ape-taseis-ereunes-98874

Μικρή κάμψη του επενδυτικού ενδιαφέροντος και αργή ανάκαμψη προβλέπουν τρεις διεθνείς έρευνες για τις παγκόσμιες τάσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

—The Pew Charitable Trusts

Έρευνα της αμερικανικής ΜΚΟ Pew Charitable Trusts αναφέρει ότι παρά τη μείωση των επενδύσεων στις ΑΠΕ κατά 11% το 2012, ο κλάδος επέδειξε “ανθεκτικότητα” με νέα ισχύ της τάξης των 88 Γιγαβάτ.

Παράλληλα, το Pew Charitable Trusts επιβεβαιώνει τη μετατόπιση της αγοράς των ΑΠΕ από τη Δύση στην Ανατολή με νέους ηγέτες την Ινδία και την Κίνα.

Παρά τη μείωση των επενδύσεων στα φωτοβολταϊκά στην Ινδία κατά 45% το 2012, προστέθηκε ένα “ηλιακό” Γιγαβάτ, ενώ η χώρα δείχνει τη δέσμευσή τις στις ΑΠΕ προωθώντας μια σειρά πολιτικών.

Η Κίνα ανέβηκε στην πρώτη θέση, με τις ΗΠΑ να έρχονται δεύτερες, με επενδύσεις της τάξης των 65 δισ. δολαρίων και αύξηση 20% σε σύγκριση με το 2011.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκε μείωση επενδύσεων 37% στα 35,6 δισ. δολάρια, η Γερμανία είναι τρίτη ενώ η Νότιος Αφρική είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά ΑΠΕ μεταξύ των G-20.

—Τι λέει το Bloomberg New Energy Finance για το 2013

Σε χαμηλό τετραετίας διαμορφώθηκαν οι παγκόσμιες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Αιτίες σύμφωνα με το BNEF είναι η αβεβαιότητα που έχει επικρατήσει στις κύριες αγορές ΑΠΕ, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, το πρόβλημα της χρηματοδότησης, αλλά και η απότομη μείωση του κόστους του εξοπλισμού στα φωτοβολταϊκά.

Ειδικότερα, κατά το α΄ τρίμηνο, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, ενεργειακή απόδοση και ενεργειακά «έξυπνες» τεχνολογίες μειώθηκαν κατά 22% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, φτάνοντας τα 40,6 δις. δολ.

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στις ΗΠΑ (54%) στα 4,5 δισ. δολάρια, ενώ ακολουθούν η Κίνα (πτώση 15% – επενδύσεις 8,8 δισ. δολ.) και η Ευρώπη (25% – 13,4 δισ. δολ.). Στον αντίποδα, αύξηση των επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια καταγράφηκε στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλα αυτά το BNEF προβλέπει ότι το 2013, τα φωτοβολταϊκά θα καταγράψουν αύξηση της τάξης του 20%, με την υπερπροσφορά να διατηρείται.

—Στασιμότητα βλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA)

Στασιμότητα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ βλέπει ο IEA, ενώ ζητά περισσότερη διαφάνεια και σταθερότητα ως προς τις εφαρμοζόμενες πολιτικές από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Παρά την ανάπτυξη των ΑΠΕ κατά την τελευταία δεκαετία, η ενέργεια που παράγεται σήμερα είναι το ίδιο “βρώμικη” όσο ήταν πριν από 20 χρόνια” τονίζει η διευθύνουσα σύμβουλος του IEA Μαρία βαν ντερ Χόβεν.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας υπολογίζονται σε 2,37 τόνους CO2 ανά ισοδύναμο τόνο πετρελαίου (tCO2/toe) έναντι 2,39 tCO2/toe το 1990.

Η πρόοδος στην ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί ακτίδα αισιοδοξίας πολύ υπό το πρίσμα του στόχου διατήρησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω των 2 βαθμών Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

Το 42% της νέας καθαρής ισχύος προήλθε από τα φωτοβολταϊκά και 19% από τα αιολικά.

Παρότι οι παγκόσμιες επενδύσεις στις ΑΠΕ το 2012 μειώθηκαν κατά 11% σε σύγκριση με το 2011, στα 270 δισ. δολάρια, ο IEA εκτιμά ότι τα επίπεδα αυτά βρίσκονται εντός στόχων για αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.

Ο στόχος αυτός προϋποθέτει την προέλευση από ΑΠΕ του 20% της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής το 2010, του 28% το 2020 και του 57% το 2050.

Στο σύνολο, τα φωτοβολταϊκά αντιστοιχούν στο 2%, τα υδροηλεκτρικά στο 17%, ο αέρα στο 6% και η βιομάζα στο 3%.

Ο IEA προτείνει περισσότερες επενδύσεις στα έξυπνα δίκτυα, στις πράσινες μεταφορές, την αποθήκευση ενέργειας και την καινοτομία.

Via : www.econews.gr