του Δημήτρη Χρήστου

Άδεια για να λέει ψέματα;

Τα ρεπορτάζ για την επίσκεψη του Σαμαρά στην προϊσταμένη του την Μέρκελ ανέφεραν πως θα τεθούν στην καγκελάριο τέσσερα θέματα. Η έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο προϋπολογισμός του 2015 και οιφοροελαφρύνσεις, ζήτηση πολιτικού χρόνου (!) για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και, τέλος, η… ταχυδακτυλουργική απομάκρυνση της τρόικας! Αν και το άρθρο το έγραψα από τη Δευτέρα το βράδυ, περίμενα μέχρι το απόγευμα χθες μήπως αλλάξει τίποτα μετά τη συνάντηση. Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα!

ΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ με τη σειρά. Το χρέος έχει… απαγορευτεί ως θέμα συζήτησης από τον χερ Σόιμπλε ρητά και κατηγορηματικά στην τελευταία επίσκεψη του Στουρνάρα στο Βερολίνο, με την περιβόητη πλέον φράση «Yiannis, forget it»! Άλλωστε, ο διάδοχος του Στουρνάρα, ο Γκίκας Χαρδούβελης, ξεκαθάρισε πριν λίγες μέρες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg πως η διαγραφή του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης! Μπορεί κανείς να φανταστεί πάσης φύσεως δανειζόμενο, που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει ποτέ των ποτών το χρέος του, να λέει στους δανειστές του όχι στο κούρεμα των οφειλών του;

ΠΑΜΕ τώρα στο δεύτερο ζήτημα, τις φοροελαφρύνσεις για το 2015. Όταν η Λαγκάρντ διαρρέει πως δέχτηκε απειλές από Έλληνες μεγαλοφοροφυγάδες και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να τους προστατεύει και να διευκολύνει όλα τα λαμόγια και τους νταβατζήδες που την υποστηρίζουν, όσο και να θέλει η Μέρκελ, είναι σχεδόν αδύνατον να στηρίξει πραγματικά τον Σαμαρά, διότι έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνος ακόμα και για τα γερμανικά συμφέροντα. Η κατάρρευση του Σαμαροβενιζελισμού δεν είναι -πλέον- εσωτερικό μυστικό.

ΠΕΡΝΑΜΕ στο τρίτο ζήτημα, το αίτημα για πολιτικό χρόνο (!) ώστε να συνεχίσει η κυβέρνηση του Αντώνη τις μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς, κ. Σαμαρά, ούτε χρόνος υπάρχει, αλλά ούτε και μεταρρυθμίσεις. Μεταρρύθμισες την ΕΡΤ, ρεζιλεύοντας τη χώρα σε όλο τον κόσμο, στέλνοντας κομάντος να κόψουν το ρεύμα από τις κεραίες και να πέσει σκοτάδι στις οθόνες των Ελλήνων πολιτών. Ποιο ήταν το επιχείρημα; Μεταρρύθμιση, οικονομία, διαφάνεια, ποιότητα. Υπήρχε σχέδιο και οικονομοτεχνική μελέτη για το όφελος; Τίποτα. Τι έγινε τελικά; Ένα μαγαζί τύπου ΥΕΝΕΔ με διευθυντή τον Σαμαρά και αρχισυντάκτρια ειδήσεων τη Βούλτεψη. Τι άλλο έγινε που να είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και τους ευρωπαϊκούς κανόνες; Οι πωλήσεις δημόσιας περιουσίας με διεθνείς διαγωνισμούς στους οποίους μετείχε μόνο ένας(!) ενδιαφερόμενος και θεωρήθηκαν μάλιστα και έγκυροι;

ΕΧΟΥΜΕ και το τέταρτο ζητούμενο, δηλαδή την απομάκρυνση της τρόικας. Για όσους έχουν λησμονήσει, η τρόικα αποτελείται από εκπροσώπους της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Πες λοιπόν πως την Ε.Ε. την κάνει ό,τι θέλει η Μέρκελ, καθώς οι Γαλλία έχει παραχωρήσει όλη την εξουσία στο Βερολίνο. Πες πως και ο Ντράγκι ίσως να συμφωνήσει. Με το ΔΝΤ όμως τι γίνεται; Αυτή τη στιγμή το Ταμείο «χρωστάει» στην Ελλάδα τις δύο τελευταίες δόσεις του 2014, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, και για να τις εκταμιεύσει θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

ΞΕΡΕΤΕ, το ΔΝΤ έχει μετόχους και κανόνες που είναι υποχρεωμένο να τηρεί. Δεν είναι καθόλου εύκολο να κάνει αβάντες σε μια μικρή χώρα με μια πολιτική ηγεσία της πλάκας. Το διαζύγιο, ένα χρόνο νωρίτερα, που φαντάζεται ότι μπορεί να… πουλήσει ο Σαμαράς, εκτός ότι δεν είναι εύκολο, κοστίζει πολύ ακριβά. Και μετά; Το κενό που πρέπει να καλύψει η ελληνική κυβέρνηση προκαλεί τρόμο. Διότι αν αθροίσει κανείς τις λήξεις ομολόγων της επόμενων δύο ετών, τις λήξεις των δόσεων προς το ΔΝΤ, αλλά και το χρηματοδοτικό κενό, που ούτως ή άλλως υπήρχε, ο λογαριασμός φτάνει τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ! Όταν ο ίδιος ο Ντράγκι υπογραμμίζει ότι η κατάσταση στις αγορές ομολόγων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη από την Ελλάδα και άλλες χώρες, προσθέτοντας πως η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη εξασθενεί, πού ποντάρει η κυβέρνηση; Με λίγα λόγια, η μόνη δέσμευση που μπορεί να αποσπάσει από τη Μέρκελ ο Σαμαράς είναι η σιωπή της για τα ψέματα τα οποία θα συνεχίσει να λέει για να παραπλανήσει όσους περισσότερους μπορεί, από αυτούς που του έχουν απομείνει.

Via : www.avgi.gr