social-democracy

του Πέτρου Κατσάκου

Ο νεοφιλελευθερισμός συναντά τη σοσιαλδημοκρατία και τη θεωρία των δύο κέντρων που έσονται εις σάρκα μίαν. Σοσιαλδημοκρατικός νεοφιλελευθερισμός και νεοφιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία σε μια οικονομική συσκευασία που συνιστούν 58 κατασκευαστές συνειδήσεων. Κεντροδεξιά και κεντροαριστερά γενόσημα σαν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος με ιδεολογικές διαφορές προσχηματικού χαρακτήρα. Ψευδεπίγραφα ιδεολογήματα και ρητορικές υπερβολές που επιχειρούν να αποκρύψουν ένα βαθύτατα αντικοινωνικό πρόσωπο πίσω από προσωπεία «προσωπικοτήτων».

«Ζούσαμε πάνω από τις δυνάμεις μας. Για το μεγάλο κράτος και τη βία φταίει η Αριστερά. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μόνο η μεταδημοκρατική συναίνεση και τα ποσοτικά αποτελέσματα είναι σημαντικά. Όλες οι μεγάλες αφηγήσεις τείνουν στον ολοκληρωτισμό. Το τεχνοκρατικό είναι το σωστό. Νόμος και τάξη να ηγεμονεύει παντού» είναι η μεταμοντέρνα εκδοχή του σοσιαλδημοκρατικού νεοφιλελευθερισμού. Άλλοτε με δεξιά και άλλοτε με αριστερά πρόσημα, χρησιμοποιούν στο έπακρο τη θεωρία των δύο άκρων για να αποκαταστήσουν τη χαμένη υπόληψη της σημιτικής αυταπάτης.

Τείνουν σήμερα κλάδον ελαίας σε μια κατακερματισμένη κοινωνία αυτοί που μετέτρεψαν τη συναίνεση στη νεοφιλελεύθερη οικονομική πραγματικότητα σε άσκηση υπεύθυνης δημοκρατίας. Αυτοί που απενοχοποιητικά έστρωσαν τον δρόμο στο Μνημόνιο και την απαξίωση της δημοκρατίας σε μεταδημοκρατία υπογράφουν το μανιφέστο των «δύο κέντρων» και της πολιτικής νεκρανάστασης του πάλαι ποτέ «τρίτου δρόμου» στο όνομα του «τρίτου πόλου». Είναι οι ίδιοι που ξέπλυναν το ΛΑΟΣ και τους ακροδεξιούς υπουργούς του, είναι οι ίδιοι που επικρότησαν τη διαπόμπευση των οροθετικών από τον Λοβέρδο και χειροκρότησαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Χρυσοχοΐδη. Οι αγκιτάτορες του κοινωνικού αυτοματισμού πλάθουν σήμερα κεντρώες αυταπάτες σε συνθήκες «έκτακτης ανάγκης» επιχειρώντας να στριμώξουν τις «υπογραφές» τους ανάμεσα στα δύο άκρα που οι ίδιοι κατασκεύασαν.

Αντιμέτωποι πλέον με το φαινόμενο της ριζοσπαστικοποίησης της παραδοσιακά μετριοπαθούς μεσαίας τάξης, επιχειρούν απεγνωσμένα να επαναφέρουν στην τάξη το ακροατήριο του «εκσυγχρονισμού». Δίχως ίχνος κριτικής στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, βάζουν αποκλειστικά στο στόχαστρο την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας το πραγματικό τους πρόσωπο. Αυτό της νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας.

Via : www.avgi.gr