Ο Μηχανισμός Επιστημονικών Συμβουλών (SAM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι η Οδηγία για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς θα πρέπει να αναθεωρηθεί, προκειμένου να προσαρμοστεί στις τρέχουσες εξελίξεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την επεξεργασία γονιδίων.

Συγκεκριμένα, το συμβουλευτικό όργανο αναφέρει, ότι «Υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί η νομοθεσία της ΕΕ για τους ΓΤΟ ώστε να είναι σαφής, να βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία, να είναι εφαρμόσιμη και αρκετά ευέλικτη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας».

Η άποψη αυτή είναι σύμφωνη με μια πρόσφατη δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους ΓΤΟ είναι ιδιαίτερα παρωχημένη.

Βέβαια, δεν γνωρίζουμε από ποια άποψη λέγεται αυτό. Δηλαδή, αν θεωρείται παρωχημένη λόγω του ότι δεν επιτρέπει την καθολική χρήση των ΓΤΟ, χωρίς πολλούς ελέγχους ή το ακριβώς αντίθετο, πιθανότερο είναι το πρώτο.

Το μέλλον των νέων τεχνικών αναπαραγωγής φυτών συζητείται πλέον μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών στην Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών κατόπιν απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Πιθανή μόλυνση ζωοτροφών με ΓΤ πρόσθετα ζωοτροφών

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Feed Strategy eNews, στις 27.11.2018, είναι πιθανόν ευρωπαϊκές ζωοτροφές να έχουν μολυνθεί με ΓΤ πρόσθετα ζωοτροφών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο τόνοι ζωοτροφών στην Ευρώπη, μπορεί να έχουν μολυνθεί με ένα απαγορευμένο πρόσθετο ζωοτροφών, γενετικά τροποποιημένο, το οποίο ίσως είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε, ότι εκδόθηκε μια σημείωση/memo, που εκδόθηκε από τις ολλανδικές αρχές, σύμφωνα με το οποίο 8 τόνοι του προσθετικού Βιταμίνη Β2, γνωστού ως ριβοφλαβίνη, παρήχθησαν με ΓΤ στέλεχος του Μικροβίου Bacillus subtilis, το οποίο πωλήθηκε στην Πολωνία, την Ιταλία και την Ολλανδία μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου για χρήση στις ζωοτροφές των πουλερικών, των χοίρων και των μηρυκαστικών.

Το προσθετικό παρήχθη από την κινέζικη εταιρεία Shandong  και διακινήθηκε από την ολλανδική εταιρεία Trouw Nutrition. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε σχεδιάσει την έγκριση του συγκεκριμένου προσθετικού το Σεπτέμβριο 2018, αλλά το έθεσε εκτός αγοράς στις 10 Νοεμβρίου, μετά την παρέμβαση της EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων), σύμφωνα με την οποία «το προσθετικό της Β2 θέτει σε κίνδυνο τα συγκεκριμένα είδη ζώων, τους καταναλωτές που θα καταναλώσουν τα προϊόντα των ζώων και το περιβάλλον, λόγω της παρουσίας του ΓΤ προϊόντος και της μικροβιοαντοχής που δημιουργεί και επομένως είναι ιατρικής και κτηνιατρικής σπουδαιότητας.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σε εφαρμογή το σύστημα συναγερμού RAS για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

Πηγή: Feed Strategy eNews

Via : www.farmanews.gr