Και του καγκελάριου Κουρτς

Σε προκλητικές δηλώσεις κατά του αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και σε χλευασμούς απέναντι την Αυστρία, φέρεται να προχώρησε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες αναρτήθηκαν στο Facebook από τους υποστηρικτές του κόμματός του στην Αυστρία, όπως μετέδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), επικαλούμενο πληροφορίες της εφημερίδας Kurier και του τηλεοπτικού σταθμού ΟΕ24.

«Είναι μόλις 30 χρονών και ως υπουργός Εξωτερικών ήταν 28 χρονών. Τώρα το παίζει σπουδαίος και κάνει το σόου του. Αυτός ο ανήθικος καγκελάριος έχει προβλήματα μαζί μας», φέρεται να λέει ο Ερντογάν στην ομιλία του, στην οποία προσθέτει πως ο Κουρτς «τρελαίνεται» επειδή η Τουρκία γίνεται ισχυρότερη.

Συνεχίζοντας τον χλευασμό του και απέναντι στον ίδιο τον αυστριακό λαό, ο Ερντογάν φέρεται να αναφέρει πως «εμείς είμαστε μέλος στην G-20, ενώ αυτοί μόλις που συγυρίζουν πίσω μας».

Χαλαρή η πρώτη αντίδραση

Σχετικά χαλαρή ήταν η πρώτη αντίδραση απόψε Κυριακή από εκπρόσωπο της αυστριακής Καγκελαρίας, ο οποίος ανέφερε πως «ενόσω ο κύριος πρόεδρος διεξάγει τον προεκλογικό αγώνα στην Τουρκία και όχι στην Αυστρία, αυτό δεν είναι πραγματικό πρόβλημα».

Σε αντίθεση με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας, με οργή αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του συγκυβερνώντος – με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελαρίου Κουρτς – ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους, τονίζοντας πως «αποτελεί σκάνδαλο το γεγονός ότι η αυστριακή οργάνωση του κόμματος AKP του Ερντογάν συμφωνεί δημόσια με την κριτική του τούρκου προέδρου εναντίον της Αυστρίας, δείχνοντας για μία ακόμη φορά την έλλειψη βούλησής τους για ένταξη στην κοινωνία».

«Το ότι βρίσκει απήχηση εντός της τουρκικής κοινότητας στη χώρα μας αυτό το βίντεο, το οποίο, έπειτα από πλησιέστερη παρατήρηση, θα μπορούσε να εκληφθεί ως απειλή, συνιστά καταστροφική εικόνα», προειδοποιεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ελευθέρων, προσθέτοντας πως «το ότι ταυτίζονται περισσότερο μαζί του απ’ ότι με την Αυστρία είναι σαφές σημάδι απροθυμίας ένταξης αυτής της ομάδας».

Με την προκήρυξη των πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην Τουρκία για τις 24 Ιουνίου, ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση στην Αγκυρα ν’ αποφύγει ενδεχόμενες προεκλογικές εμφανίσεις τούρκων πολιτικών στην Αυστρία.

Ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας ως «ανεπιθύμητες» τις ενδεχόμενες προεκλογικές εμφανίσεις τούρκων πολιτικών στην Αυστρία, είχε επισημάνει πως δεν πρόκειται πλέον να επιτραπεί τέτοια «ανάμιξη».

Χρειάζεται τις ψήφους

Ηδη, στις αρχές του 2017, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως τότε υπουργός Εξωτερικών απέρριπτε ως «ανεπιθύμητο» το ενδεχόμενο προπαγανδιστικής εμφάνισης στην Αυστρία του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματός του τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς.

Ο τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως στις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 24 Ιουνίου χρειάζεται – όπως χρειαζόταν στις προεδρικές εκλογές του 2014 και στο δημοψήφισμα του 2017 – και τις ψήφους των Τούρκων του εξωτερικού, ως εκ τούτου και τις ψήφους των 108.561 Τούρκων που ζουν σήμερα στην Αυστρία και διατηρούν την τουρκική υπηκοότητα.

Συνολικά, στην Αυστρία ζουν 265.000 άνθρωποι τουρκικής προέλευσης, με τους 160.000 απ’ αυτούς ν’ ανήκουν στην πρώτη γενιά, δηλαδή είναι πρόσωπα που έχουν γεννηθεί στην Τουρκία, ενώ 105.000 ανήκουν στη δεύτερη γενιά, που σημαίνει ότι στην Τουρκία έχουν γεννηθεί οι γονείς τους.

Via : www.tanea.gr