Ο Μπενουά Αμόν αναδείχθηκε ο νικητής του δεύτερου γύρου, των εσωτερικών εκλογών του Σοσιαλιστικού κόμματος στη Γαλλία και θα διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο στη χώρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί, ο Αμόν έλαβε το 58,65% των ψήφων, έναντι 41,35% του αντιπάλου του, Μανουέλ Βάλς. Η προσέλευση σήμερα (Κυριακή) στις κάλπες, ανήλθε περίπου σε 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους: ήταν δηλαδή μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των εκλογών, που διεξήχθη πριν από μία εβδομάδα.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Αμόν τόνισε πως «απόψε η Αριστερά σήκωσε κεφάλι», για να συμπληρώσει πως η Γαλλία «χρειάζεται μία Αριστερά που να βλέπει τον κόσμο όπως ακριβώς είναι».

Παράλληλα, έκανε άνοιγμα στα αριστερά κόμματα, προτείνοντας τη συγκρότηση μίας κοινωνικής, οικονομικής, κοινωνικής και δημοκρατικής πλειοψηφίας, η οποία θα μπορούσε να κυβερνήσει τη χώρα.

Προτεραιότητα του 49χρονου Αμόν είναι να ενώσει τους Σοσιαλιστές που εμφανίζονται διχασμένοι ιδεολογικά, μετά την 5χρονη παραμονή στην εξουσία του Φρανσουά Ολάντ. Το κόμμα δέχεται πιέσεις κι από τις δύο πλευρές: από τα αριστερά, από τον Μελανσόν και από την άλλη πλευρά, από τον Μακρόν, πρώην υπουργό Οικονομικών του Ολάντ, με αμφότερους να επιχειρούν να αλιεύσουν ψήφους από τους δυσαρεστημένους Σοσιαλιστές.

Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Αμόν θα δυσκολευτεί να προχωρήσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον Μάιο, απέναντι στη Μαρίν Λεπέν.  Πάντως, ο Αμόν δεν έχει επηρεαστεί, όσο ο Βαλς, από τη μικρή δημοφιλία που έχει πλέον ο Ολάντ, καθώς ο ίδιος επαναστάτησε έγκαιρα και εγκατέλειψε την κυβέρνηση το 2014.

Η πλέον δημοφιλής πρόταση του Αμόν είναι η υπόσχεσή του για ένα εισόδημα ύψους 750 ευρώ,το οποίο θα χορηγηθεί σταδιακά σε όλους τους ενήλικες πολίτες της χώρας. Οι προτάσεις του για νομιμοποίηση της κάνναβης, αλλά και της ευθανασίας υπό όρους, έχουν βρει απήχηση και μεταξύ των νέων ψηφοφόρων.

Από την πλευρά του, ο Βαλς παραδέχθηκε την ήττα του και αναγνώρισε πως ο αντίπαλός τους είναι «ο υποψήφιος της πολιτικής οικογένειας των Σοσιαλιστών».

Via : www.efsyn.gr