Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πιο ξεδιάντροπα, ανεξέλεγκτα και εντυπωσιακά ανέντιμος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία – κι αυτό λέει ήδη πολλά, δεδομένου του ανταγωνισμού. Πιθανώς να είπε 27 ακόμη ψέματα στο χρόνο που χρειάστηκε για να διαβάσετε αυτή την πρόταση.

Jon Schwarz

Δημοσιεύτηκε στο Intercept

Αλλά όσο εξωφρενικό κι αν ακούγεται, μπορεί να υποστηριχτεί ότι είναι ταυτόχρονα ο πιο έντιμος πρόεδρος της Αμερικής. Πού και πού, ανάμεσα στην ακατάσχετη ροή ανακριβειών, ο Τραμπ θα ξεφουρνίσει αλήθειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες με έναν τρόπο που κανείς κανονικός πολιτικός δεν το έχει κάνει ποτέ.

Πρόσφατα, όταν ρωτήθηκε αν θα σκεφτόταν να επιβάλει κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία για τον μαφιόζικο φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι (Jamal Khashoggi), ο Τραμπ ήταν διστακτικός. Γιατί; «Επειδή έχουν παραγγείλει στρατιωτικό εξοπλισμό. Όλοι στον κόσμο ήθελαν αυτή την παραγγελία. Η Ρωσία την ήθελε, η Κίνα την ήθελε, εμείς τη θέλαμε. Εμείς την πήραμε… Boeing, Lockheed, Raytheon … Δεν θέλω να χάσω έτσι μια παραγγελία».

Το να πειστούν οι Σαουδάραβες να δωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα κέρδη τους από το πετρέλαιο στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα όταν αυτό βοηθά μεγάλες εταιρείες εξοπλισμού, ήταν πάντα ανάμεσα στις προτεραιότητες όλων των Αμερικανών προέδρων από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά. Κατά τη διάρκεια του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1973, οι πρόεδροι της Exxon, της Mobil, της Texaco και της Standard από την Καλιφορνια — δηλαδή των τεσσάρων Αμερικανικών εταιρειών που συνεργάζονται με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, την Aramco — έγραψαν στον τότε πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον. Τον προειδοποίησαν ότι αν οι ΗΠΑ έδιναν την εικόνα ότι υποστήριζαν ανοιχτά το Ισραήλ, «τότε κινδύνευε να ζημιωθεί η συνολική θέση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με ιαπωνικά, ευρωπαϊκά και ίσως ρωσικά συμφέροντα να παραγκωνίζουν σημαντικά  την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή». Ο τότε υπουργός εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ υπάκουσε και κανόνισε η παροχή αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ να είναι όσο το δυνατόν πιο διακριτική.

Πράγματι, τα χρήματα που ρέουν στις αμερικανικές πολυεθνικές χάρη στις σχέσεις μας με τους Σαουδάραβες είναι πιθανόν μία από τις βασικές αιτίες που οι ΗΠΑ έχουν μπορέσει να διατηρούν τεράστια ελλείμματα εμπορικού ισοζυγίου για δεκαετίες χωρίς καμία ζημιά στην οικονομία.

Αλλά αυτό δεν είναι από τα πράγματα που ένας κανονικός υψηλόβαθμος πολιτικός μπορεί να πει. Πριν τον Τραμπ, τέτοια ειλικρίνεια οι Αμερικανοί θα μπορούσαν μόνο σε μυθιστόρημα να τη βρουν, όπως στην διάσημη δήλωση ενός προέδρου μιας τεράστιας επιχείρησης στο “Network”:

Οι Άραβες έχουν βγάλει δισεκατομμύρια δολάρια από αυτή τη χώρα και τώρα πρέπει να τα επιστρέψουν! Είναι πλημμυρίδα και άμπωτη, παλιρροϊκή βαρύτητα! Είναι οικολογική ισορροπία!… Δεν υπάρχει Αμερική. Δεν υπάρχει δημοκρατία. Υπάρχουν μόνο IBM και ITT και AT&T και DuPont, Dow, Union Carbide και Exxon!

