του Κώστα Κουτρούκη *

Το εκτακτο συνεδριο της ΔΗΜ.ΑΡ. ,συγκαλειται μετα απο μια οδυνηρη εκλογικη ηττα και μεσα σε μια δυσκολη συγκυρια τοσο για το κομμα οσο και για την κοινωνια.

Κι ενα απο τα μεγαλα ζητηματα που θα κληθουμε ν απαντησουμε ειναι και η νεα δομηκαι λειτουργια του κομματος μας.    Το πολιτικο κομμα ειναι βασικο συστατικο της δημοκρατιας και η γενικοτερη κριση κι απαξιωση του πολιτικου συστηματος και των αντιπροσωπευτικων θεσμων  εχει σημαντικες επιπτωσεις στην ιδια την υπαρξη του.

Το μεταπολιτευτικο μοντελο  των μεγαλων πολυσυλλεκτικων κομματων εξουσιας ,παρουσιαζει σοβαρα και δυσεπιλυτα προβληματα στην φυσιογνωμια,στην δομη,στην προσαρμοστικοτητα στις νεες συνθηκες και οδευει στο τελος του.

Η αναζητηση ενος νεου λειτουργικου υποκειμενου,που θα εκφραζει τις νεες συλλογικοτητες  το προσδιοριζουμε ως  “ανοιχτο “ κομμα.

Με τον ορο αυτο μπορουμε να περιγραψουμε τον νεο τυπο πολιτικου κομματος ,που θα συνθετει αλλα και θα υπερβαινει τις κλασσικες κομματικες δομες του παρελθοντος.

Θα ειναι ενα κομμα με πολυσυλλεκτικοτητα και προσαρμοστικοτητα, στις νεες συνθηκες,αλλα παραλληλα θα ειναι κομμα με σαφη πολιτικη ταυτοτητα και οργανωτικη συνοχη.

Για την επιτευξη των παραπανω αλλαγων, μεγαλη βαρυτητα εχει μια ουσιαστικη ανακατανομη  της εσωτερικης εξουσιας, με  την καταργηση των αχρηστων-γραφειοκρατικων ενδιαμεσων βαθμιδων,την αμεσοτητα προσβασης  κι εκλογης στα κεντρικα οργανα,την δυνατοτητα διαρκους ανανεωσης,με την λειτουργια κανονων αμεσης δημοκρατιας στις βασικες αποφασεις κι επιλογες.

Θα απευθυνεται σ ενα μεγαλο αριθμο μελων,που θα κατανεμονται σε Δημοτικες  και Περιφερειακες Οργανωσεις με αντιστοιχιση στην αποκεντρωμενη δομη του κρατους.

Οι οργανωσεις θα  λειτουργουν ως δικτυα μελων -φιλων,σε αμεση συνδεση με τις τοπικες κοινωνιες και με την βοηθεια των νεων διαδικτυακων τεχνολογιων και σε θεματικο επιπεδο.

Οι νεες δομες πρεπει να επιτρεπουν την ισοτιμη εκπροσωπηση ολων των περιοχων της χωρας με βαση πληθυσμιακα-γεωγραφικα κριτηρια κι οχι απλα τον αριθμο μελων.

Να εξισορροπουν τον διαχωρισμο δημοσιου-ιδιωτικου τομεα,να διασφαλιζουν τοσο την συμμετοχη οσο και την εκφραση ολων των μελων και των φιλων (πχ δημιουργια κυκλων φιλων).

Να εμπνεουν μια νεα νοοτροπια κομματικης ενταξης,που θα μετατρεπει το μελος -οπαδο,σε μελος- στελεχος ,ικανο  να αντιληφθει και να συμμετεχει στις διαδικασιες ως παραγωγος πολιτικης κι οχι σαν εκτελεστικο οργανο.

Η δομη ενος ανοιχτου κομματος μελων θα διαμορφωθει στα επομενα επιπεδα :

1.Δημοτικη Οργανωση (Καλλικρατης) -πρωτο επιπεδο

2.Νομαρχιακη Επιτροπη η  Περιφερειακη Επιτροπη -δευτερο επιπεδο

3.Θεματικα Δικτυα επεξεργασιας θεσεων,  μελων -φιλων

4.Διαδικτυακα Φορουμ και  Δημοψηφισματα

5.Λειτουργια Ινστιτουτου Θεωριας και Πολιτικου Προβληματισμου

Ειναι φυσιολογικο,ο προσυνεδριακος διαλογος να επικεντρωθει στην διαμορφωση των πολιτικων αποφασεων που θα καθορισουν την πορεια του κομματος μας στο μελλον,αλλα ταυτοχρονα πρεπει να δοθει η αναλογη βαρυτητα και με ποια οργανωση θα προχωρησουμε και θα υλοποιησουμε τις πολιτικες αποφασεις μας.

Μ ενα πολιτικο οργανισμο  απονευρωμενο ,μακρια απο τα κοινωνικα προβληματα και τις διεργασιες που συντελουνται στους μαζικους χωρους,με μια κλειστη ομαδα στελεχων που δεν αφουγκραζονται τους προβληματισμους και τις ανησυχιες των μελων και των φιλων μας δεν ειναι δυνατον να προχωρησουμε.

Η Δημοκρατικη Αριστερα διακηρυξε οτι ειναι κομμα των μελων της, ειναι αναποφευκτο  να κανουμε τις αναγκαιες καταστατικες τομες για να το υλοποιησουμε.

 * Ο  Κωστας  Κουτρουκης είναι  μελος της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ.