Φωτογραφία αρχείου από ναυάγιο ανοιχτά της Τυνησίας | AP Photo/Lindsay Mackenzie

Συντάκτης: efsyn.gr

Στους 60 αυξήθηκε ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου που συνέβη το βράδυ του Σαββάτου ανοιχτά της Τυνησίας το Σαββατοκύριακο, ενώ η ακτοφυλακή αναζητά ακόμα δεκάδες αγνοούμενους.

Το ασφυκτικά γεμάτο πλεούμενο βυθίστηκε ενώ έπλεε, μεταφέροντας περίπου 180 πρόσφυγες, Τυνήσιους αλλά και 80 υπήκοους άλλων χωρών, κοντά στο νησί Κερκένα, στον νότο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Ανάμεσα στα 60 θύματα που μεταφέρθηκαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία του νοσοκομείου Χαμπίμπ Μπουργκίμπα στη Σφαξ 48 είναι Τυνήσιοι (…). 12 είναι αλλοδαποί και η διαδικασία αναγνώρισής τους βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε επικεφαλής της αποστολής του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης στην Τυνησία.

Επιζήσαντες αφηγήθηκαν ότι ο καπετάνιος εγκατέλειψε το πλεούμενο, όταν αυτό άρχισε να βάζει νερό και να βυθίζεται, για να αποφύγει τη σύλληψή του από την ακτοφυλακή.

Διακινητές ανθρώπων χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την Τυνησία ως εφαλτήριο για τη μεταφορά μεταναστών που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη καθώς η ακτοφυλακή της Λιβύης, με τη βοήθεια ένοπλων ομάδων, έχει κάνει πολύ αυστηρότερους τους ελέγχους και εμποδίζει τις αποπλεύσεις.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, 1.910 Τυνήσιοι έφτασαν στις ακτές της Ιταλίας από την 1η Ιανουαρίου ως την 1η Απριλίου, ανάμεσά τους 39 γυναίκες και 307 ανήλικοι—οι 293 ήταν ασυνόδευτοι—έναντι μόλις 231 Τυνήσιων την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Άνεργοι νέοι Τυνήσιοι και άλλοι Αφρικανοί προσπαθούν συχνά να περάσουν με βάρκες ή ακόμη και αυτοσχέδια πλεούμενα από την Τυνησία στη Σικελία της νότιας Ιταλίας. Σημειώνται ότι ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιά Λέγκας, διεμήνυσε ότι η χώρα του θα πάψει να είναι «ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης» και θα ληφθούν σκληρά μέτρα για να μειωθούν οι αφίξεις μεταναστών και να επαναπατρίζονται περισσότεροι από τους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στην ιταλική επικράτεια.

Via : www.efsyn.gr