imagesCAHDCY40

του Κωνσταντινου Ζουλα

Nέες πολιτικές ζυμώσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας παράταξης κομμάτων και ανεξάρτητων κινήσεων, τα οποία θα κατέλθουν από κοινού στις ευρωεκλογές. Το όλο εγχείρημα είχε ακουστεί στο παρελθόν και απαξιώθηκε ως «όνειρο θερινής νυκτός». Ωστόσο, φαίνεται πλέον να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς υπέρμαχος μιας τέτοιας εξέλιξης εμφανίζεται ο ίδιος ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ενώ ένα τέτοιο σενάριο ενθαρρύνεται και από πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ που διαπιστώνουν το πολιτικό αδιέξοδο του κόμματός τους μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

Με απλά λόγια, το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ να υποστείλουν προσωρινά τις κομματικές τους σημαίες και να διερευνήσουν με πρόσωπα και κινήσεις πολιτών μια πολιτική φόρμουλα κοινής καθόδου τους στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου. Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται ως η πλέον ενδεδειγμένη και για όλα σχεδόν τα στελέχη του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ που βρίσκονται σήμερα εκτός Βουλής (Αννα Διαμαντοπούλου, Νίκος Χριστοδουλάκης, Τάσος Γιαννίτσης Γιώργος Φλωρίδης, Ηλίας Μόσιαλος κ.ά.), ενώ θεωρείται πολύ πιθανό στην ανάγκη συμπαράταξης όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς να αναφερθεί τις προσεχείς ημέρες και ο κ. Κώστας Σημίτης. Αυτό άλλωστε αναφέρουν οι γνωρίζοντες ότι θα είναι το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του στο διήμερο Συνέδριο που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ επ’ αφορμής της 3ης Σεπτέμβρη.

Οπως τονίστηκε, το σενάριο αυτό υποστηρίζεται σθεναρά και από πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ μεταξύ των οποίων οι κ. Σπ. Λυκούδης, Ανδ. Παπαδόπουλος, Γρ. Ψαριανός, Βασ. Οικονόμου κ.ά. Μάλιστα κάποιοι από τους προαναφερθέντες δεν αρνούνται κατ’ ιδίαν ότι ήδη ασκούν πιέσεις στον κ. Φώτη Κουβέλη να αποδεχθεί την ανάγκη συνεργασίας του και με το ΠΑΣΟΚ, κάτι το οποίο απέκλειε μέχρι πρότινος. Σημειωτέον δε ότι η εξέλιξη αυτή βρίσκει υπό προϋποθέσεις σύμφωνους ακόμη και όσους στη ΔΗΜΑΡ υποστήριξαν τη φυγή της από την κυβέρνηση -όπως οι κ. Θ. Μαργαρίτης και Δ. Χατζησωκράτης- οι οποίοι απλώς θέτουν τον όρο το ΠΑΣΟΚ να καταδείξει εμπράκτως ότι η συνεργασία του με τη Ν.Δ. δεν είναι στρατηγική «ως προς τη δεξιά πολιτική που ακολουθείται σήμερα».

Με στόχο την κοινή «ευρωκάθοδο» της Κεντροαριστεράς κινείται επίσης και μια σειρά περίπου πενήντα γνωστών προσώπων του δημόσιου βίου (πανεπιστημιακών, συγγραφέων, τεχνοκρατών, κ.λπ.) που λέγεται ότι ήδη συγκεντρώνουν υπογραφές, ετοιμάζοντας ένα κείμενο που θα αποτελέσει ίσως τη βάση της επιζητούμενης πολιτικής συμφωνίας. Στην κίνηση αυτή λέγεται μάλιστα να μετέχει ενεργά και η ομάδα των πέντε Δημάρχων (Γ. Καμίνης, Γ. Μπουτάρης, Γ. Δημαράς, Π. Σκοτινιώτης, Φίλ. Φίλιος) που προσφάτως συνυπέγραψε παρεμβατικό κείμενο έναντι της κεντρικής εξουσίας για την ανάγκη ενίσχυσης της ανεξαρτησίας των ΟΤΑ. Η στόχευση όλων των πραναφερθέντων είναι προφανής. Να ασκηθεί πίεση τόσο εντός όσο και εκτός των κομματικών τειχών προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που δεν καλοβλέπουν το όλο εγχείρημα.

Οπως προαναφέρθηκε, ωστόσο, κομβικής σημασίας για τις μελλούμενες εξελίξεις είναι η στάση του κ. Βενιζέλου. Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν φέρεται να έχει εγκαταλείψει την ιδέα στις ευρωεκλογές να κατέλθει ένα ευρύτερο σχήμα, αλλά λέγεται ότι θα επαναφέρει σύντομα την πρότασή του η εν λόγω συμπαράταξη να διεκδικήσει την ψήφο με τη σημαία του «Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος». Προοπτική που ενθαρρύνεται και από την ηγεσία του ΕΣΚ στις Βρυξέλλες.

Καθοριστικές βέβαια για τις οριστικές αποφάσεις των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα είναι οι επόμενες δημοσκοπήσεις. Σε περίπτωση νέας κάμψης της ΔΗΜΑΡ είναι προφανές ότι ο κ. Κουβέλης θα πιεστεί περαιτέρω για την κοινή κάθοδο, ενώ αντιθέτως ο κ. Βενιζέλος πιθανώς θα το ξανασκεφτεί αν το ΠΑΣΟΚ επιστρέψει σε διψήφια νούμερα. Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι που θα πρέπει να εξηγήσει αν ήταν προσχηματικές οι μέχρι τώρα εκκλήσεις του για την ανάγκη συνεργασίας των δυνάμεων του ευρύτερου χώρου.

Via : news.kathimerini.gr