photo: Alexandros Katsis@fosphotos.com

photo: Alexandros Katsis@fosphotos.com

της Χριστίνας Ταχιάου

Συχνά-πυκνά, κάποια πληροφορία χρειάζομαι σχετικά με έναν ή περισσότερους νομοθέτες, οπότε ανατρέχω στο site της Βουλής. Εκεί όπου βρίσκονται αναρτημένα και σε δημόσια θέα τα βιογραφικά τους στοιχεία.

Βρίσκονται, είπα; Λάθος. Βρίσκονταν. Μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, παρατήρησα ότι στο site δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία όλων των βουλευτών. Λόγω των διπλών εκλογών, το θεώρησα σχετικά λογικό – στην Ελλάδα ζούμε, ας μην ξεχνιόμαστε. Περίμενα τις εκλογές του Ιουνίου και τον σχηματισμό της νέας Βουλής. Μάταια περίμενα και να βρίσκω όλα τα βιογραφικά. Περίμενα, περίμενα, περίμενα, έλεγα κάποτε θα μπουν όλα. Οι μήνες περνούσαν, το ξέχασα κι εγώ, μέχρι που προχθές κάτι χρειάστηκα και μπήκα στο site.
Οποία έκπληξη! Ακόμη και τώρα, 15 μήνες από τις προηγούμενες εκλογές, πολλά βιογραφικά βουλευτών δεν υπάρχουν στο site της Βουλής των Ελλήνων.

Σκέφτηκα να ψάξω γιατί συμβαίνει αυτό. Κάλεσα στο τηλεφωνικό κέντρο της Βουλής και ζήτησα να μιλήσω με το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων. Με συνέδεσαν, εξήγησα ποια είμαι και γιατί καλώ και ρώτησα γιατί συμβαίνει αυτό με τα βιογραφικά. «Δεν μας έχουν αναφέρει κάτι» είπε η ευγενέστατη εργαζόμενη. «Σας το αναφέρω εγώ» είπα. «Ναι, ξέρετε, δε σας αμφισβητώ, αλλά αρμόδιο είναι το τμήμα Εφαρμογών Κοινοβουλευτικού Έργου που υπάγεται στη Διεύθυνση Πληροφορικής. Καλέστε στο 210 367….». Ευχαρίστησα και κάλεσα.

Ο εργαζόμενος που απάντησε με άκουσε, μου είπε «Μισό λεπτάκι» και με παρέπεμψε στον συνάδερφό του. Εκείνος μου είπε ότι δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι, αλλά το αρμόδιο για το site τμήμα που υπάγεται στην ίδια διεύθυνση και μου έδωσε το τηλέφωνο 210 267…. της προϊσταμένης κυρίας Κ. προκειμένου να την καλέσω.

Πράγματι, κάλεσα και μίλησα με την κυρία Κ. «Ξέρετε, παρ’ όλες τις οχλήσεις μας, δεν μας έχουν στείλει όλοι οι βουλευτές τα βιογραφικά τους. Τους το έχουμε ζητήσει, αλλά δεν ανταποκρίνονται. Πλέον, η αρμοδιότητα αυτή δεν ανήκει σε εμάς. Πρόσφατα πέρασε στο τμήμα Βουλευτών και Κομμάτων και υπεύθυνος (πρόσφατα, σας το τονίζω) ανέλαβε ο κύριος Π. Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα -περισσότερο από ένα εξάμηνο- δεν τους έχουμε ζητήσει ξανά τα βιογραφικά τους». Με συνέδεσε με το τμήμα του κυρίου Π. και ζήτησα να μιλήσω μαζί του.

«Δεν είναι εδώ ο κύριος Π.» μου είπε μια εργαζόμενη στο τμήμα. Της εξήγησα τι θέλω και μου απάντησε ότι δεν είναι ευθύνη του τμήματός τους αλλά του τμήματος της κυρίας Κ. Τους διαβεβαίωσα ότι η ίδια η κυρία Κ. με παρέπεμψε εκεί, οπότε ρώτησε μια συνάδερφό της η οποία της είπε (απ΄ ό,τι κατάλαβα) ότι κάτι έχει αλλάξει και μάλλον είναι ευθύνη τους, οπότε η εργαζόμενη επανήλθε και μου είπε ότι «Ίσως από βδομάδα κάτι ανεβάσουμε πάλι».

Συμβουλεύτηκα συνάδερφο με εμπειρία στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, η οποία δήλωσε σίγουρη ότι τα βιογραφικά υπάρχουν σε κάποιο τμήμα της Βουλής. Της ζήτησα να το ψάξει κι εκείνη. Μετά από λίγη ώρα, αρκετά έκπληκτη κι η ίδια, με διαβεβαίωσε ότι, όντως, τα βιογραφικά ΔΕΝ υπάρχουν σε κάποιο τμήμα στη Βουλή. Ωστόσο, έχει κυκλοφορήσει μια έκδοση από κοινοβουλευτικούς συντάκτες με τίτλο «Βουλή – Ευρωβουλή» όπου αυτά περιλαμβάνονται, ενώ και κάποιες εφημερίδες κυκλοφόρησαν σχετικά ένθετα μετά τις τελευταίες εκλογές. Οι υπάλληλοι της Βουλής, όμως, (και ορθά, κατά τη γνώμη μου) θέλουν οι ίδιοι να έχουν το πρωτογενές υλικό και όχι να το αντιγράψουν από τον Τύπο. Βέβαια, 15 μήνες μετά τις εκλογές, η δουλειά ακόμη δεν έχει γίνει…

Δε θα πω ονόματα βουλευτών που δεν έχουν διαθέσιμα τα βιογραφικά τους στο site της Βουλής. Μπορείτε μόνοι σας να το ελέγξετε. Ούτε και είναι ζήτημα κομμάτων, το αντίθετο. Είναι διακομματική η αμέλεια. Αντίθετα, οι ανεξάρτητοι, είναι όλοι συνεπείς, ίσως όχι λόγω ιδεολογίας, επιμέλειας ή σεβασμού στον θεσμό, αλλά επειδή, απλούστατα, σχεδόν όλοι διέθεταν κοινοβουλευτική θητεία και πριν τις εκλογές του 2012.

Ας είμαστε αισιόδοξοι. Ίσως, κάποτε, κατορθώσουμε να μάθουμε επισήμως ποιοι ακριβώς είναι αυτοί που αποτελούν τη Βουλή των Ελλήνων απ’ τον Ιούνιο του 2012…

Via : www.protagon.gr