Παρ’ ότι ο Φ. Κουβέλης θα είναι εκ νέου υποψήφιος, κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ αναζητούν συναινετικά πρόσωπο για να τον διαδεχτεί.

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Φόρμουλα για βελούδινη διαδοχή του Φώτη Κουβέλη στην προεδρία της ΔΗΜΑΡ αναζητούν στην Αγίου Κωνσταντίνου, την ώρα που ο πρόεδρος του κόμματος έχει γνωστοποιήσει ότι θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μεταξύ κορυφαίων κομματικών παραγόντων, οι οποίοι διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τον κ. Κουβέλη, αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς έχει επικρατήσει η εκτίμηση ότι η προσπάθεια «ολικής επαναφοράς» της ΔΗΜΑΡ θα μπορέσει να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα με ένα νέο πρόσωπο στην ηγεσία.

Οι σκέψεις και οι συζητήσεις που γίνονται είναι πολλές και αρκετά προχωρημένες, με το σχέδιο που προκρίνεται να έχει ωστόσο ως βασική προϋπόθεση την αποδοχή και συναίνεση του ίδιου του Φώτη Κουβέλη. «Θέλουμε να συζητήσουμε για τη διαδοχή με τη συμμετοχή σε αυτή τη συζήτηση του νυν προέδρου. Δεν επιθυμούμε συγκρουσιακές καταστάσεις» εξηγούν αρμόδιες πηγές.

Παράλληλα τονίζουν ότι τo modus vivendi θα ήταν δυνατό να περιλαμβάνει μεν την επανεκλογή Κουβέλη από το συνέδριο που ξεκινά την επόμενη Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, αλλά με ένα σαφώς προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα βελούδινης αποχώρησής του και αντικατάστασής του από κάποιο άλλο στέλεχος που θα αναλάβει τα κομματικά ηνία. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Κουβέλης θα διατηρήσει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είτε θα αξιοποιηθεί σε άλλο καίριο πολιτικό πόστο…

Αλλες ομάδες στελεχών, που επίσης συμφωνούν στην ανάγκη αλλαγής σκυτάλης, εκφράζονται πολύ πιο αιχμηρά, επισημαίνοντας ότι «έχει χαθεί το τεκμήριο της αξιοπιστίας» και η ηγεσία δεν είναι «παντός καιρού».

Πάντως το πρόβλημα εντοπίζεται προς το παρόν στην αδυναμία εξεύρεσης του προσώπου που θα αντιπαρατεθεί στον σημερινό πρόεδρο, ο οποίος στη συνείδηση της κοινής γνώμης είναι ταυτισμένος με την ίδια την ύπαρξη της ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με έγκυρους κομματικούς κύκλους, η «δεξαμενή» του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς είναι πλούσια και εφόσον το σενάριο «κλειδώσει» μπορεί να βρεθεί η κατάλληλη προσωπικότητα.

Πιέσεις προκειμένου να εκτεθούν στην κρίση των συνέδρων φέρεται να έχουν δεχτεί τουλάχιστον δύο βουλευτές, τόσο ο Γιάννης Πανούσης όσο και η Μαρία Γιαννακάκη, οι οποίοι όμως ξεκαθαρίζουν ότι δεν ενδιαφέρονται από τη στιγμή που ο κ. Κουβέλης επιμένει να είναι και πάλι υποψήφιος.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό στίγμα, το συνέδριο αναμένεται να κινηθεί σε κατεύθυνση προς τα αριστερά στη λογική επίτευξης προγραμματικής συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ (με διατήρηση της αυτονομίας της ΔΗΜΑΡ) και τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις που ζητούν αλλαγή διακυβέρνησης στον τόπο. Μάλιστα θα κατατεθεί πρόταση (από το Αριστερό Δίκτυο) αποκλεισμού από το εν λόγω σχέδιο, εκτός της Ν.Δ., και του ΠΑΣΟΚ, όσο συνεχίζει να είναι στην κυβέρνηση εφαρμόζοντας τις ίδιες συντηρητικές πολιτικές λιτότητας. Αντιθέτως, να προηγηθούν συνομιλίες με την Κεντροαριστερά και κατόπιν να συζητηθεί η προοπτική κοινού βηματισμού με την Κουμουνδούρου θα εισηγηθούν οι Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης, Γ. Παπαθεοδώρου κ.ά.

Σημαντικές αλλαγές -μετά το συνέδριο- θεωρούνται βέβαιες στην ηγετική ομάδα και στα κορυφαία όργανα, την Κεντρική και Εκτελεστική Επιτροπή.

Via : www.efsyn.gr