Την απαγόρευση διαδηλώσεων ενάντια στις εκλογές για την ανάδειξη συντακτικής συνέλευσης ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, με το επιχείρημα ότι έτσι θα αποφευχθεί ενδεχόμενη «επιρροή» της διεξαγωγής των εκλογών της Κυριακής για την ανάδειξη συντακτικής συνέλευσης. Η αντιπολίτευση πάντως αρνείται να συμμορφωθεί με την απαγόρευση και καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη μεγάλη διαδήλωση με την οποία αύριο Παρασκευή ολοκληρώνεται η 48ωρη απεργία ενάντια στην εκλογική διαδικασία.

«Το καθεστώς ανακοίνωσε την απαγόρευση διαδηλώσεων…Απαντάμε με την κατάληψη της Βενεζουέλας αύριο», ανέφερε η Τράπεζα Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, με ανάρτηση στο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter.

Η αντιπολίτευση έχει ονομάσει αυτή τη μεγάλη διαδήλωση «Toma de Caracas» ή «Κατάληψη του Καράκας».

AP Photo/Ariana Cubillos

AP Photo/Ariana Cubillos

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών της Βενεζουέλας, Νέστορ Ρεβερόλ, οι ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες είναι κάθειρξη από πέντε έως δέκα χρόνια.

«Οι συναθροίσεις και οι δημόσιες διαδηλώσεις, οι πορείες και παρόμοιες εκδηλώσεις που ενδεχομένως διαταράξουν ή επηρεάσουν την ομαλή πορεία της εκλογικής διαδικασίας, απαγορεύονται», τόνισε ο Νέστορ Ρεβερόλ.

Παρά την απεργία που στόχο έχει να ασκηθεί πίεση στον πρόεδρο της Βενεζουέλας για να ακυρώσει τις αμφιλεγόμενες εκλογές για την ανάδειξη συντακτικής συνέλευσης το Σαββατοκύριακο, αλλά και τις διεθνείς πιέσεις, με αιχμή του δόρατος την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, ο Νικολάς Μαδούρο υποστηρίζει πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά.

Τονίζει πως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να περάσει η εξουσία στα χέρια του λαού και να επέλθει ειρήνη στη Βενεζουέλα.

Τέσσερις ακόμα νεκροί

Στο μεταξύ στη διάρκεια των διαδηλώσεων που σημειώθηκαν σήμερα Πέμπτη, στη διάρκεια των διαδηλώσεων που έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που προέρχονται τόσο από τις εισαγγελικές αρχές όσο και από την αντιπολίτευση, ένας 23χρονος σκοτώθηκε στην πολιτεία της Μέριδα, ένας 16χρονος στη φτωχογειτονιά Πετάρε του Καράκας, σε συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και νεαρών κουκουλοφόρων, και ένας 30χρονος, επίσης στην πολιτεία της Μέριδα. Αργά το βράδυ η αντιπολίτευση ανακοίνωσε τον θάνατο ακόμη ενός διαδηλωτή.

AP Photo/Ariana Cubillos

AP Photo/Ariana Cubillos

Να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ταραχές από την 1η Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών και την απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία.

Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που ξεκίνησε την Τετάρτη, πολλοί δρόμοι σε όλη τη Βενεζουέλα είχαν αποκλειστεί με οδοφράγματα.

Και όπως συμβαίνει όλο αυτό το διάστημα, την ώρα που διαδήλωναν οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, πραγματοποιούνταν παράλληλες αντιδιαδηλώσεις των οπαδών του προέδρου Μαδούρο.

Via : www.efsyn.gr