12428929_high

Σίσσυ Βωβού

Με μια επιτυχημένη πορεία, που κατέληξε σε συγκέντρωση πολλών χιλιάδων πολιτών, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις με την ευκαιρία και σε αντίθεση με τη σύνοδο κορυφής των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχαν οργανωθεί από τα κοινωνικά κινήματα και τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Με θερμοκρασία κάτω από το μηδέν και έναν υπέροχο και λαμπερό ήλιο να εναλλάσσεται με χιονόπτωση, οι διαδηλωτές και διαδηλώτριες κατάφεραν όχι μόνο να συναντηθούν, αλλά και να παραμείνουν στην Σενκαντενέρ για πολλές ώρες, με πανό, συνθήματα, κροτίδες που κούφαιναν, αποκριάτικες στολές που παρωδούσαν τους πολιτικούς, την ασκούμενη πολιτική και τις αστυνομικές δυνάμεις, μπαλόνια και σύμβολα κάθε είδους, ακούγοντας παράλληλα τις ομιλίες..

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην ανεργία των νέων, στην οποία αναφέρθηκαν συστηματικά πολλοί από τους ομιλητές και ομιλήτριες.

Εκπρόσωποι όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων του Βελγίου, καθώς και κοινωνικά κινήματα, κατάγγειλαν το νεοφιλελευθερισμό και ζήτησαν κατά κύριο λόγο την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την αγωνιστική παρουσία των συνδικάτων. Έντονη ήταν η παρουσία συνδικάτων του δημόσιου τομέα.

Υπήρχαν αντιπροσωπείες συνδικαλιστικών στελεχών από τις γύρω χώρες, Γαλλία, Λουξεβούργο, Γερμανία, και κάποιοι εκπρόσωποι από Ισπανία και Πορτογαλία. Οι δύο τελευταίοι κατήγγειλαν με ένταση τις ασκούμενες πολιτικές, αναφέροντας συνεχώς την Ελλάδα σαν παράδειγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και επιθέσεων.

Από μεριάς ελληνικών συνδικάτων μίλησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος επίσης κατήγγειλε την ασκούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική στην Ευρώπη, η οποία καταστρέφει τους λαούς, με ακραίο παράδειγμα την Ελλάδα, και ζήτησε την ανατροπή της.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μπροστά σε αγωνιζόμενες μάζες η εναλλακτική σύνοδος των ευρωπαϊκών κινημάτων, το Alter Summit, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 7, 8, 9 Ιουνίου 2013. Μέχρι σήμερα, συμμετέχουν στη διοργάνωση και την προετοιμασία πάνω από 150 οργανώσεις, κινήματα και συνδικάτα, ενώ υπάρχει πρόθεση και δραστηριοποίηση για μεγάλη διεύρυνση στο άμεσο μέλλον. Ο Φρεντερίκ Λεμέρ από την Αttac Γαλλίας παρουσίασε την Εναλλακτική Σύνοδο, ενώ αντιπροσωπεία από την ομάδα εργασίας του Alter Summit στην Ελλάδα κρατούσε σχετικό πανό με συνθήματα «Θα ανατρέψουμε τον νεοφιλελευθερισμό πριν αυτός καταστρέψει τη δημοκρατία», στα ελληνικά και αγγλικά.

Περισσότερα για την εναλλακτική σύνοδο και αναλυτική παρουσίασή της σύντομα στον Τύπο.

Via : www.avgi.gr