Τα σχόλια του Τραμπ για τους Σαουδάραβες είναι μόνο ένα δείγμα από τις εντυπωσιακά αληθινές δηλώσεις του. Αλλά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Σε μια τηλεμαχία για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2016 ο Τραμπ είπε «Προφανώς ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν ένα μεγάλο λάθος. … Δεν θα έπρεπε ποτέ να είμαστε στο Ιράκ. … Είπαν ψέματα, είπαν ότι υπήρχαν Όπλα Μαζικής Καταστροφής». Εκείνη την εποχή αυτό έμοιαζε σαν να σηκωθείς μέσα στο Βατικανό και να δηλώσεις ότι η όλη ιδέα της Αγίας Τριάδας ήταν μια ανοησία. Αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι η απρόσεκτη ειλικρίνεια του Τραμπ δεν ενόχλησε τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους.
  • Επιπλέον, λίγο πριν τις εκλογές του 2016 ο Τραμπ δήλωσε ότι η Αμερική «είχε σπαταλήσει 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πολέμους στη Μέση Ανατολή – θα μπορούσαμε να είχαμε ξαναχτίσει τη χώρα μας δυο φορές – τα οποία το μόνο που κατάφεραν ήταν να παράξουν περισσότερη τρομοκρατία, περισσότερο θάνατο και περισσότερο πόνο – φανταστείτε να είχαν ξοδευτεί αυτά τα χρήματα στη χώρα μας. Ξοδέψαμε 6 τρισεκατομμύρια, χάσαμε χιλιάδες ζωές. Θα μπορούσατε να λέτε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, γατί δείτε επίσης και την άλλη πλευρά». Όλα αυτά είναι αλήθεια (με την μικρή παρατήρηση ότι ενώ οι πόλεμοι τελικά θα κοστίσουν τουλαχιστον 6 τρισεκατομμύρια, δεν έχουμε πληρώσει ακόμη όλο το ποσό).  Η αναφορά του Τραμπ στον μεγάλο αριθμό ξένων που σκότωσαν οι δικοί μας πόλεμοι με το υπονοούμενο ότι ο θάνατος τους ήταν κακό πράγμα ήταν συμπεριφορά ιδιαίτερα ανάρμοστη για πρόεδρο.
  • Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 ανέφερε τη σοβαρή πιθανότητα φατρίες της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας να ήταν συνεργοί στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου – στα πλαίσια της απόφασης της κυβέρνησης Μπους να εισβάλει στο Ιράκ. «Ποιος ανατίναξε το World Trade Center; Δεν ήταν οι Ιρακινοί. … Ρίξτε μια ματιά στη Σαουδική Αραβία, ανοίξτε τα ντοκουμέντα» είπε στην εκπομπή  “Fox & Friends”.
  • Ακόμη πιο περίεργο για έναν Ρεπουμπλικανό, ο Τραμπ αναγνώρισε ότι ο Τζορτζ Μπους ήταν πρόεδρος το 2001 και μπορεί να φέρει ευθύνη για ό,τι έγινε. « Η CIA είχε πει ότι υπήρχαν πολλές πληροφορίες για το ότι κάτι επρόκειτο να συμβεί», είπε ο Τραμπ σε μια  συνέντευξη στο CBS τον Φεβρουάριο του 2016. «Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κάτι γι’ αυτό; Η CIA του είπε ότι γνώριζαν για πράγματα που θα συνέβαιναν».
  • Ο Τραμπ ήταν ειλικρινής ακόμη και για την αμερικανική ιστορία γενικότερα. Όταν ο Μπιλ Ορέιλι (Bill O’Reilly) ζήτησε να μάθει τι σκεφτόταν για το αν ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι δολοφόνος, ο Τραμπ απάντησε « Υπάρχουν πολλοί δολοφόνοι. Νομίζετε ότι η χώρα μας είναι τόσο αθώα;» Σε μια προηγούμενη περίπτωση,  όταν ρωτήθηκε για τον Πούτιν ο Τραμπ με παρόμοιο τρόπο παρατήρησε «Νομίζω ότι η χώρα μας σκοτώνει πολύ επίσης».
  • Ο Τραμπ έχει πει επίσης την αλήθεια για τα χρήματα στην πολιτική, από την ασυνήθιστη θέση κάποιου που έχει προσωπική εμπειρία στην εξαγορά πολιτικών. Σε ένα λόγο του το 2015, αναφερόμενος στην προεκλογική εκστρατεία του  Τζ. Μπους, ο Τραμπ εξήγησε: «Μαζεψε 100 εκατομμύρια, τι σημαίνουν λοιπόν 100 εκατομμύρια; Εκατό εκατομμύρια σημαίνουν ότι κάνει χάρες σε τόσο πολύ κόσμο. Σημαίνουν λομπίστες. Σημαίνουν ιδιαίτερα συμφέροντα. Σημαίνουν δωρητές. Ποιος το ξέρει καλύτερα αυτά από μένα; Δίνω σε όλους. Αυτοί κάνουν ό,τι θέλω». Έπειτα, όταν οι άλλοι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι ικέτευαν διάφορους δισεκατομμυριούχους, ιδιαίτερα τους αδελφούς Charles και David Koch, ο Τραμπ τους αποκάλεσε επανειλημμένα και με ειλικρίνεια μαριονέτες.
  • Ο Τραμπ επέκρινε ιδιαίτερα φαρμακευτικές και εξοπλιστικές εταιρίες ότι κλέβουν τους Αμερικανούς φορολογούμενους επειδή «Έχουν φανταστικό λόμπι. Φροντίζουν όλους τους γερουσιαστές και τους αντιπροσώπους στο Κογκρεσο. Έχουν μεγάλη δύναμη».
  • Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του «60 Minutes»  Λέσλι Σταλ (Leslie Stahl), ο Τραμπ τής είπε προσωπικά ότι οι επιθέσεις του στον Τύπο είναι μέρος μιας στρατηγικής: «Ξέρεις γιατί το κάνω; της είπε. Το κάνω για να σας ταπεινώσω και να καταστρέψω την υπόληψη όλων σας, έτσι ώστε όταν γράφετε αρνητικές ιστορίες για μένα κανένας δε θα σας πιστεύει». Είναι ενδιαφέρον ότι ο Τραμπ καταλαβαίνει τα ΜΜΕ τόσο καλά ώστε είχε δίκιο όταν πίστεψε ότι θα μπορούσε να πει στην Σταλ την αλήθεια χωρίς να υπάρξουν συνέπειες. Η Σταλ δεν το ανέφερε αυτό δημόσια για περίπου δύο χρόνια. Όταν τελικά το έκανε, δεν ήταν στη τηλεόραση ούτε και το ανέφερε όταν πήρε ξανά συνέντευξη από τον Τραμπ για το «60 Minutes» τον περασμένο Οκτώβριο.
  • Σε μια συνέντευξη στο CNN λίγο πριν τις εκλογές του 2008 ο Τραμπ είπε το εξής για την Νανσι Πελόζι  (Nancy Pelosi): «Όταν πρωτομπηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και εκλέχτηκε πρόεδρος, τη συνάντησα. Και εντυπωσιάστηκα. […] Μου αρέσει πολύ. Αλλά μου έκανε έκπληξη που δεν έκανε περισσότερα σε σχέση με τον Μπους, που δεν κυνήγησε τον Μπους. … Φαινόταν ότι θα προσπαθούσε απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του Μπους και να προκαλέσει την καθαίρεση του, κάτι που, προσωπικά νομίζω ότι θα ήταν υπέροχο, για τον πόλεμο (στο Ιράκ)…. Μας έβαλε στον πόλεμο με ψέματα».  Αυτό ήταν αλήθεια: θα ήταν πραγματικά υπέροχο για τους Δημοκρατικούς να κάνουν δικάσουν τον Μπους και ήταν απογοητευτικό το ότι δεν το έκαναν.
  • Το παρατσούκλι που έβγαλε ο Τραμπ το 2016 στον γερουσιαστή Τεντ Κρουζ (Ted Cruz) από το Τέξας ήταν «ο ψεύτης Τεντ» (Lyin’ Ted). Ο Κρουζ είναι πραγματικά ένας μεγάλος ψεύτης.

