του Στέφανου Ζαφειρόπουλου *

Αυτό λέει το ποίημα του Νίκου Καββαδία που μελοποιημένο από τον Θάνο Μικρούτσικο ,όλοι μας θα το έχουμε σιγοτραγουδήσει .

Θα μου πείτε τι σχέση μπορεί να έχει η λαμαρίνα με το Παυσίλυπο.

.Έχει και παραέχει. Καθώς η Δημοτική Αρχή προχωρα για 4η φορά στη δημοπράτηση του έργου της « ανάπλασης του Παυσίλυπου». Και αυτό είναι πρωτοφανές στα χρονικά εκτέλεσης δημοσίων η δημοτικών έργων. Οι διαμαρτυρίες είναι πολλές και ουσιαστικές .Μα ο δήμαρχος προχωρεί χωρίς να ακούσει όσους εκ σπουδών και εμπειρίας λένε «μην προχωρείτε θα προκληθεί μη αντιστρεπτή καταστροφή ενός κοσμήματος της πόλης» (Ε.Γαλουσης ηλ.τ. 30/5).

Και προχωρα με πείσμα βάσει των προδιαγραφών της προμελέτης η οποία όπως αποδείξαμε αλλοιώνει τον οικολογικό αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό χαρακτήρα του πάρκου και της πλατειάς .Να ξέρει όμως η δημοτική αρχή πως αν το έργο ξεκινήσει δεν θα έχει ένα μόνο επιβλέποντα .Θα έχει .και τους φίλους του Παυσίλυπου και άλλους έμπειρους πολίτες που θα παρακολουθούν θα ενίστανται θα καταγράφουν εκτροπές ,διαφοροποιήσεις νέες εγκρίσεις και δαπάνες.

Σίγουρα με την έναρξη του έργου θα περιφραχθεί το εργοτάξιο με λαμαρίνες. Αναγκαία προϋπόθεση για την ασφάλεια του έργου. Ως έργο χρηματοδοτούμενο από το Τ.Α.Α. έχει προθεσμία παράδοσης το τέλος του 2025. Οι διατάξεις του νόμου 4412 περί οριακής προθεσμίας είναι σαφής ,Άντε να πάρει και μισό χρόνο παράταση ,Παράλληλα θα μπει σε μια περιπέτεια εγκρίσεων αναθεωρήσεων τροποποιήσεων και ενστάσεων. Ο χρόνος δεν φτάνει. Το έργο θα απενταχθεί. Δεν χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ για να μπορέσει να επαναπροκυρηχθει. Για να συνεχιστεί από ίδιους πόρους ούτε να το συζητάμε. Το έργο θα βαλτώσει και θα διαιωνίζεται στο χρόνο. Και τότε οι λαμαρίνες θα γίνουν μόνιμες. Το Παυσίλυπο θα γίνει ταυτόσημο με τις λαμαρίνες που θα το πνίγουν και θα το σφίγγουν. Και τότε θα μιλάμε για τις «λαμαρίνες του Τσιακου» Που θα σφίγγουν το Παυσίλυπο και θα μας πνίγουν. Θα μας πνίγουν σα μια ζώνη που λέει κι ο Καββαδίας. Για αυτό μιλαω για το φόβο της λαμαρίνας

*Ο Στέφανος Ζαφειρόπουλος είναι Αρχιτέκτονας

Πηγή : https://www.karditsalive.net