http://proodeutiki.gr/wp-content/uploads/2015/05/%CE%9A%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%97-%CE%92%CE%91%CE%A1%CE%92%CE%91%CE%A1%CE%91.jpg

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε τις πρωτοβουλίες και τη δραστηριότητα της  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ «ΚΥΤΤΑΡΟ» να αυξάνονται αλλά και να συσπειρώνει στους κόλπους της περισσότερες γυναίκες που προσπαθούν μέσα στην οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας και οι κάτοικοί της,, να αξιοποιήσουν την τέχνη τους και να προσφέρουν στους συμπολίτες μας διάφορα χρήσιμα αντικείμενα σε προσιτές τιμές.

Η πρωτοβουλία της ίδρυσης της ΚΟΙΝ. ΣΕΠ. ΕΠ. «ΚΥΤΑΡΡΟ» ήταν της συμπολίτισσας κ. Βαρβάρας Κλάδη, γνωστή στην πόλη μας από την ενασχόλισή της στα κοινά από διάφορες θέσεις και αρμοδιότητες.

Ζητήσαμε από την κ. Κλάδη να μας μιλήσει για το «ΚΥΤΑΡΡΟ» και τους μελλοντικούς στόχους της ΚΟΙΝ. ΣΕΠ. ΕΠ.

Παρακάτω δημοσιεύουμε τη συνομιλία που είχαμε μαζί της:

1) Πότε και πως ξεκίνησε η ιδέα για την σύσταση της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Γυναικών Αγίας Βαρβάρας, «ΚΥΤΤΑΡΟ» δημιουργίας ;

Πριν από 2 χρόνια περίπου, παράλληλα με την ιδιότητά μου ως αντιπροέδρου της ΔΗΚΕΑΒ, παρακολουθούσα μαθήματα εφαρμοσμένων τεχνών στο εικαστικό του Δήμου μας.

Είδα λοιπόν γυναίκες με καταπληκτική διάθεση που έκαναν σπουδαία πράγματα. Αυτό δημιούργησε μια όαση μέσα στην καθημερινότητά μας και αποτέλεσε πόλο έλξης για πολλές γυναίκες.

Μιλώντας μαζί τους είδα την ανάγκη των γυναικών να μοιραστούν τις δημιουργίες τους, να βοηθάει η μία την άλλη και αυτό ήταν το έναυσμα για να δημιουργηθεί ένα κύτταρο δημιουργίας και προσφοράς.

2) Ποιος είναι ο στόχος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ ;

Τα θέλω μας είναι πολλά όμως ξεκινάμε με εφικτούς στόχους και προχωράμε:

Πρώτος στόχος είναι η συλλογικότητα γιατί μόνο μέσα από αυτή θα αποκτήσουμε φωνή όλες μας.

Δεύτερος στόχος είναι να βοηθήσουμε έμπρακτα το Δήμο μας και τους ανθρώπους του σε όλα τα επίπεδα (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση) δημιουργώντας , παρεμβαίνοντας, προσφέροντας όπου υπάρχει ανάγκη.

3) Πόσα μέλη απαριθμεί η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και ποιος ο ρόλος τους ;

Ο αρχικός πυρήνας που αποτελεί και την προσωρινή διοικούσα επιτροπή είναι πενταμελής. Όμως αυτό είναι το τυπικό κομμάτι. Έχουν έμπρακτα δηλώσει τη συμμετοχή τους πάνω από 20 γυναίκες. Η καθεμία έχει τον δικό της τομέα.

Έχουμε καθηγήτριες καλλιτεχνικών που θα μπορούν να κάνουν δωρεάν σεμινάρια κατασκευών σε παιδιά. Ειδικούς για την ανακύκλωση. Ζωγράφους να δείξουν τα πρώτα βήματα. Ψυχολόγους για στήριξη όπου χρειάζεται. Νοσηλεύτριες για συμβουλές σε θέματα υγείας και πολλά άλλα μέλη όλα σε εθελοντική βάση που μοιράζονται τις ικανότητές τους και τις γνώσεις τους.

4) Τι σημαίνει για εσάς επιχειρώ κοινωνικά ;

Σημαίνει ενεργοποίηση της «κοινωνίας των πολιτών». Σημαίνει διαμορφώνουμε σταδιακά ένα πλαίσιο και θέτουμε τα προβλήματα αναζητώντας από κοινού λύσεις. Λύσεις καινοτόμες για βιώσιμη πόλη.

Με την σταδιακή υλοποίηση των δραστηριοτήτων του συνεταιρισμού θα προκύψουν θέσεις εργασίας και θα αξιοποιηθεί η διαθεσιμότητα των γυναικείων ομάδων.

5) Πως διαμορφώνεται κατά την γνώμη σας ο ρόλος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. γυναικών σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα ;

Στις δύσκολες στιγμές γεννιούνται καινούργια πράγματα. Οι δύσκολες στιγμές και τα αδιέξοδα μας φέρνουν κοντά. Όλες οι παλαιότερες δομές σιγά – σιγά φθίνουν. Κάποτε είχαμε συλλόγους «ζωντανά κύτταρα». Τώρα οι περισσότεροι σύλλογοι είναι σφραγίδες χωρίς ζωή.

Εμείς δημιουργήσαμε το «ΚΥΤΤΑΡΟ» για να γίνει το μέσο που θα δίνουμε το χέρι για ένα καλύτερο αύριο, όχι μόνο των γυναικών. Η οικονομική κρίση έχει φέρει κρίση σε όλα τα επίπεδα. Η γυναίκα την εισπράττει από όλες τις πλευρές σαν μητέρα, σαν σύζυγος, σαν εργαζόμενη, σαν πολίτης.

Θεωρώ ότι ο ρόλος που καλούμαστε να παίξουμε είναι καθοριστικός. Πρώτα απ’ όλα στην ψυχολογία των γυναικών, στην αλληλεγγύη, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην ενδυνάμωση της τοπικής ανάπτυξης.

6) Που μπορεί κάποιος να σας βρει ;

Η έδρα μας είναι προσωρινή στην Καραολή 38 στην Αγία Βαρβάρα. Όμως παλεύουμε και είμαι σίγουρη ότι θα καταφέρουμε να ανοίξουμε ένα στέκι για όλους μας.

Το email επικοινωνίας μας είναι : kladivarvara@yahoo.gr

Σε λίγες ημέρες θα λειτουργήσει και η ηλεκτρονική σελίδα μας για να μαθαίνετε τα νέα μας για τις εκδηλώσεις μας. Η μέχρι τώρα ανταπόκριση είναι συγκινητική.

Αυτό μας δίνει το δικαίωμα να ονειρευόμαστε και να παλέψουμε τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα.

Μπορούμε το «ΚΥΤΤΑΡΟ» να γίνει όλοι εμείς.

Via : http://proodeutiki.gr