Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες και Ευρωπαίους διανοούμενους. Το επιστημονικό του έργο έχει διεθνή αναγνώριση και για όσους ενδιαφέρονται για την κοινωνιολογία, σε πλανητικό επίπεδο, αποτελεί εμβληματική φυσιογνωμία.

Τον κάνει ξεχωριστό το πλούσιο συγγραφικό του έργο που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά, ποιοτικά και ποσοτικά, και η ενέργεια με την οποία παρακολουθεί τις καταιγιστικές και πολύπλοκες εξελίξεις στο παγκόσμιο επίπεδο για να αναδιαμορφώσει τις σκέψεις του, πολλές από τις οποίες είναι πρωτογενείς και γι αυτό εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.Συγκινεί, άλλωστε, το παράδειγμα που δίνει με τη στάση ζωής του. Μακριά από την τηλεοπτική σκόνη, την κοσμικότητα, τα σαλόνια των ελίτ, τη ρηχότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τον πειρασμό της δημοσιότητας.

Οι αναγνώστες των βιβλίων του, οι φοιτητές του, οι διαλεγόμενοι με τη σκέψη του ελάχιστα ξέρουν γι αυτόν. Μπορεί να τους έχει καθηλώσει το διαπεραστικό βλέμμα του ή η εκφραστικότητά του όταν μιλάει, ίσως και η σπάνια ποιητικότητα που κάνει τόσο ιδιαίτερο τον τεχνοκρατικό του λόγο, αλλά δεν έχουν πληροφορίες για τα μικρά πράγματα της ζωής του.

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς είναι όσο κοντά χρειάζεται στους πολλούς, γιατί γι αυτούς νοιάζεται, και όσο μακριά μπορεί από τους λίγους, για να διατηρεί ανέγγιχτη την αλήθεια του.

Η Ακαδημία Αθηνών δεν δέχτηκε να τον κάνει μέλος της. Καμία έκπληξη. Είχε προηγηθεί η απόρριψη της υποψηφιότητας του Τίτου Πατρίκιου που έδειξε ποια είναι, ή μάλλον ποια δεν είναι, τα κριτήρια επιλογής.

 Καταλαβαίνει κανείς πολλά αν θυμηθεί ότι επίτιμα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ και ο Εμμ. Μακρόν.

Οποιοι σκέφτηκαν να προτείνουν την υποψηφιότητα του Κ. Τσουκαλά έκαναν λάθος. Γιατί εξέθεσαν τους «Αθάνατους» και δεν τους/μας χρειαζόταν άλλο ξεγύμνωμα.

Πηγή : https://tvxs.gr