί να βρει και να φέρει ένα Πινέδα ακόμα: ο Αλμέιδα έχει κερδίσει το δικαίωμα να ζητήσει ό,τι θέλει.

Οι τιμές είναι αυτές

Τα 6,5 εκατ για τον Μεξικάνο δείχνουν που κινείται το ευρωπαϊκό μεταγραφικό παζάρι. Παρόλο που δεν βρέθηκε ομάδα να πληρώσει τα 10 εκατ για τον Πινέδα, το ποσό που η Θέλτα αρχικά απαιτούσε, εντούτοις η τιμή του παίκτη έμεινε ψηλά, μολονότι αυτός πέρυσι δεν αγωνίστηκε στην Ευρώπη και δεν έζησε το μουντιάλ ως απόλυτος πρωταγωνιστής: το συμπέρασμα είναι πως αν θες ένα καλό παίκτη, τόσα χρειάζονται. Είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα των μεταγραφών και οι ανταγωνιστές της ΑΕΚ ψάχνονται, αλλά η ιστορία του Πινέδα δείχνει ποιες είναι οι τιμές. Όχι πως είναι η πρώτη. Πριν λίγες μέρες η Μίντιλαντ πρότεινε στον ΠΑΟΚ 4 εκατ ευρώ για τον Ινγκασον – έναν άλλο ποδοσφαριστή που δεν έπαιξε πέρυσι στην Ευρώπη και φυσικά δεν έκανε κάτι στο μουντιάλ: αρκεί και στην περίπτωση του Ισλανδού να τον έχει παρακολουθήσει στο ελληνικό πρωτάθλημα μια ευρωπαϊκή ομάδα (και μάλιστα η Μίντιλαντ, όχι μια ομάδα της Πρέμιερ λιγκ) για να προσφέρει αυτά τα χρήματα.  Το παζάρι είναι σκληρό, κανείς δεν χαρίζει τίποτα και οι τιμές είναι αυτές που είναι. Το καλό για τους ανταγωνιστές της ΑΕΚ είναι ότι ξέρουν και τις δυνατότητες της πρωταθλήτριας Ενωσης που θα πρέπει να κυνηγήσουν και τις δικές τους αδυναμίες. Αλλά για να μεταβάλουν σοβαρά το αγωνιστικό τους προφίλ και να δυναμώσουν ουσιαστικά χρειάζεται να ξοδέψουν. Και γιατί δεν υπερτερούν της ΑΕΚ σε ομοιογένεια, αν μείνουν όπως τελείωσαν την περσινή σεζόν.  Ισα ίσα…

Πηγή : https://www.karpetshow.gr