photo: Panayiotis Tzamaros@fosphotos.com

photo: Panayiotis Tzamaros@fosphotos.com

του Τάσου Τέλλογλου

Η νομοθεσία για τη σύσταση εγκληματικής ομάδας προϋποθέτει ενιαία βούληση, ομάδα άνω των 3 ατόμων και πάνω από δύο κακουργήματα που να αποτελούν έκφραση αυτής της βούλησης και τη δομή της οργάνωσης. Τη δομή της οργάνωσης η Αστυνομία δεν τη γνώριζε μέχρι ο Δημήτρης Ψαρράς από τον ΙΟ να τους παραδώσει το πραγματικό καταστατικό της «Χρυσής Αυγής». Από τις 10 πράξεις της Χρυσής Αυγής -κακουργήματα που έστειλε ο αρεοπαγίτης Χ. Βουρλιώτης στον ανακριτή- δικαστικές πηγές λένε ότι προκύπτουν τουλάχιστον «δυσκολίες σύνδεσής τους» με τη Χρυσή Αυγή προφανώς διότι οι υπάλληλοι των προανακριτικών Αρχών δεν αναζητούσαν -για δικούς τους και, πιθανά, διαφορετικούς κάθε φορά λόγους- αυτή τη σύνδεση.

Για να το πούμε αλλιώς, η 17Ν δήλωνε ότι σκότωνε ως αποτέλεσμα της βούλησής της και ότι το αποτέλεσμα αυτής της βούλησης είχε σχέση με την επιχείρηση που οργάνωνε κάθε φορά. Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής οι Αρχές πρέπει να βρουν τις ενδείξεις, αυτές χρειάζονται τώρα, για να αχνοφανεί το περίγραμμα μιας εγκληματικής οργάνωσης. Για αυτό ίσως ήταν μονόδρομος οι κατ’ οίκον έρευνες χωρίς προηγούμενη άρση της ασυλίας από τη Βουλή. Αυτές οι έρευνες δεν απέδωσαν σημαντικά ευρήματα ως προς την εγκληματική οργάνωση. Η κυβέρνηση αποφάσισε πολιτικά μετά τη δολοφονία του Φύσσα να τελειώνει με το «μόρφωμα», αλλά φαίνεται ότι δεν ασχολήθηκε με τις λεπτομέρειες ή ασχολήθηκε με κάποιες πλευρές που δεν απαντούσαν σε όλα τα ερωτήματα. Ήταν μία πολιτική απόφαση.

Το Σάββατο, σαν σε χορωδία, τα ΜΜΕ άρχισαν να αλαλάζουν ότι οι θεσμοί λειτούργησαν. Πέντε μέρες αργότερα φαίνεται ότι οι θεσμοί πάντα δεν λειτουργούν. Η δικογραφία έγινε φύλλο και φτερό στα ΜΜΕ με νομίμως υποκλαπείσες συνομιλίες να γίνονται «κοινές τοις πάσι», με μία δικογραφία που επωλείτο και με ανακριτή και εισαγγελέα να προσπαθούν να αποφασίσουν κατά συνείδηση. Όταν το έκαναν αντιμετώπισαν την καταιγίδα ΜΜΕ που είχαν πάρει ήδη τις αποφάσεις τους. Η πολιτική πρέπει να αντιληφθεί ότι η δικαιοσύνη δεν είναι υπηρέτριά της και ότι η ατζέντα της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι ατζέντα της δικαιοσύνης όταν μάλιστα ο πυρήνας της εκτελεστικής εξουσίας εμφανίζεται διχασμένος ως προς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί η Χρυσή Αυγή.

Via : www.protagon.gr