Του Γιώργου Μελιγγώνη

Σύννεφα σκιάζουν ξαφνικά τις συζητήσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, καθώς Κουμουνδούρου και Αγίου Κωνσταντίνου δεν τα βρίσκουν στο προγραμματικό πλαίσιο, αλλά ούτε στο αν η ΔΗΜΑΡ θα κρατήσει ή όχι την οργανωτική και πολιτική αυτοτέλειά της.

syriza-dhmar

Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στις συζητήσεις μεταξύ των δύο κομμάτων θα εξεταστούν σήμερα σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, στις 11 το πρωί.
Στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου παραδέχονται πως υπάρχει εμπλοκή στις συζητήσεις, κυρίως σε δύο στοιχεία: πρώτον, την προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων και, δεύτερον, ως προς την οργανωτική αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ, που παραμένει σταθερή επιδίωξη του Φώτη Κουβέλη.
Μ’ άλλα λόγια, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» για τον ίδιο και το κόμμα του να παραμείνει σε λειτουργία η Αγίου Κωνσταντίνου, λαμβάνοντας απλώς την απόφαση να ενταχθούν στελέχη της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνυθεί στην Αγίου Κωνσταντίνου ότι οι υποψήφιοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ -και όσοι εξ αυτών εκλεγούν- θα πρέπει να αναφέρονται στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στη ΔΗΜΑΡ.
«Αγκάθι» το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Ωστόσο, πέραν της αυτοτέλειας της ΔΗΜΑΡ, σε μείζον «αγκάθι» έχει αναδειχθεί και το θέμα της προγραμματικής σύγκλισης των δύο κομμάτων. Κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου σημειώνουν πως «πρέπει να υπάρξει μία μίνιμουμ προγραμματική συμφωνία, ένα κείμενο προγραμματικής διακήρυξης», προσθέτοντας πως «δεν γίνεται απλώς να αποδεχθούμε και να συνυπογράψουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». «Η ΔΗΜΑΡ δεν είναι ένας ανεξάρτητος βουλευτής όπως η Θεοδώρα Τζάκρη. Είναι κόμμα και για να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να εκπονηθεί ένα προγραμματικό κείμενο», τονίζουν στην Αγίου Κωνσταντίνου, περιγράφοντας κάτι σαν το «κοινό πόρισμα» μεταξύ ΚΚΕ-ΕΑΡ το 1988.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη τόσο της ΔΗΜΑΡ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τελικώς τα δύο κόμματα θα υπερβούν τους σκοπέλους, θα βρουν τη χρυσή τομή και θα κλείσει η προεκλογική συνεργασία τους.

Via : www.matrix24.gr