Φυσικά το να λέει την αλήθεια για όλα αυτά τα θέματα δεν συνετέλεσε ώστε ο Τραμπ να συμπεριφερθεί διαφορετικά από έναν οποιοδήποτε τυπικό αμερικανό πρόεδρο. Θα υποστηρίζουμε ακόμη τους Σαουδάραβες παρά την όποια αποτρόπαια συμπεριφορά τους το 2001 ή το 2018. Είμαστε ακόμη στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και θα συνεχίσουμε να είμαστε για το απροσδιόριστο μέλλον. Θα συνεχίσουμε να σκοτώνουμε ένοχα ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο Τραμπ μεταμορφώνεται πρόθυμα σε μαριονέτα των Ρεπουμπλικάνων δισεκατομμυριούχων, της φαρμακοβιομηχανίας και των εταιρειών στρατιωτικού εξοπλισμού. Θα συνεχίσει να μιλάει για «fake news». Και ο Τεντ Κρουζ μεταμορφώθηκε σύμφωνα με τον Τραμπ από «ψεύτης Τεντ» σε «όμορφος Τεντ».

Αλλά εδώ θα πρέπει να υπάρχει κι ένα ελπιδοφόρο δίδαγμα για όποιον πολιτικό σκέφτεται εάν θα πρέπει να ρισκάρει και να πει την αλήθεια. Ο Τραμπ έσπασε όλα τα ταμπού στην αμερικανική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων και των κακών. Αποδεικνύεται ότι μπορείς να είσαι ειλικρινής για τα πιο ευαίσθητα θέματα και δε θα σου πέσει ο ουρανός στο κεφάλι. Οι κανονικοί Αμερικανοί στην πραγματικότητα δεν ενοχλούνται και θα σε ψηφίσουν και θα σε υποστηρίξουν παρ’ όλα αυτά. Οι ηγέτες που θέλουν να πουν την αλήθεια ελπίζοντας να αλλάξουν τον κόσμο, μπορούν λογικά να το δοκιμάσουν και να δουν τι θα γίνει. Καθώς ανταλλάσσουμε τις ευχές του Thanksgiving, θα πρέπει να σκεφτούμε να ευχαριστήσουμε γι’ αυτή την αναπάντεχη όσο και πραγματική πρόοδο.

Η μετάφραση έγινε συλλογικά από μέλη της πλατφόρμας των 1101.

Via : www.thepressproject.gr