DBA100_SCIENCE_HIGGS_BRICK_1213_11_limghandler

του Στέφανου Κρίκκη

Επιβεβαίωσαν και επισήμως την ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς οι επιστήμονες από το CERN το μεσημέρι της Πέμπτης.

Από τον Ιούλιο του 2012, οπότε για πρώτη φορά διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι το μποζόνιο υπάρχει βάσει όλων των πειραματικών αποτελεσμάτων – οι πολυπληθείς ομάδες φυσικών πέρασαν από κόσκινο όλα τα δεδομένα που είχαν στη διάθεση τους ώστε να αποκλείσουν και την παραμικρή πιθανότητα να κάνουν λάθος.

Το μποζόνιο Χιγκς που η ύπαρξη του είναι αλληλένδετη με ένα πεδίο το οποίο προσδίδει μάζα σε υποατομικά σωματίδια όταν διέρχονται μέσα από αυτό, αποδεικνύεται τελικά ότι υπάρχει. Ίσως να μην είναι ακριβώς όπως το είχε περιγράψει το 1966 ο επίτιμος σήμερα καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Πήτερ Χιγκς, όμως επί της ουσίας, αυτό που ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN είναι ένας μηχανισμός που κάνει την ίδια δουλειά.

«Είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με το μποζόνιο Χιγκς αλλά θα μας πάρει πολύ καιρό ακόμα να καταλάβουμε τι είδους μποζόνιο Χιγκς είναι αυτό», ανέφερε ο Τζόε Ινκαντέλα, επικεφαλής της μίας εκ των δύο ομάδων επιστημόνων που εργάζονται πάνω στον εντοπισμό του σωματιδίου.

Η ανακάλυψη της ύπαρξης του μποζονίου Χιγκς αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη φυσική. Είναι το επιστέγασμα μίας προσπάθειας που είχε ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 1950, και στην οποία συμμετείχαν τα μεγαλύτερα μυαλά της Φυσικής, με σκοπό να διατυπωθεί μία πειστική θεωρία για το ποιος είναι ο μηχανισμός που προσδίδει μάζα στα άυλα σωματίδια.

Χωρίς σωματίδια με μάζα, δεν θα ήταν να δυνατόν να υπάρξει ο Κόσμος όπως τον ξέρουμε, με αστέρια, πλανήτες, γαλαξίες, και τη ζωή στη Γη. Ο Πήτερ Χιγκς, το 1966 ήταν ο επιστήμονας εκείνος που διατύπωσε την πιο πειστική και «δεμένη» θεωρία για το πώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός.

Via : www.tanea.gr