Οι αστυνομικές επιχειρήσεις στα σχολεία για τον εκφοβισμό ή και τη δίωξη μαθητών, η προειδοποίηση της αστυνομίας σε δημοσιογράφο επειδή ανάρτησε στην ιστοσελίδα το ΦΕΚ για τα «νέα καθήκοντα» των βατραχανθρώπων, η ανάλογη συμπεριφορά των αρχών εις βάρος τηλεοπτικής σατιρικής εκπομπής επειδή έχει πρωταγωνιστή ηθοποιό ντυμένο ΜΑΤατζή, η εισαγγελική παραγγελία παρεμπόδισης άλλης τηλεοπτικής εκπομπής για το Φαρμακονήσι και το δράμα των μεταναστών, είναι μερικά από τα επεισόδια εσοδείας αυταρχισμού των δύο τελευταίων ημερών.

Κοινός παρονομαστής, η οργανωμένη προσπάθεια πολιτικών και κρατικών παραγόντων να δημιουργήσουν εικόνα γύψου για τα δικαιώματα των πολιτών. Μη μιλάς, μη γελάς, κινδυνεύει η Ελλάς! Σε κάθε απαγόρευση υφέρπει η υποκριτική επίκληση της προστασίας της πατρίδας. Στα χρόνια του Μνημονίου ο αυταρχισμός, με διαφορετικές μορφές -άλλοτε βίαιος και βάναυσος, άλλοτε ιδεολογικός και ραφιναρισμένος-, αποτελεί το αναγκαστικό μέσο για την επιβολή της ακραίας λιτότητας. Οι πολίτες πρέπει να πειθαναγκαστούν ή να τρομοκρατηθούν, πρέπει να προσχωρήσουν στη λογική του «εσωτερικού εχθρού» ώστε είτε να κατασταλούν οι κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί η λιτότητα είτε να δυσφημιστούν και να ενεργοποιηθεί ο «κοινωνικός αυτοματισμός». Σε κάθε περίπτωση η άλλη όψη της λιτότητας είναι ο αυταρχισμός.

Ο αυταρχισμός δεν πλήττει μόνο τα δημοκρατικά δικαιώματα, συντελεί και στο «κοινωνικό τσουνάμι», όπως χαρακτηριστικά σημείωνε χθες η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ευρωβουλής. Το Μνημόνιο νεκρώνει και αποτελειώνει τη δημοκρατία. Η πορεία διεξόδου από τον φαύλο κύκλο «λιτότητα – χρέος – ύφεση – αντιδημοκρατική εκτροπή» μπορεί να υπάρξει μόνο με τη διεύρυνση της δημοκρατίας. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ο σχεδιασμός της ανάπτυξης είναι υπόθεση δημοκρατίας. Γι’ αυτό ο συμβολισμός του αστυνομικού κράτους δίπλα στη σκληρή πραγματικότητα της φτώχειας και της ανεργίας προσλαμβάνει δραματική μορφή και θέτει στην ημερήσια διάταξη το αίτημα της δημοκρατικής ανατροπής για την κοινωνική σωτηρία.

Via : www.avgi.gr