imagesCAQQG02F

Τίτλοι τέλους για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έπειτα από διαδρομή 100 και πλέον ετών. Την Πέμπτη το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έδωσε το «πράσινο φως» στο επιχειρησιακό σχέδιο της «νέας» τράπεζας, η οποία περνάει στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αργά χθες το απόγευμα έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις από το υπ. Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος. Η ΤτΕ ανακάλεσε την άδεια τραπεζικών εργασιών, το Τ.Τ. διαλύθηκε και ταυτόχρονα επανιδρύθηκε το «νέο» Τ.Τ. στο οποίο μεταφέρονται όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού, το δίκτυο καταστημάτων, καθώς και οι δραστηριότητες της τράπεζας. Τα προβληματικά στοιχεία του ισολογισμού του Τ.Τ. καθώς και οι απαιτήσεις παλαιών μετοχών παραμένουν στο «κακό» κομμάτι του Τ.Τ., που τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Στο υγιές τμήμα περνούν συμμετοχές όπως αυτή στα ΕΛΤΑ και στην Τράπεζα Αττικής κ.ά. Επικεφαλής του διοικητικού σχήματος της νέας τράπεζας είναι ο κ. Χάρης Σιγανός.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας, υπέβαλε την παραίτησή του ο πρόεδρος του Δ.Σ., Κλέων Παπαδόπουλος. Οπως σημείωσε στην επιστολή παραίτησης: «Στην πορεία των χρόνων αυτών και εν μέσω μιας ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου για τη χώρα μας, όλοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εργαστήκαμε σκληρά κατορθώνοντας καθημερινά να ξανακερδίζουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταθετών, αναδεικνύοντας τον πρωταρχικό ρόλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ως την τράπεζα της αποταμίευσης», υπογραμμίζει στην επιστολή παραίτησης. «Επαναπροσδιορίσαμε το Ταμιευτήριο ως την κατ’ εξοχήν τράπεζα λιανικής τραπεζικής, δίνοντας έμφαση στο δίκτυό μας και στους ανθρώπους μας. Γνωρίζετε βεβαίως τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε στις δομές της τράπεζας, βελτιώνοντας μεταξύ άλλων τις εγκριτικές διαδικασίες, τον έλεγχο κινδύνων, την εταιρική διακυβέρνηση και άλλα. Αλλά, το σημαντικότερο όλων ήταν το ότι κρατήσαμε τους Ελληνες πελάτες-καταθέτες μαζί μας, ενισχύοντας τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει μαζί τους. Είμαστε περήφανοι που μετά από πολλή και σκληρή δουλειά μπορούμε να πούμε ότι οι πελάτες μας σήμερα -σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία- μας αισθάνονται δίπλα τους και όχι απέναντι».

«Αισθάνομαι ικανοποίηση και αναγνώριση, διότι παραδίδω τη σκυτάλη της διοίκησης σε εξαιρετικά στελέχη, τα οποία είχα την τιμή να επιλέξω προσωπικά και να συνεργαστώ μαζί τους εξαιρετικά καθ’ όλη τη διάρκεια. Είμαι πεπεισμένος ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βρίσκεται σε ικανά χέρια και εύχομαι κάθε επιτυχία για τη συνέχεια», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη ανησυχία στο προσωπικό του ομίλου. Σημειώνεται ότι εκτός από το δυναμικό του Τ.Τ. στον όμιλο ανήκει και η T Bank (Aspis Bank), η οποία απασχολεί επιπλέον 800 εργαζομένους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο του ΤΧΣ προβλέπει μείωση του προσωπικού (κυρίως μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου), αλλά και μείωση των αποδοχών ώστε να περιοριστούν δραστικά τα λειτουργικά έξοδα. Το ΤΧΣ θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για την πώληση του Τ.Τ. σε περίπου 6 μήνες.

Via : news.kathimerini.gr